Luxemburg-stad heeft alles voor een unieke citytrip ‘om de hoek’

CREDITS: A. Schösser

Citytrips. Wat gaan we daar goed op. Slenteren, terrasjes onveilig maken, cultuursnuiven, toeristische hotspots (proberen te) ontwijken en vage clubs tegenkomen. Nu kun je wel áltijd naar Madrid, Budapest of Londen blijven gaan, maar je kan het ook dichterbij zoeken. En dan bedoelen we deze keer géén Amsterdam.

Luxemburg-stad: de stad van contrasten

Er zijn Nederlanders en Belgen met een tunnelvisie die weleens vergeten dat er ook nog een ‘Lux’ zit in de Benelux. Eeuwig zonde, want er zijn veel hidden-gems in dit natuurwalhalla. Eén naam die je wel bekend in de oren zal klinken – geen hidden-gem, dus – is Luxemburg-stad. Alleen heeft deze ‘Stad van de contrasten’ zelf wél veel secret spots. 

Wij nemen je mee in de wereld van deze duurzame, relaxte stad.

Luxemburg-stad, Luxemburg-stad heeft alles voor een unieke citytrip ‘om de hoek’
Foto: Jonathan Godin / LFT

Divers

Qua oppervlakte is Luxemburg misschien klein, maar als we het over dynamiek en cultureel hebben, zéker niet. Alleen al in Luxemburg-stad kom je mensen uit 170 verschillende landen tegen. In de stad komt elke wereldse taal wel een keer voorbij.

Dit zorgt voor een dynamische en inspirerende sfeer. Vooral in de horeca scene. Restaurants, bars, musea en winkels zijn er in alle soorten en maten. Van hippe cafés tot modern art musea, en van gezellige kroegjes tot toffe herenkledingwinkels. Doordat de stad relatief compact is, kun je van hotspot naar hotspot lopen. Alles is binnen handbereik en dat wil je tijdens een citytrip.

Dat hippe, dynamische gevoel combineert de stad met haar ware culturele erfgoed én zeer moderne gebouwen. Luxemburg-stad is gebouwd op historische fundamenten en de stokoude binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, wat uitmondt in het ultieme old school-gevoel.

Maar daarnaast stijgt Luxemburg-stad ook boven zichzelf uit met moderne gebouwen. De oude stad wordt omringd door moderne architectuur, waardoor het contrast – op een positieve manier – mooi te zien is. Eén van de hoogtepunten qua moderniteit is het Kirchberg-plateau, hét zakendistrict van de stad. Hier is veel moderne openluchtarchitectuur te zien, ontworpen door de gerenommeerde architecten van deze wereld. Pronkstuk: de bijzondere, ronde concertzaal Philharmonie. Een gebouw met meer dan 800 verticale zuilen van de Franse meesterarchitect Christian de Portzamparc.

Luxemburg-stad, Luxemburg-stad heeft alles voor een unieke citytrip ‘om de hoek’
Foto: Tom Voossen / Comité Inspiring Luxembourg

De stad is dus een unieke blend van traditie en moderniteit. Ahaa, vandaar de ‘Stad van contrasten.’

En daardoor is meer dan genoeg te doen. We pakken de échte highlights erbij:

Doen

Mudam Museum of Modern Art

Kunstliefhebbers, eat your heart out.

Het museum Mudam is de real deal. Alleen al het gebouw, ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei, is een bezoek waard.

In Mudam komen veel disciplines van kunst samen. Denk aan schilderkunst, beeldhouwkunst en videokunst. Het museum ligt bij het Fort Thüngen en past perfect in de historische omgeving. Ook hier komt de term ‘contrast’ weer perfect tot zijn recht.

Mooi meegenomen: de entree is maar 8 ekkies.

Mooi meegenomen deel II: Mudam is niet het enige museum dat op je lijstje hoort. Je kunt namelijk zeven musea binnen één mijl checken. Deze route gaat bij de naam Museumsmile. En hier vind je er alles over.

Luxemburg-stad, Luxemburg-stad heeft alles voor een unieke citytrip ‘om de hoek’
Foto: Visit Luxembourg

Skatepark Péitruss

Skate boys, eat your heart out.

Péitruss is een cool skaterpark van 3400 m2 dat ligt in de Pétrusse-vallei. Daardoor is het park helemaal omringd door groen en ligt het tegen de historische achtergrond van de vestingwerken van de stad aan. Hippe, toffe mensen skaten dus tegen historie van de stad. Zonder het te beschadigen, maar door het juist te beamen.

LAW’s

Sportievelingen, eat your heart out.

LAW’s (lange-afstands-wandelingen) hebben een nieuwe betekenis gekregen in hippe steden zoals in Amsterdam. Maar in Luxemburg-stad waren LAW’s al cool voordat begrippen als Instagram Reels en TikTok in de volksmond voorkwamen. Hier kun je wandelen als geen ander.

Zo kun je stappen langs de Corniche, die wordt geprezen als het ‘mooiste balkon van Europa’ door schrijver Batty Weber. Of je kunt de welbekende Kazematten bezoeken en daar je uurtjes te voet doorkomen. De ondergrondse militaire vestinggordel moet je toch écht een keer gezien hebben.

Tippie van ons: de circulaire Wenzel Walk. Dan zie 1000 jaar aan historie in één klap. Je loopt door de Kazematten, de oude stad, krijgt een panoramisch uitzicht op de vestigingswerken en je loopt door de weelderige Alzette-vallei. Uiteindelijk kom je weer terug in het centrum waar je weer verder kan gaan met toffe tentjes bezoeken.

Over toffe tentjes gesproken… Een groot onderdeel van je trip zal te maken hebben met tafelen, eten, borrelen, dansen etc. Daarom pakken we door op het fenomeen ‘stappen’.

Luxemburg-stad, Luxemburg-stad heeft alles voor een unieke citytrip ‘om de hoek’
Foto: SIP / Visit Luxembourg

Stappen

In dit historische erfstuk van de wereld lopen overdag DJ’s rond die ’s avonds iedereen aan de gang willen zetten. In onder andere Clausen en Grund vind je de tofste restaurants, barretjes en clubs, maar ook in de old town, Limpertsberg en Kirchberg. Overal kun je dus jouw avonduren naar een hoog niveau tillen.

Als de kantoren leeglopen voegen de mensen zich samen voor de borrel. Je hoort op straat de dag besproken worden, terwijl de goud, gele rakkers vloeien. En dat te allen tijde met de historiek van de stad op de achtergrond.

Sommige groepen gaan voor een goed restaurant – je kunt hier gaan voor een Michelinster – en sommigen pakken door. De drankjes met collega’s monden soms uit in ruwe stapavonden met blaren op de hielen. De internationaliteit van het kosmopolitische Luxemburg-stad is te zien, te horen en te voelen.

Bij dezen een aantal van onze favo’s:

Restaurants

  • Clairefontaine: 1 Michelinster, een luxe uitstraling en een Frans tintje. Dit restaurant is er eentje voor op je bucketlist.
  • Um Dierfgen: een traditioneel restaurant met een old school inrichting. Als je er dan toch bent…
  • Lux’Burgers: vriendenweekend in Luxemburg-stad? Dan is het heerlijk om gewoon een extreem goede burger te pakken. En dan doe je hier.
  • Um Plateau: hip, romantisch, veel gin-tonics én een mooie binnentuin. Aanrader!

Uitgaan

  • Saumur Crystal Club: feesten, maar dan de hele nacht door. De club open tot 06:00 uur. Succes.
  • M Club: vaak uitgeroepen tot dé club van Luxemburg-stad. Ook hier gaat het door tot 06:00 uur. Hier krijg het directe, échte club-gevoel door de lichtshow en de kwaliteit van de DJ’s.
  • Big Beer Company: bier geserveerd in 1-liter-glazen en je krijgt Beierse culinaire specialiteiten voorgeschoteld. Een beetje Oktoberfest in Luxemburg. Zin in.
  • Bikini Bar: cocktails klappen, chille muziek op de achtergrond en donkere sferen: zo moet een cocktailbar zijn.
  • Beim Renert: speciaalbiertjes wegtikken met coole prints aan de muur. Voelt hip/alternatief aan, terwijl ook locals hier samenkomen. De ideale mix!
Luxemburg-stad, Luxemburg-stad heeft alles voor een unieke citytrip ‘om de hoek’
Foto: Alfonso Salgueiro/LFT

Ultieme citytrip

Ja, je leest het… We zijn fan van Luxemburg-city. De mix van cultuur, dynamiek, historie, goede restaurants, hippe bars en natuur maakt van de stad een alleskunner. En dat alles terwijl de stad ‘om de hoek’ van Nederland ligt.

We weten dat er nog véél meer is. Check Visit Luxembourg voor álle info over deze duurzame stad, en laat jezelf verbazen over de mogelijkheden. Als je bent overtuigd, en daar twijfelen we niet aan, kun je inspiratie opdoen via de app. Die download je hier!

Foto’s: Alfonso Salgueiro (LFT), A.Schösser (LFT)

[powerkit_alert type=”info” dismissible=”false” multiline=”false”]

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Luxembourg

[/powerkit_alert]