Foutje, bedankt! Deze 8 uitvinders overleden door eigen uitvindingen

Technologie lijkt zo vanzelfsprekend maar vaak heeft er letterlijk bloed, zweet en tranen voor gevloeid. De laatste paar honderd jaar verliepen de ontwikkelingen op het gebied van industrie en producten steeds sneller. Deze periode werd dan ook wel gekenmerkt door zijn vele uitvinders. Sommige uitvinders waren zó overtuigd van hun uitvinding dat ze (letterlijk) hun leven er aan gewijd hebben. In sommige gevallen zijn ze dan ook omgekomen door een stomme fout. Maar het zijn deze heren die het leven van vandaag de dag een stuk aangenamer hebben gemaakt.

Revolutionair voor de print industrie

William Bullock (1813 – 1867) was een Amerikaanse uitvinder en werkte in 1863 mee aan het verbeteren van de rotatiepers. Met zijn kennis en handigheid heeft hij een ware revolutie ontketend in de print industrie. William Bullock kwam tijdens het ontwikkelen van de drukpers met zijn voet vast te zitten in de machine. Na deze verwonding liep hij een nare ziekte op wat er toe heeft geleid dat hij zijn voet moest amputeren. Deze operatie werd hem fataal.

Hang glide pionier

Otto Lilienthal (1848 – 1896) was de eerste persoon die vluchten met een glider maakte. Na meer dan 2.000 vluchten ging het dan toch mis. Tijdens een vlucht verloor hij de controle en vloog hij met een duikvlucht richting aarde. Bij dit ongeluk brak hij zijn rug. Zijn laatste woorden waren “Opfer müssen gebracht werden!” wat betekent dat offers gemaakt moeten worden.

Credits: Gabe

Stanley Steamer

Samen met zijn tweelingbroer heeft Francis Edgar Stanley (1849 – 1918), Stanley Motor Carriage Company opgericht. Ze ontwikkelden een stoomauto onder de naam Stanley Steamer. De productie van deze auto’s liep erg goed in het begin van de twintigste eeuw. Helaas verongelukte F.E. Stanley in 1918 terwijl hij in zijn eigen uitvinding rond reed. Hij moest uitwijken voor een tegenligger en reed met zijn auto in op een stapel hout. Dit heeft hij niet na kunnen vertellen…

Credits: Sandy Sanderson

Ontwerper Titanic

Thomas Andrews Jr. (1873 – 1912) was een Ierse zakenman en scheepsbouwer. Hij stond bekend omdat hij aan de leiding stond bij het ontwerpen van de Titanic. Thomas was aan boord tijdens de beruchte, eerste tocht van het cruiseschip. Nadat de Titanic schade had geleden, hielp hij vrouwen en kinderen tijdens de evacuatie. Daarna is hij terug naar binnen gekeerd en nam hij plaats in een mooie, chique ruimte. Volgens een ooggetuige bleef Thomas zittend naar een schilderij staren toen het schip ten onder ging.

Grondlegger van de wingsuit

Franz Reichelt (1879 – 1912) was een kledingmaker en hij wijdde (letterlijk) zijn leven aan het ontwerpen en ontwikkelen van een ‘kledingparachute’ dat nu het best te vergelijken is met een wingsuit. Met deze parachute zou hij een speciaal pak voor piloten ontwerpen zodat zij veilig zijn wanneer ze noodgedwongen het vliegtuig zouden moeten verlaten. Om zijn prototype te testen kreeg hij toestemming om dit vanaf de Eiffeltoren te doen. De politie dacht in eerste instantie dat hij het met een pop zou testen. Dit was echter niet het geval en het resultaat was dat veel Parijzenaren getuige waren van zijn verschrikkelijke dood. Hij moest eens weten wat voor kunsten er nu met mijn idee uitgevoerd worden.

Rights: Richard Schneider

Ave Mizar

Al eeuwen speculeren en dromen we over vliegende auto’s. Ongeveer veertig jaar geleden leek het dan eindelijk zo ver te zijn. Henry Smolinski en Hal Blake (1971) waren de uitvinders van de vliegende auto, gebaseerd op een Ford Pinto: de Ave Mizar. Het betrof een auto met vleugels die afneembaar of los te koppelen waren. Je raadt het al, tijdens een testvlucht klapte de rechtervleugel in, terwijl ze in de lucht vlogen. Beiden heren kwamen om.

Credits: Doug Duncan

Risico van het vak

Karel Soucek (1947 – 1985) was een Canadese stuntman, die voornamelijk bekend is geworden met zijn levensgevaarlijke stunt met een ton. Hij had een grote ton ontwikkeld waarmee hij zich de Niagara Falls af zou laten storten. In 1984 liet hij zich dus met deze ton van ruim 55 meter hoogte van de Niagara Falls af vallen. Ondanks wat verwondingen en bloedingen overleefde hij deze stunt. Een jaar later voerde hij dezelfde stunt uit vanaf het Astrodome in Texas. Er werd hem geadviseerd om het niet te doen, maar dat weerhield Karel er niet van. Onderaan de Astrodome stond een grote waterbak waar de ton in zou moeten belanden. Bij het neerkomen raakte de ton niet het wateroppervlakte, maar de rand van de bak. Deze stunt heeft hem zijn leven gekost.

Credits: MightyMu

Niet de uitvinder maar de eigenaar van Segway

Een van de meest recente en bekendste verhalen is dat van Jimi Heselden (1948 – 2010). Dit verhaal is niet helemaal terecht opgenomen in dit artikel, want Jimi Heselden was niet de uitvinder van Segway. Hij was namelijk de eigenaar van het bedrijf, nadat hij het een aantal jaren daarvoor heeft overgenomen. Het tragische verhaal gaat dat hij met een speciale off-road Segway aan het rijden was en daarbij per ongeluk van een klif af is gereden.

Credits: GTimofey

LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…