Peperwodka: drink wodka als een echte Rus

CREDITS: Unsplash | Carlos Irineu da Costa

Wanneer we aan Rusland denken, denken we waarschijnlijk allemaal aan wodka. Ze drinken het weg alsof het water is en het lijkt of ze de dag erna nergens last van hebben. Zoals wij een boterham met kaas op ieder moment van de dag kunnen eten kunnen zij altijd wodka drinken. Het is iets van hun cultuur dat je er niet meer uit haalt. Ja, er is een alcoholprobleem maar niet alle Russen zijn dronkenlappen.

Peperwodka, een echte Russische wodka die je wilt proeven

Leuk feitje voor jou: het blijkt namelijk dat de Russische gastronomie, waar wodka een groot onderdeel van is, veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren dus laat die wodka maar komen. We hebben het wel over échte Russische wodka: peperwodka. Want wat wij hier drinken met allerlei zoete smaakjes is een schande.

Russische wodka, Peperwodka: drink wodka als een echte Rus
Foto: Alec Favale

Russisch sociaal smeermiddel

Wodka was als origine bedoeld als medicijn door het gebruik van verschillende kruiden en smaken. Maar dat bleef duidelijk niet zo. Waar wij bier en bitterballen als sociaal smeermiddel gebruiken, is wodka dit voor de Russen. Je hebt natuurlijk de gewone wodka als basisdrankje, maar de peperwodka is het go-to drankje. Ja dat las je goed, peperwodka. Met echte pepers, kruiden en knoflook. Klinkt te smerig voor woorden maar de Russen zweren erbij. Naast een feestelijke alcoholische versnapering is het ook de perfecte remedie voor je verkoudheid. Je neusgaten worden namelijk een aanzienlijk aantal procent groter.

Zo ben je een echte Rus

Wanneer je besluit om peperwodka te drinken dan doe je het zoals het hoort. Je schenkt de wodka ijskoud in een borrelglas en giet het een keer naar achter. Alleen zo krijg je het ultieme Russische wodka-gevoel. Het koelt je af in de zomer en het warmt je op als het hartje winter is. Waarschijnlijk ben je ook veel minder geld kwijt want naar drie borrelglaasjes van dit lig je onder de tafel. Ideaal!

Doe eens gek, probeer het eens zelf

Natuurlijk allemaal heel leuk om hier over te lezen maar je kan het zelf thuis ook maken. Met het onderstaande recept kun je thuis zelf van een peperwodka genieten.

Benodigdheden:

  • Kwart van een jalapeno
  • Halve rode peper
  • 15 tot 20 zwarte peperkorrels
  • 1 teentje knoflook
  • 375 milliliter wodka

Snijd alles in stukjes of reepjes. Gooi alle ingrediënten in een fles en bewaar het minstens twee dagen maar het liefs één week op een donkere plek. Be prepared en proost!

Russische wodka, Peperwodka: drink wodka als een echte Rus
Foto: Jacalyn Beales