Zo verleng je de levensduur van je pak! | Suit Up Tuesday

[a>powerkit_alert type=white ]Manifiërs, let me introduce myself! Ik ben Janine en mijn ‘daily mission in life’ is jullie, mannen, er nog beter uit te laten zien. Tijdens Suit Up Tuesday vertel ik regelmatig over stijl, trends en etiquette in relatie tot kleding. Zo kun jij je stijlvolle zelf zijn tijdens elke gelegenheid en kan niemand meer om jouw awesomeness heen.[/powerkit_alert]

Vorige week: Het Pochet

Suit Up Tuesday LogoJe werkt hard en je speelt hard. Je staat, je zit, je loopt, je rent en vliegt de hele dag. Daarnaast zie je er ook nog eens belachelijk goed uit in je gloednieuwe pak. Dat gloednieuwe pak werkt net zo hard als jij; zie het als een modern harnas dat er voor zorgt dat jij er gedurende de dag (en nacht) retestrak uit blijft zien. Maar net zoals jij jezelf af en toe moet opladen moet je pak dat ook. Je brengt het dus ‘even’ naar de stomerij. Maar, lieve Manifier, zou je dat wel doen?

Een pak is vaak een investering en met een investering ga je als het goed is zorgvuldig en verstandig om zodat je het beste er uit kan halen. Op korte of op lange termijn. Zo is het dus ook eigenlijk met je pak. Met een paar tips verleng je op een eenvoudige manier de levensduur van je persoonlijke co-worker.

 

Stomerij? liever niet!

We weten allemaal dat je een pak niet in de wasmachine moet gooien maar er is niks dat het jasje van je pak sneller naar de vernieling helpt dan het regelmatig naar de stomerij te brengen. Tuurlijk, af en toe kom je er niet onder uit. Breng je jasje alleen als je zichtbare vlekken ziet die je er zelf niet kunt behandelen of als je bijvoorbeeld een geur er echt niet uit krijgt. Vraag zelfs dan nog alleen de noodzakelijke plekken te behandelen in plaats van het hele jasje. Het laten reinigen bij een stomerij zorgt er voor dat je pak wordt blootgesteld aan chemicaliën die uiteindelijk slechte invloed hebben op de stof. Daarnaast wordt er soms zo slordig met je pak om gegaan dat het canvas in je jasje beschadigd raakt. Breng je pak dus alleen wanneer het echt nodig is. Sommige pakliefhebbers doen dit maar één tot twee keer per jaar en dat is prima. Beter is het om het zelf te stomen en het altijd op te hangen met een beetje ruimte er tussen zodat het kan luchten.
shutterstock_219377641

Stoomapparaat

Het gebruik van een stoomapparaat is de beste manier om je pak kreukvrij en fris te krijgen. Draag je veel pakken, schaf dan gewoon zo’n apparaat aan. Door middel van het stomen geef je vezels van je pak een verjongingskuur en dat verlengt weer de levensduur. Het stomen van het borstgedeelte is bijna niet nodig. Dit gedeelte kreukt sowieso niet snel en regelmatig stomen kan de pasvorm van het canvas aantasten. Vermijd ten allen tijden je strijkijzer om je pak kreukvrij te krijgen. Het beschadigd de stof én het zorgt er voor dat je pak gaat glimmen. Moet je écht strijken, zorg er dan in ieder geval voor dat je er stof tussen legt om de wol te beschermen. Heb je geen stoomapparaat maar wel een badkamer met een douche dan kom je ook een heel eind. Hang je pak tijdens een hete douche in de badkamer. De stoom die vrij komt in de badkamer stoomt indirect je pak. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Hangen

Hang je pak altijd op. Ook als je ’s nachts om vier uur thuis komt en het vinden van je bed de grootste uitdaging van je leven lijkt. Probeer toch nog even je jasje op te hangen, je bent jezelf de volgende dag dankbaar. Hang het dan gelijk even op een brede houten hanger. Je jasje blijft zo mooi in vorm en het hout absorbeert ook nog eens het vocht van het dragen gedurende de dag.

Kledingborstel

Mens_Suit_Jacket_Brushing (bron askabajan.com)Nadat je je pak hebt opgehangen borstel je het met een kledingborstel. Dit doe je verticaal, begin bij de schouders en borstel zachtjes naar beneden. Het haalt de stof en viezigheid van een dag dragen van je pak. Je vraagt je misschien af waarom je dit elke keer na het dragen moet doen maar stof en viezigheid kunnen op den duur de wol aantasten dus beter dat je het gewoon als routine ziet.

 

Kledinghoes.

FIlson-Suit-Bag (bron manofmany.com)Een kledinghoes is je beste vriend als je moet reizen. Kies in eerste instantie voor een hoes die je pak goed beschermt. Een hoes die ademt en licht is. Draagcomfort is natuurlijk super praktisch maar ondergeschikt als je echt naar de bescherming van je pak kijkt. Niet alleen tijdens het reizen gebruik je een kledinghoes. Je zomerse pakken die je in de winter niet draagt kun je het beste in een kledinghoes ophangen. Zo blijft je pak stofvrij en goed beschermd. Heb je je pak naar de stomerij gebracht, haal dan altijd het plastic er van af als je het in je kast hangt. Luchten is, zoals jullie inmiddels wel begrijpen, het beste wat je voor je partner in crime kunt doen.

Liefde voor je pak.

We kennen allemaal wel situaties waarbij je hetzelfde pak twee dagen achter elkaar draagt. (laat feestje, wakker worden in een appartement dat niet de jouwe is etc) Probeer een zelfde pak niet elke dag te dragen. De natuurlijke vezels van de wol kunnen zo even bijkomen en herstellen. Net zoals jij zelf zo nu en dan, toch? Geef je pak een beetje liefde en jullie kunnen nog jaren samen door.

LEES OOK
Tien digitale jaren ’90-outfits in New York
Tien digitale jaren ’90-outfits in New York
De jaren ’90 zijn letterlijk tientallen jaren geleden, maar de stijl is vandaag de dag nog allesbepalend. Van celebs tot middelbarescholieren: de ’90s style wordt met verve…
14 oversized outfits van Ryo Takashima
14 oversized outfits van Ryo Takashima
Als economisch centrum van Japan zijn de straten rondom Marunouchi gevuld met overspannen finance-goeroe’s in strak gesneden pakken. En dat terwijl de rest van de stad precies…