Bosa is de stad die je moet bezoeken op Sardinie

CREDITS: Suetot | Pixabay

Grote kans dat jij ooit al eens bent afgereisd naar één van de vele prachtige steden in Italië. Stranden met kraakhelder blauw water worden afgewisseld met knusse restaurants, waar je de meest smaakvolle pasta’s naar binnen werkt. Het blijft puur genieten…

Een bezoek aan Sardinië zou volgens ons niet mogen ontbreken als je een liefhebber bent van het Middellandse Zeegebied. Afrikaanse sferen worden hier afgewisseld met de warme cultuur van de Italianen. In de adembenemende Golf van Orosei vind je de wereldberoemde Grotta del Blue Marino en zal je enorme scholen tropische vissen spotten met het blote oog. Zeker aan te raden, maar aan de westkust vind je een uniekere bestemming. Gelegen in een vallei met de enige bevaarbare rivier van Sardinië tref je Bosa aan. Een ware parel!

Bosa is dé stad die je moet bezoeken op Sardinië

Een stad in de vallei van de Temo, omringd door heuvels én met een rivier die uitmondt in de zee waar je ook nog eens een sfeervolle haven vindt. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar in Bosa wordt het werkelijkheid. Vanaf het vliegveld bij de havenstad Alghero – also known as ‘klein Barcelona’ – rijd je binnen een uur en een kwartier via een route langs de kust naar Bosa. Vanaf het vliegveld bij de hoofdstad Cagliari en de meest populaire luchthaven in Olbia rijd je binnen twee uur naar deze stad.

Of je nu een auto huurt of met het goed geregelde openbaar vervoer gaat, je zal hoe dan ook je ogen uitkijken bij de reis ernaar toe. Via een kronkelde weg door heuvels verschijnt daar in de vallei plots een kleurrijke stad gebouwd tegen een berg.

Benvenuti a Bosa, signore!

Bosa, Bosa is de stad die je moet bezoeken op Sardinie

Bosa, Bosa is de stad die je moet bezoeken op Sardinie

Sa Costa: de oude wijk van de stad

Een van de eerste elementen die je direct opvalt bij een bezoek aan deze stad, is Castello Malaspina boven op de heuvel. In de twaalfde eeuw werd dit kasteel gebouwd door de gelijknamige familie van adel: de Malaspina’s. Gedurende de jaren vestigde steeds meer mensen rondom het kasteel. De kleuren van de huizen werden vrij gelaten en zo is er door de jaren heen een kleurrijk beeld ontstaan tegen de heuvel. Het ene huis werd blauw gekleurd, het volgende huis groen en het huis daarnaast kreeg een gele kleur.

Deze oudste wijk van Bosa wordt Sa Costa genoemd en is uniek in zijn soort. Een doolhof van smalle steegjes, trappetje omhoog, trappetje omlaag en kleine gekleurde huizen met balkons laten je gegarandeerd verdwalen. Niet zo erg, want daardoor stuit je tijdens je wandeling juist op de meest fotogenieke plekken. Een tuktuk verschijnt om de hoek, een echtpaar geniet van een wijntje op krakkemikkige stoeltjes bij hun voordeur en je komt op het juiste moment een sfeervol restaurant tegen.

Als je de tocht vervolgt en de wegwijzers met Castello Malaspina blijft volgen, zal je na heel wat gezweet uitkomen bij het kasteel. De toegangsprijs van €4 per persoon is het meer dan waard. Je kijkt uit over de oude wijk en ziet een kronkelende rivier door de stad met aan de zijkanten palmbomen. Die rivier mondt vervolgens uit in een zee gelegen tussen twee heuvels. Na het genieten van het uitzicht, vervolg jij je weg terug door een verlichtte stad waar de muziek uit de vele steegjes klinkt. Wordt het nóg beter?

Bosa, Bosa is de stad die je moet bezoeken op Sardinie

bosa

bosa

Bosa Marina: de haven en het strand

Een bezoek aan de haven en het strand in Bosa Marina kan je niet aan je voorbij laten gaan. De balans tussen een sfeervolle stad en het strand met helder water waar jij heerlijk kan afkoelen is perfect. Het lange strand zorgt ervoor dat je aan plek geen gebrek zult hebben. Geen eindeloze privé stranden met betaalde bedjes, maar een strand waar ieder zijn eigen ding doet. Op de zee wagen veel Italianen aan suppen en het strandtentje geeft je de mogelijkheid om diezelfde ervaring op te doen.

In de middag of in de avond – of beide – kan je vervolgens genieten aan de boulevard met lokale visgerechten en vele soorten gekoelde wijnen. De ondernemers zijn er erg gastvrij en vertellen graag over hun specialiteiten. Als je dat gerecht vervolgens ook nog besteld, verschijnt er een lach op hun gezicht en keren zich zo snel mogelijk naar de keuken. Uiteraard kan het mandje met eigen gebakken brood, olijfolie, peper en zout vooraf het hoofdgerecht niet ontbreken. Part of the deal. 

De avond sluit je perfect af bij een cocktailbar met live muziek, waarbij je vervolgens kijkt naar de meest heldere sterrenhemel boven de zee. Geen geluid van voorbij razende auto’s en geen massatoerisme. Bosa geeft je het gevoel in de natuur te zijn en dat zorgt voor maximale rust. Zelfs Sa Costa zal je niet uit deze vibe halen.

Het zal je pijn doen als jij deze bijzondere bestemming weer moet verruilen voor de drukte van de stad. Terwijl jij weer de bus pakt of in de auto stapt, kijk jij voor de laatste keer in de vallei en slaat een diepe zucht. Een stad waar jij gegarandeerd ooit nog terug wilt komen!

Bosa

Bosa

Bosa, Bosa is de stad die je moet bezoeken op Sardinie