Air Max Day komt eraan: dit moet je voor de 35e keer weten

26 maart is het weer zover, dan viert een van de meest iconische en tijdloze sneakers zijn verjaardag. De Air Max 1 wordt op deze dag 35 jaar en sindsdien is Air Max Day legendarisch. Nike brengt op deze dag verschillende colourways uit van dit model en hoe ouder de schoen wordt, hoe populairder hij lijkt te worden. Wat maakt dit model nou zo bijzonder?

Air Max Day 35: een dag voor de liefhebber

In 1987 ontwierp Nike designer Tinker Hatfield de Air Max 1. Dit was dan ook de eerste schoen die gemaakt werd met een zichtbare Air-unit in de zool. Hatfield werd geïnspireerd door de ‘binnenste-buiten-architectuur’ van het Centre Pompidou in Parijs.

Architecten Richard Rogers en Renzo Piano ontwierpen in 1972 het Centre Pompidou waarbij de roltrappen, liften en installaties in kleurige buizen aan de gevels hingen van het transparante gebouw. Dit revolutionaire ontwerp inspireerde Tinker tot de zichtbare Air-unit in de zool en zo ontstond de Air Max 1 OG Red History of Air.

Air Max Day, Air Max Day komt eraan: dit moet je voor de 35e keer weten
Foto: Denys Nevozhai

Design

De Air Max 1 OG Red is dus al 35 jaar en er zijn slechts een paar kleine details aangepast sinds het eerste ontwerp. De eerste Air Max kwam uit in 1986, deze schoen had een veel grotere Air-unit dan het design dat we nu kennen. Op de allereerste schets van Tinker Hatfield was nog geen layer te zien op de toebox. 

Tot op de dag van vandaag brengt Nike verschillende Air Max 1’s uit in veel verschillende colourways en bekende samenwerkingen met onder andere Patta, Atmos, Parra en meer.

Nike Air Max 1
Foto: Junior Samson

Modellen

Nike introduceerde na de Air Max 1 nog vele andere Air Max-modellen die we dagelijks in het straatbeeld zien en zeker niet mogen vergeten:

Air Max 95 

De Air Max 95 is een sneaker met meerdere Air-units. Zowel aan de achterkant van de zool als in het voorste gedeelte zitten meerdere Air-units. Ook dit model gaat al jaren mee en komt meerdere keren per jaar uit in vette colourways.

Air Max Classic

Een ander populair model dat vorig jaar terugkeerde is de Air Max Classic, oftewel de Big Window. In de jaren ’90 was dit model razendpopulair in de gabbercultuur in Nederland. Een Australian outfit was niet compleet zonder een paartje Air Max BW’s. Wat weinig mensen weten is dat deze schoen ook erg populair was in de bubbling en grime cultuur.

Air Max 90

De Air Max 90 is één van de populairste modellen en is gedropt in 1990, zoals de naam al doet vermoeden. Deze comfortabele hardloopschoen heeft demping over de gehele lengte van de middenzool en de Air-unit valt meestal in een gekleurd vlak. De Infra Red was de eerste colourway van dit model.

Air Max Day, Air Max Day komt eraan: dit moet je voor de 35e keer weten

Wat gaan we doen de 26 maart?

Voor veel sneakerfreaks is Air Max Day dé dag om een paar nieuwe kicks te scoren. Er zitten veel mensen op het puntje van hun stoel om klokslag 09:00 uur. Ze hopen op de kans om een paar Air Max 1 te kopen via de Sneakers-app van Nike of een van de andere retailers.

Dit jaar brengt Nike drie verschillende Air Max 1-colourways uit: de Air Max 1 Lumière’, ‘Blue Print‘ en ‘Premium‘. Helaas is het lastig om ze alle drie te kopen, want alleen de Lumière’ zal te koop zijn in Europa. De Blue Print is een Noord-Amerikaanse release en de Premium komt alleen in Azië en Latijns-Amerika.

Daarnaast delen veel sneakerliefhebbers deze dag ook hun liefde voor Air Max met elkaar. Er zijn verschillende events op deze dag en de echte fans zoeken elkaar op. Zelfs als je geen fanatiekeling bent, kun je veel leren van iemand die dat wél is. De sneakercultuur is een wereld met een rijke geschiedenis, en heeft sterke banden met bijvoorbeeld muziek en sport.

Check ook: Het verhaal achter de Nike Swoosh

Nike Air Max 1
Foto: Warren Jones
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…