Een leren jas kopen: hier moet je op letten!

CREDITS: Bruce Mars

Een leren jack is dé basic voor de moderne man. Het geeft een enorme boost aan je mannelijke uitstraling. Ook is een leren jas tijdloos én kun je ‘m combineren met vrijwel alles wat er in je kast hangt. Vaak kost het wel wat, een leren jack. Zie het daarom als een investment piece. Je moet even diep in de buidel tasten, maar dan heb je ook wel wat. Leg dus wat spaarcentjes opzij en dan leggen wij je uit waar je op moet letten bij het kopen van een leren jack.

Deal?

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een leren jas

Soorten leer

Het prijskaartje is vaak aardig hoog bij een leren jack. Dit komt omdat deze jassen zijn gemaakt van écht leer. Er zit verschil tussen kwaliteit en type leer, en dat laat meestal ook het verschil in prijzen zien. Wij raden je aan om altijd voor echt leer te gaan. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Believe us.

Wil je een dun en soepel vallend leren jas? Kies van voor lams- of kalfsleer. Deze leersoorten zijn niet zo stug, waardoor ze mooi vallen. Denk er wel aan dat deze leersoorten minder lang mee gaan. Ze slijten eerder, omdat het een gevoelig materiaal is. Voor de meeste leren jassen wordt vaak gebruikt gemaakt van wat stugger leer. Stugger leer is vaak afkomstig van de koe, bizon, hert of geit. Het leer is vaster, waardoor deze ook veel langer mee gaat. Bonuspunten: meestal wordt leer steeds mooier wanneer het goed gedragen wordt, én gaat het lekkerder zitten.

Pasvorm leren jas

Eigenlijk is de pasvorm het allerbelangrijkst bij het kopen van een leren jas. Het is heel erg belangrijk dat de schouders van de jas precies goed zitten. Een te kleine jas bij de schouders zorgt ervoor dat je je armen niet kunt bewegen. Té groot ziet er dan weer een beetje suffig uit. Tip: pas een leren jack áltijd met een dikke trui eronder. Zo weet je zeker dat je er zelfs in de winter veel plezier van hebt!

Let bij het kopen van een leren jack ook op de lengte. Een te lange variant kan ervoor zorgen dat je hele korte beentjes krijgt. Wil je niet. Een jack die te kort is ziet er ook een beetje vreemd uit. Ga bij het passen van een leren jack daarom altijd even een beetje bewegen. Armpjes in de lucht, even zitten, en de teentjes aanraken. Zo weet je of je niet constant met een blote rug rondloopt. En of de maat goed is natuurlijk.

leren jas, Een leren jas kopen: hier moet je op letten!
Foto: Mitch Lensink

Stijl

Er zijn verschillende stylen als het gaat om een leren jack. Je hebt de biker jacket, bomber jacket, racer jacket en de flight jacket. Elke soort geeft een andere look, kies er daarom een waar jij je helemaal comfortabel in voelt. Het is zonde als je een jack koopt die totaal niet matched met jouw eigen stijl.

  • Biker jacket: deze jas is vaak herkenbaar aan de vele ritsjes en details. De jas is sinds de jaren ’50 al populair en is niet meer weg te slaan. Hij straalt gevoel voor stijl uit, en geeft een stoere look.
  • Bomber jacket: de bomber jack is vaak gemaakt van een wat dunner en soepeler leer. Hierdoor valt deze niet zo stug. Hij geeft een sportieve uitstraling en is een echte klassieker onder de leren jassen.
  • Racer jacket: de minimalistische variant tussen de leren jassen. Meestal zit er alleen een rits in het midden en een drukknoopje bij je kraag. Voordeel: doordat er niet zo veel details op zitten kan deze jas écht met alles gecombineerd worden.
  • Flight jacket: de old timer onder de leren jassen. Een loose fit model met een kraag gemaakt van wol. Vooral heel erg lekker warm in de winter.

Kleur

Bij het kopen van je éérste leren jack: ga voor zwart. Met deze basic kleur hoef je niet na te denken over je outfits. Zwart kan altijd en overal bij.

Do we need to say more?

Kopen zo’n jas! Groeten.

leren jas, Een leren jas kopen: hier moet je op letten!
Foto: Tyler Nix