Zoveel CO2 stoten we uit door een nutteloze e-mail te sturen

CREDITS: Webaroo | Unsplash

Tegenwoordig gebruiken we ons mailprogramma als een soort van Whatsapp en mailen ons suf. Kijk je een dag niet op je mail, dan heb je zo weer 40 ongelezen digitale brieven in de bus zitten. E-mail heeft het versturen van brieven vervangen, maar zo milieuvriendelijk is het allemaal niet. Een campagne van een Brits energiebedrijf moet ons bewust maken van de CO2-uitstoot die ons e-mail gedrag veroorzaakt.

E-mail Light: Klimaatbewust mail versturen

We scheiden ons afval, pakken vaker de fiets en doen het licht uit als we de kamer verlaten. Maar binnenkort kun je ook scheve ogen verwachten van je milieubewuste collega’s. Tenminste als we onze overzeese buren moeten geloven. Hier heeft het Britste energiebedrijf OVO een campagne genaamd Think before you thank gelanceerd. Wen er maar vast aan, want naast bel-angst, kennen we straks ook zoiets als e-mailschaamte.

Think before you thank!

Met de slogan Think before you thank wil OVO mensen bewust maken van de 64 miljoen nutteloze mails, veelal met bedankt of thanks, die dagelijks worden gestuurd. En wat voor CO2-uitstoot dit veroorzaakt. Zo’n ‘bedank’ mail wordt vaak erg op prijs gesteld, maar heeft ook de nodige impact op het milieu. Wanneer alle Britten elke dag één zinloze e-mail minder sturen, zouden ze in een jaar 16.433 ton CO2 besparen. Dat is gelijk aan 80 duizend passagiers van London Heathrow naar Madrid vliegen, aldus OVO.

Waarom is het zo vervuilend?

Ondanks dat de e-mail veel papier heeft uitgebannen, versturen we nu e-mails zonder erover na te denken. Afgezien van het stroomverbruik van jouw pc of smartphone verbruikt jouw mail ook stroom door te blijven chillen in een datacentrum. Hiervoor zijn enorme koelinstallaties nodig en omdat er steeds meer dataverkeer komt, blijven ze maar groeien. Volgens de Global e-Sustainability Initiative (GeSI) zorgen internetdiensten voor twee procent van de totale koolstofdioxide uitstoot.

De totale technologie sector veroorzaakt meer CO2-uitstoot dan de gehele luchtvaartsector, aldus Paola Grosse, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam.

Gooi de prullenbak leeg

Hoeveel CO2 een e-mail uitstoot, hangt sterk af van de grootte ervan. Bevat het grote bijlagen, foto’s of zelfs een video, dan verbruikt de e-mail meer energie in een datacentrum. Behalve het versturen van grote of nutteloze mails, kun je gelezen mails het beste verwijderen als je ze niet meer nodig hebt. Zo verwijder je ze ook van de server en is er dus weer ruimte voor andere e-mails, dat scheelt CO2. Dat je mails gaat uitprinten is natuurlijk not done!

Natuurlijk is niet mailen alleen de boosdoener. Al ons online surfgedrag draagt bij aan het verbruik van energie. Het opslaan van data kost nou eenmaal energie, maar we zouden het wat effectiever kunnen besteden. Met de energie die is gebruikt om het nummer Gangnam Style van Psy te streamen, hadden ook 190.000 passagiers van Amsterdam naar Rio kunnen vliegen.

Volgende keer dus even nadenken voordat je een mailtje verstuurt, je kunt natuurlijk ook even bellen. De beller is sneller!

e-mail CO2
Foto: Nordwood Themes