Een goed brandende barbecue aansteken doe je zo

Wij zijn klaar voor de zomer, dus kom maar op met dat barbecueweer. Een echte kerel heeft natuurlijk echte barbecue in huis (nou ja, ‘in’), die je aanmaakt met houtskool of briketten. Een barbecue op gas, is geen barbecue!
Iedere man noemt zichzelf de ultieme grillmeister, maar als je van jezelf ook wel weet dat je er af en toe niks van ‘bakt’, check dan even deze tips:

Steek jij ‘m vast aan

De BBQ die elke man in huis moet hebben is er een met een bodemrooster met daaronder ventilatie gaten. Misschien voor de hand liggend, maar hierdoor kan er zuurstof bij het vuur komen waardoor de BBQ snel heet word. Hoe sneller hoe beter toch? Kun je gelijk al dat vlees erop gooien! Honger!

Gebruik je dan houtskool of briketten? Kan beide, zelfs combineren. Geef je een barbecue feest voor al je vrienden dan zou ik voor houtskool gaan. Houtskool wordt namelijk veel heter, zo hoef je jouw vlees niet zo lang te grillen en kun je lekker doorbakken. Nadeel is dat je jouw barbecue waarschijnlijk aan moet vullen. Houtskool brand namelijk snel op. Heb je de hele avond de tijd, wil je ondertussen lekker relaxen met een biertje in je hand en heb je alleen briketten in huis, geen probleem. Ook dit werkt prima, zo kun je de hele avond blijven eten. En kan je geen keuze maken, combineren dus.

barbecue - shutterstock - MaxyM

Het aansteken van een BBQ

Barbecue  √, houtskool en/of briketten √, aanmaakblokjes √, vuurtje √. Nu nog alleen een goei fikkie stoken waar je jouw vlees op kunt grillen. En dat doe je zo:

 1. Mik een laag houtskool/briketten in de barbecue. Zorg dat de ventilatiegaten open staan zodat de barbecue goed kan trekken.
 2. Plaats de aanmaakblokjes zo diep mogelijk tussen de kolen. Ben je zo’n padvinder die aanmaakblokjes ‘pussy’ vindt? – Gek, dat je dit artikel leest. Maar dat terzijde. – Maak dan een piramide met hout.
 3. Steek het aan en wacht tot het goed brand.
 4. Brand het goed. Dan kan je met behulp van een barbecue tang je kolen nóg beter op en rondom de aanmaakblokjes / het hout leggen. Een piramide toren bouwen is het beste.
 5. Laat nu de barbecue met rust voor zo’n 20 min. Dit is een goed moment om een biertje te pakken!
 6. Daarna is het tijd om de houtskool/briketten te verspreiden over het rooster.
 7. Als de aanmaakblokjes niet meer branden en de houtskool/briketten een witte laag hebben dan weet je dat het zo ver is. Je barbecue is er klaar voor. Is dit niet het geval laat de barbecue dan nog even rusten.
 8. Tijd om je steak te grillen! Is je BBQ nog niet helemaal lekker aan en heb je haast? Ga eerst voor het vetste stukje vlees. Hierdoor krijg je af en toe wat steekvlammen die de kolen sneller aanwakkeren. Let wel op dat je vlees niet verbrand!
Het perfecte vuurtje

Tips

 • Voor een middelgrote barbecue gebruik je zo’n vier aanmaakblokjes.
 • Schep de kolen regelmatig om zodat je een gelijkmatige branding krijgt.
 • De barbecue roostert het beste wanneer alle kolen grijs en heet zijn.