De meest voorkomende fouten tijdens het sporten

CREDITS: Arthur Edelman

Je staat een paar keer per week in de gym, je volgt een sportschema en je let op je voeding. Dan moeten die sixpack, opgepomte armen en brede rug wel vanzelf komen toch? Het kan alleen zijn dat je hier en daar een fout maakt. We zijn ook maar mensen. Om jou naar een nog beter resultaat te helpen, zijn dit fouten die jij misschien wel maakt tijdens het sporten.

Dit zijn meest voorkomende fouten tijdens het sporten

We willen op de juiste manier trainen en blessures zijn hier geen onderdeel van. Om deze de baas te zijn, moeten we dus wat fouten zien te voorkomen. Daarom, om het maximale uit je training te halen en zodat je ze nooit meer hoeft te maken, de meest voorkomende fouten tijdens het sporten.

fouten tijdens sporten
Foto: Risen Wang

Routine

Routinewerk, daar hebben ze in het sportschool-woordenboek nog nooit van gehoord. Wanneer je namelijk dag in dag uit dezelfde routine volgt, went je lichaam aan de oefeningen en heeft het op z’n tijd geen zin meer. Uiteraard is het op het begin goed om je lichaam te laten wennen aan nieuwe trainingen, maar ga hier niet té lang mee door. Probeer daarom ook genoeg andere dingen en variaties op de oefeningen die je al doet.

Geen warming-up

Het hebben van geen (goede) warming-up is ook iets waar de pros niks van willen horen. Een goede opwarming is namelijk essentieel voor het voorkomen van blessures. Dus hup, vooruit met de geit en opwarmen maar! Trouwens, sla die cooling-down ook niet over. Zo voorkom je kramp en veel spierpijn.

Geen rust

Rust pakken kan soms moeilijk zijn. Als je gemotiveerd bent kun je soms alleen maar denken aan trainen, trainen en nog eens trainen. Toch is het ook belangrijk om je lichaam rust te geven. Juist dan zal je vooruitgang boeken. Een avondje Netflix op z’n tijd is dus nog niet zo verkeerd.

fouten tijdens sporten
Foto: John Fornander

Foute techniek

Bij beginnende sporters kan het zijn dat zij hun spieren verkeerd belasten omdat ze geen goede techniek hebben. Vaak weten ze niet beter. Wanneer je dus twijfelt over een oefening, beweging of techniek, vraag dan een instructeur van de sportschool om hulp. Zij hebben er verstand van en weten precies hoe alles werkt. Hulp vragen is niet stom.

Te licht of te zwaar trainen

Als je lachend je krachtoefeningen aan het doen bent en fluitend op de loopband staat, gaat er iets fout. Voor het behalen van resultaten in de sportschool zul je hard moeten werken. Sta je daarentegen je benen uit je lijf te rennen of krachtoefeningen te doen die zó zwaar zijn dat zelfs je houding verandert, is het ook niet goed. Te zware trainingen zijn niet de bedoeling. Je kunt zo zelfs een blessure veroorzaken. Zorg in de gym dus voor uitdaging, maar ga niet over je grens.

workout
Foto: Anastase Maragos

Weinig eten

Voor de mannen met bierpensjes kan het verleidelijk zijn om weinig te eten in de hoop om zo af te vallen. Dit is alleen niet de juiste insteek. Jezelf uithongeren zorgt er juist alleen maar voor dat je trainingen niet optimaal zijn en je weinig energie hebt voor het opbouwen van kracht en conditie. Je hebt de voedingstoffen juist nodig voor het herstellen en sterker worden.

Hoge verwachtingen

Je kunt niet verwachten dat je na twee weken een lichaam van een bodybuilder of topsporter hebt. Begin je sportproces daarom niet met te hoge verwachtingen. De gains hebben nu eenmaal wat meer tijd nodig. Daarom, geduld loont.

Afleiding

Er is ontzettend veel te zien in de sportschool. Die dikke man die met 0,01 kilometer per uur op de crosstrainer staat te stunten of die beginnende fitgirl die voor het eerst een apparaat om buikspieren te trainen uitprobeert. Of wat dacht je van het weekend nabespreken met je workout buddy of even je telefoon checken. Allemaal afleiding die je niet nodig hebt. Soms moet je inderdaad ook even rusten, maar voor een theekransje kun je beter ergens anders terecht. Keep your head in the game.

fouten tijdens sporten
Foto: Sabel Blanco