Afvallen en spieropbouw is mogelijk: dit moet je weten

CREDITS: Brooke Lark

De weegschaal is een lastig instrument: hij vertelt je heel wat, maar eigenlijk ook niets. Jij kan net zo zwaar zijn als je buurman, terwijl jij het lichaam hebt van een jonge God en hij het lichaam van tsja, hoe zullen we het noemen? Een kwarktaart. Ieder zijn ding natuurlijk. Maar wanneer je wil leven op de linkerbaan, zul je toch een gevarieerder dieet moeten hanteren, dan de wekelijkse bruine fruitschaal. Om jou een zetje in de juiste richting te geven is dit voedsel geschikt voor afvallen én spieropbouw.

Afvallen én spieropbouw, dit moet je dan eten.

Laten we je eerst even met twee benen op de grond zetten. Het is voor je lichaam moeilijk om af te vallen en tegelijkertijd veel spiermassa op te bouwen. Van biervat naar wasbord zit er simpelweg niet in voor de meesten van ons, al zijn er uitzonderingen op deze regel. Wanneer iemand met veel overgewicht begint met trainen, kan er een aanzienlijke hoeveelheid spiermassa worden opgebouwd, terwijl er veel vet wordt verbrand. Hoe dunner je wordt, hoe moeilijker dit is.

workout
Foto: Anastase Maragos

Spieropbouw of afvallen

Voor zowel spieropbouw als afvallen is er een vuistregel. Wil je spieren opbouwen dan moet je meer eten dan je lichaam dagelijks verbruikt aan calorieën, ook wel bulken genoemd. Wil je afvallen, dan moet je zorgen voor een calorieën-tekort. Dit noemt men cutten. Je lichaam spreekt dan de vetreserves aan en je zult afvallen. Eet je precies genoeg, dan blijft je lichaam hetzelfde. Simpel toch?

Vet omzetten in spieren

Wanneer je de formule uitvindt om vet om te zetten in spieren, speel je binnen no-time mee met de big boys zoals Jeff en Elon. Of je wint een Nobelprijs. Vet omzetten in spieren kan namelijk niet. Je kunt hoogstens vet laten verdwijnen en spiermassa opbouwen. Tegelijkertijd spieren opbouwen en vet verliezen is erg lastig. De groep die dit in zekere zin wel kan zijn beginnende krachtsporters met een behoorlijk overgewicht. Dit heeft te maken met insulineresistentie.

Genoeg biologieles nu. Wil je meer weten over de opbouw van een zieke chest, check dan hoe Daniel Craig dit deed voor de Bond-shape.

afvallen of spieropbouw
Foto: Screenshot Casino Royale | Sony Pictures

Voeding is de sleutel tot succes

Amanda Meixner Rocchio is naast een knappe verschijning ook nog een goeroe op het gebied van voeding. Op haar Instagram deelt ze regelmatig inspiratie voor hoe jij je voeding kunt aanpassen op spieropbouw of afvallen om zo de beste resultaten te behalen.

Hier een voorbeeld. Smakelijk vriend.

LEES OOK
Darker Don
De Filipijnse rumcocktail: Darker Don
Een cocktail en de Filipijnen. Als je het in één zin neerkrabbelt, vloeit het als namen van een getrouwd stel dat voor elkaar gemaakt is. Dat de…
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…