Geld moet rollen, of toch maar niet?

Geld moet rollen! Toch? Of zijn er misschien toch slimmere opties voor je geld? Het is namelijk een rare tijd. Je pakje koffie in de winkel of een heerlijk koud biertje op het terras lijkt elke week wel weer tien cent duurder te zijn geworden. En dat terwijl je juist nu na twee jaar ellende keihard wilt inhalen. Geen enkel feestje gaat aan jou voorbij, elke kans om het terras of de kroeg onveilig te maken grijp jij aan. Maar hoe houd je jouw financiën op orde?

Hoe ga je slim om met je geld?

Wat moet je dan doen in een tijd waarin alles duurder wordt? Van spenden wordt je natuurlijk niet rijker, maar je spaargeld wordt er ook niet meer waard opDaarnaast wil je nu echt niet horen dat je moet gaan sparen. En terecht ook, het leven is bedoeld om zo veel mogelijk leuke dingen te doen. Maar misschien zijn er alternatieven voor de dingen die je normaal doet, maar dan minder duur en net zo gaaf. Denk bijvoorbeeld aan een back to basic-vakantie in plaats van een reis met een peperduur vliegticket. Je trekt dan de natuur in en daagt jezelf uit door brute hikes in de bergen te doen of over een woeste rivier te raften. Het enige wat je nodig hebt: een tent, goede schoenen en een beetje doorzettingsvermogen.

geld, Geld moet rollen, of toch maar niet?
Foto: Pars Sahin

Bring your own booze

Aan het eind van het verhaal ben je wel een stuk goedkoper uit. En heb je er een supergave ervaring voor terug. Jij blij, portemonnee blij. Hetzelfde geldt voor chillen met vrienden of met je lief. Maak deze zomer bijvoorbeeld van je tuin een paradijs waar je romantisch kunt dineren, of gewoon keihard biertjes kunt hakken. Als je in de stad woont en je beperkte buitenruimte hebt, niet getreurd. De meeste steden investeren steeds meer in plekken waar je met je maten kunt meeten om vervolgens daar gewoon lekker zelf meegenomen drankjes te nuttigen. Bring your own booze zeggen ze dan. Denk bijvoorbeeld aan de stadsparken die steeds maar mooier worden of natuurgebiedjes net buiten de stad.

Voor deze alternatieven ben je natuurlijk sterk afhankelijk van het weer. Maar de zon lijkt op zeer korte termijn haar intrede te doen, dus no worries. En zo kan je dus je dinero wat meer in de gaten houden, en houd je ook over om zo nu en dan wel eens helemaal los te gaan in de kroeg, of eens royaal te gaan uiteten. In feite sluit het hier een daar aan bij een wat meer minimalistische levensstijl. Zo’n levensstijl kan sowieso geen kwaad en kan heel verhelderend werken.

Conclusie: geld moet zeker ook rollen

Het is dus een kwestie van de balans vinden tussen leven alsof je leven er vanaf hangt, en ervoor zorgen dat je daar ook de centen voor hebt. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je niet meer met je maten de kroeg in duikt, omdat je van jezelf moet sparen. Ga dus op zoek naar die balans en hoe jij je er het best bij voelt. En geniet dus ook zo nu en dan van een wat meer minimalistische optie.

geld, Geld moet rollen, of toch maar niet?
Foto: Jeremy Paige