Weekly dresscode: Cocktail Attire

[powerkit_alert type=white ]Heren, opgelet! Tijd om wat etiquette de tent in te blazen betreft dresscodes. Je bent vast al eerder in contact gekomen met bepaalde regels omtrent bepaalde looks, maar vanaf nu trek jij altijd de juist essentials uit je garderobe. Manify presents: elke week een crème de la crème dresscode, zodat jij klaar bent voor de feestdagen![/powerkit_alert]

Je loopt in je ochtendjas de trap af en ziet op je deurmat een uitnodiging liggen voor een Cocktail Attire event. Tijd om je ochtendjas neer te smijten, een klein dansje te doen en voorbereidingen te treffen voor dit festijn. De formele dresscode is erg klassiek en lijkt op de black tie, maar dan met een knipoog. De casual dresscode voor dit event is een feestelijke belevenis, dus afhankelijk van de gelegenheid kan je creativiteit mooi in de mix gooien.

 

Cocktail Attire

De officiële etiquette voor de Cocktail Attire, ofwel between the hours, is in de basis heel simpel: een pak. Gelieve een donkerblauwe, zwarte of grijze. De formaliteit van het event bepaalt hoe creatief je mag zijn. Bij de formele variant van Cocktail Attire wil je gebruik maken van niet al te heftige kleuren en prints.

Het begon allemaal in de jaren twintig en dertig, toen iedereen wat meer modebewust werd. “It’s fashion Brenda, look it up.”

Deze formele look wordt tegenwoordig erg modern ingestoken en zorgt voor veel gedraaide nekken. Chicks dig this. Om wat meer op te vallen kan je kiezen voor een pochet met een kleurtje. De formele dresscode leent zich wel voor een kleine hoeveelheid kleur, maar maak het niet al te gek.

Je scoort punten bij deze dresscode als je matcht met een leuke dame die je meeneemt. Ook als ze niet leuk is overigens.

Kies de formele dresscode voor werkgerelateerde uitnodigingen of een uitnodiging van iemand die je niet erg goed kent. Ook als je een evenement bezoekt waar je niet teveel de aandacht wilt trekken, zoals een bruiloft.

cocktail-attire-3
Foto: Ted Baker

Cocktail Attire Creative

Deze minder formele versie van Cocktail Attire leent zich ervoor om wat meer te spelen met materialen. Zo hoef je niet één kleur pak te dragen, maar kan je ook een zwarte colbert met een grijze stoffen pantalon combineren. De materialen hoeven niet meer volledig te matchen.

Qua prints kan er ook wat meer uitgepakt worden en het statement piece mag hier opvallender zijn dan bij een echt formele gelegenheid. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor felle sokken, stropdas of de pochet een fel kleurtje geven die je ergens anders ook laat terugkomen.

Deze versie van Cocktail Attire draag je op het moment dat er in de uitnodiging staat dat er wat creativiteit kwijt kan in je outfit. Hou ook altijd de locatie in de gaten. Deze verklapt vaak ook iets over de mate van formaliteit!

cocktail-attire-2

Casual Cocktail Attire

Het ligt natuurlijk aan de gelegenheid, maar over het algemeen biedt de casual Cocktail Attire een flinke dosis vrijheid. Denk aan meer vrijheid in de keuze van je broek en het gebruik van kleuren. Zo kan je bij deze minder formele gelegenheid ook gaan voor een pantalon met sneakers of zelfs een nette spijkerbroek.

Print en kleur mag ook meer terugkomen, maar er moet altijd formaliteit terug te vinden zijn bij de Cocktail Attire. Als de formaliteit ver te zoeken is heb je de dresscode niet volledig begrepen.

De casual dresscode op het moment dat er duidelijk in de uitnodiging staat dat je veel creativiteit in de mix mag gooien. Ook de zomerse Cocktail Attire evenementen neigen naar meer kleur en variatie.

Twijfel je om welke variant van Cocktail Attire het gaat? Vraag het of speel op safe en ga voor de meest formele variant. Dit is altijd goed en het geeft je de gelegenheid om op een andere manier uit te blinken. Bijvoorbeeld het gebruik van stoffen, de kwaliteit van je pak of juist het feit dat je creatief kan zijn op een hele subtiele manier.

cocktail-attire

LEES OOK
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…