Stedentrip Rome: de hotspots

CREDITS: Christopher Czermak

Op maar twee uurtjes vliegen van Amsterdam vind je één van de mooiste en bijzonderste steden van Europa: Rome. Rome is een mix van goed eten, drinken en cultuur. Je vind er de oudste bezienswaardigheden en highlights van Europa, eet er de lekkerste pasta’s en pizza’s en drinkt er de beste espresso’s en wijnen. Rome is authentiek, bijzonder en knus. Stedentrip naar Rome in het verschiet of gewoon benieuwd wat deze stad te bieden heeft? Bij deze presenteren we je de beste hotspots!

Stedentrip Rome

Bezienswaardigheden

Colosseum

Stedentrip Rome, Stedentrip Rome: de hotspots
Foto: Kyle Arcilla

We beginnen maar meteen met de bekendste: het Colosseum. Waarschijnlijk ken je hem nog wel van je geschiedenislessen en anders wel uit een film over de Romeinse tijd. Het Colosseum is het grootste amfitheater uit het Romeinse rijk en stamt uit de 1e eeuw na Christus. Het is één van de oudste gebouwen van Rome en staat in de lijs van Zeven Wereldwonderen uit de Middeleeuwen.

Pantheon

Het Pantheon is een Rooms-Katholieke basiliek die gewijd is aan de Heilige Maria, je kent d’r wel. Van oorsprong is de kerk een tempel en meteen ook de enige Romeinse tempel die bewaard is gebleven. Toen het Katholieke geloof het hoofdgeloof van Rome werd, werden namelijk alle tempels gesloopt. Het oude gebouw dateert uit de 2e eeuw na Christus en is naast kerk ook een begraafplaats voor bekende en voorname Italianen. Opvallend detail aan het Pantheon is het dak. In het dak zit namelijk een groot gat wat zorgt voor een mooie lichtinval. Ook beschermt het gat het gebouw voor aardbevingen.

Trevi Fontein

Stedentrip Rome, Stedentrip Rome: de hotspots
Foto: Christopher Czermak

Misschien wel de bekendste fontein van Europa is de Trevi Fontein. Het complex is in barok stijl gebouwd en er wordt gezegd dat wanneer je een munt over je schouder in de fontein gooit, je zal terugkeren naar Rome. De fontein ligt elke dag dus bomvol geld en wekelijks wordt dit verzameld en geschonken aan het goede doel Caritas. Hiermee worden arme gezinnen geholpen. Een andere reden waarom  de fontein zo bekend is, is doordat hij te zien is in meerdere films. Denk bijvoorbeeld aan Angels and Demons, When in Rome en La Dolce Vita.

Als je de fontein bezoekt hoef je niet te verwachten dat het zo rustig is als op de bovenstaande foto. Helaas.

Piazza Navona

Vlakbij het Pantheon en de Trevi fontein ligt het bekende plein Piazza Navona. Het plein ligt in één van de oudste wijken van Rome en in het Romeinse tijdperk vonden hier atletiekwedstrijden plaats. De wedstrijden werden gehouden in het Circus Agonalis. Dit stadion is inmiddels vervallen maar het plein heeft nog steeds de vorm van een stadion. Rond het plein zijn veel bezienswaardigheden zoals fonteinen, paleizen en kerken en ook vind je er veel restaurants en cafés.

Vaticaanstad

Stedentrip Rome, Stedentrip Rome: de hotspots
Foto: Chad Greiter

Vaticaanstad in de allerkleinste staat ter wereld en ligt middenin Rome. Hier ligt de basis van het Rooms-Katholieke geloof. De belangrijkste kerk, de Sint Pieterskerk, ligt hier aan het Sint Pietersplein en ook woont de Paus er. In Vaticaanstad wonen geen ‘normale’ inwoners, alleen geestelijken. De Sint Pieterskerk is de grootste basiliek van de hele wereld en is één groot pracht en praal circus. Letterlijk alles is er versierd met beelden, schilderingen en mozaïek. Heel erg bijzonder en zeker een hotspot die je niet mag overslaan. En dan weet je ook gelijk waar die eurootjes heen gaan als ze een collecte doen in de kerk met Kerst of een begrafenis.

Forum Romanum

Op het eerste oog lijkt het Forum Romanum een vlakte met wat ruïnes maar hier zit veel meer achter. In de Romeinse tijd was het Forum Romanum het belangrijkste centrum van Rome. Zowel zakelijk, politiek als religieus. Na de Romeinse hoogtijdagen kwam het centrum in verval en daarvan zijn nu dus nog een aantal ruïnes over. De belangrijksten hiervan zijn de tempel van Vespasianus, de triomfbogen en het huis van de Vestaalse Maagden.

Eten & Drinken

Aroma

Restaurant Aroma ligt recht tegenover het Colosseum en heeft een Michelin ster. Het restaurant vind je op de vijfde verdieping en vanaf het buitenterras heb je een super uitzicht op het Colosseum. Heel erg bijzonder. Je krijgt hier een klassieke Italiaanse maaltijd voorgeschoteld, maar dan een tikje specialer dan je eigen spaghetti bolognese. Denk bijvoorbeeld aan gnocchi met zwarte truffel of ravioli met een pesto van chichorei bloemen. Chef Di Lorio is voorstander van diervriendelijkheid en dus is tonijn bijvoorbeeld geschrapt van het menu.

Necci dal 1924

Zoals de naam al doet vermoeden stamt dit restaurant uit 1924. Een echte klassieker in Rome dus. Eigenaar Enrico Necci begon zijn restaurant in de wijk Pigneto, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog vlak voor zijn tent om het leven kwam door een Amerikaanse bom. Het restaurant is gebleven en in de tuin kun je terecht voor ontbijt, lunch, diner en cocktails.

La Pergola

Restaurant La Pergola is de culinaire ster van de stad en wordt door zowel lokale als internationale fijnproevers gekozen als één van de beste plekken om te eten in Rome. La Pergola heeft inmiddels drie Michelin-sterren verdiend en is gevestigd in hotel Rome Cavalieri. Het is ingericht met bijzondere schilderijen, wandtapijten en andere kunstwerken. Ook krijg je er een spectaculair uitzicht op Rome bij. De keuken bestaat uit mediterrane gerechten en hierbij drink je een wijntje uit de wijnkelder die bestaat uit 53.000 flessen wijn. In de zomer zit je er op het buitenterras.

G-Bar

Stedentrip Rome, Stedentrip Rome: de hotspots
Foto: G-Bar

Deze hotelbar is te vinden op het Piazza Navona en hoort bij het G-Rough hotel. Het opvallende interieur van spiegelmuren, leren fauteuils en gouden afwerkingen in combinatie met de goede service maken dit een hotspot voor een middag of avond borrelen. De specialiteit van G-Bar zijn – Italiaanse – wijnen maar ook voor een kop koffie kun je hier terecht.

Sant’ Eustachio Il Caffé

Rome, en Italië in het algemeen, staat natuurlijk bekend om het koffie drinken. Een klassieke hotspot voor een goed bakkie is Sant’ Eustachio Il Caffé, die al sinds 1938 in de stad gevestigd is. Hij ligt op een centrale locatie vlakbij het Pantheon en andere bezienswaardigheden. Dé ideale plek om je dag te beginnen.

Verblijf

Trastevere

Stedentrip Rome, Stedentrip Rome: de hotspots
Foto: Eva Schaap

Deze wijk is de volkswijk van de stad en is een traditioneel Italiaanse wijk. Je kunt hier het echte oude Rome het beste ervaren, het is super authentiek. De wijk bestaat uit smalle, middeleeuwse straatjes met veel lokale winkels en supermarkten. Er hangt een fijne sfeer en je vind er goede restaurants en een bruisend uitgaansleven.

Monti

Deze wijk ligt achter het Colosseum en is de hipste wijk van Rome. Vroeger stond de wijk voornamelijk bekend om de prostitutie maar tegenwoordig is het een plek die vooral door jongeren bezocht wordt vanwege het goede uitgaansleven, trendy restaurants en bars. Het middelpunt van de wijk is Piazza Madonna dei Monti. Hier vind je ’s avonds veel jongeren die met een flesje wijn of een biertje in hun hand een gezellig avond hebben.

Rondom Vaticaanstad

Stedentrip Rome, Stedentrip Rome: de hotspots
Foto: Yeo Khee

Vaticaanstad is een onafhankelijke staat middenin Rome en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je mag een bezoek aan de Sinter-Pietersbasiliek zeker niet overslaan en ook de rest van het kleine Vaticaansstad is de moeite waard. In het kleine staatje zelf kun je niet verblijven maar in de omgeving er omheen wel.

Trevi

In de wijk Trevi vind je, uiteraard, de bekende Trevi Fontein. Je vind hier veel paleizen, kerken en pleinen en ook de mooiste hotels zijn hier gevestigd. De wijk bestaat uit twee delen: een deel dat hoog in de Quirinale heuvels ligt en een gedeelte dat laag langs de rivier de Tiber ligt. Trevi staat vooral bekend als commerciële wijk die het voornamelijk moet hebben van toerisme. Echt authentiek is het dus niet al is er genoeg te bezichtigen en vind je er de mooiste winkels en boetieks.