Herleef oude tijden met deze lijst van ultieme nostalgische games

CREDITS: Pavel Danilyuk | Unsplash

Woensdagavond, 21.30. Vanaf beneden aan de trap hoor je het standaard riedeltje naar boven geschreeuwd worden: “Nu is het klaar met dat gamen hé, slapen jij!”. Waarna jij het standaard riedeltje: “Jahââââ, na dit potje ga ik echt naar bed hoor!” als respons naar beneden roept.”

‘Te goede’ games van vroeger

Ongelofelijk dat je ouders destijds niet doorhadden dat het niet onze schuld was dat we urenlang achter elkaar moesten gamen. Wie moest anders de straten van San Andreas bang maken op een BMX? Of zelfgemaakte Sims-personages laten uithongeren als ‘experimentje’? Precies, niemand. Sommige games waren simpelweg gewoon te goed om aan de kant te leggen. Om die ‘te goede’ games van de goede ouwe tijd te honoreren, hebben wij een lijst van de ultieme nostalgische games opgesteld. Als het kon zouden wij deze games finaal uitspelen op de PlayStation, gaming laptop, Nintendo, en ga zo maar door.

Mario Kart ’64

We beginnen direct met een knaller van jewelste. Mario Kart was dé manier om de sportiviteit van je familie- en vrienden eens haarfijn aan de tand te voelen. Je beste maat die met een straatlengte afstand op nummer één ligt? Blauw schild op de kop en voilà: het einde van een jarenlange vriendschap is daar. Er was geen beter gevoel dan je tegenstander voorbij scheuren nadat ze door jouw toedoen op de snuffert gingen. Dit spel was fan-tas-tisch, behalve als je Rainbow Road voorgeschoteld kreeg. Gegarandeerde nachtmerries van dat circuit.

Fifa ’94

1993 was een legendarisch jaar. Dit jaar kwam namelijk de eerste FIFA-game ooit uit, en dat brengt natuurlijk nostalgie met zich mee. Als jonge jongen kan het namelijk bijna niet anders dan dat je een Fifa-editie compleet kapot hebt gespeeld. Tegenwoordig heb je na een uurtje Weekend League alweer drie verschillende controllers gesloopt, maar wij kennen die goede tijd nog van 16-bit pixels op je beeldscherm en wegrennen voor de scheids om een kaart te ontlopen.

GTA: San Andreas

“You picked the wrong house, fool!” Zo klonken de legendarische woorden van Big Smoke tegen CJ in 2005. Rockstar Games heeft ons sinds het begin van 2000 geblessed met wat legendarische games, maar San Andreas is voor ons toch wel echt het pareltje. De storyline was on point, de gameplay leek – voor die tijd – enorm realistisch, je kon voor het eerst banken overvallen, ‘vriendinnetjes’ krijgen en ga zo maar door. Typische dingen waardoor het hart van de gemiddelde puber sneller van klopt dus.

Super Mario Bros

Mario is een gewilde man binnen deze lijst. Niet zo gek ook, want hij komt in een hoop legendarische games voor. In 1987 werd de eerste versie van dit arcadespel al gereleased, waarna het spel binnen no-time meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht en had daarmee de toon gezet voor de game-industrie destijds. Het spel was simpel, maar dat maakte de ervaring juist des te leuker. Als er een game nostalgie uitademt, is het dit spel wel.

Zoo Tycoon

Poeh, 21 jaar. Zo lang is het al geleden sinds Zoo Tycoon werd uitgebracht, behoorlijk confronterend en dat is dan nog zachtjes uitgedrukt. Enfin, deze game was vanaf het begin een instant classic. Met de mogelijkheid om – virtueel – je eigen leeuwen te hebben en je dierentuin uit te bouwen maakte je natuurlijk elk kind blij. Zeker wanneer je als Zoo Tycoon zijnde die kinderen nog eens de optie gaf om geen hekken om de dieren heen te plaatsen. Toen vonden de bezoekers de leeuwen opeens een stuk minder leuk.

Mortal Kombat

Misschien wel de bekendste arcadegame ooit: Mortal Kombat. Eerlijk is eerlijk, vrijwel niemand wist daadwerkelijk hoe dit spel gespeeld moest worden, maar toch vond iedereen het geweldig. Het bracht een onoverwinnelijk gevoel om je tegenstander helemaal KO te meppen om daarna de befaamde “FINISH HIM” op de achtergrond te horen. Als je hier goed in was, dan was je het mannetje van je school hoor.

Sonic the Hedgehog

Die elektrische wagens van tegenwoordig zijn behoorlijk rap, maar wie of wat dan ook legt het nog altijd af tegen Sonic the Hedgehog. Na jarenlange dominatie van Nintendo, bracht SEGA met Sonic the Hedgehog eindelijk wat tegengeluid in de game-industrie. En dat deden ze met succes: Sonic werd al snel bekend door de snelle gameplay, wat daarnaast ook nog gepaard ging met de opvallende look van Sonic zelf: een rebelse, haastige, gespikede en bovendien knalblauwe egel. Hoe verzin je het?

SimCity 2000

Stadjes bouwen. Niets meer, niets minder en dat de hele dag lang. Want ja: er was eigenlijk geen einddoel, dus je kon ein-de-loos doorspelen. Wat SimCity uniek maakte; de kranten, de missies, de isometrische weergave en de zelfondersteunende gebouwen. Klassieker dan SimCity 2000 ga ja het niet snel krijgen.

Age of Empires

Nu zijn er 15 games en 8 spin-offs in de Age of Empires-reeks, maar het is allemaal ergens begonnen. En dat was in 1997. Iedereen met een gamehart kent sindsdien de woorden “random map” en “campaign”, de spelmodes van Age of Empires. Mooi meegenomen; terwijl je jezelf kon uitsloven op de games, kreeg je ook nog een beetje geschiedenisles.

Source: