Goudmijn-alert: investeren in vintage voetbalshirts

CREDITS: Julian Tong | Unsplash

Ja, ja, het EK is ein-de-lijk van start. De pleinen laden zich weer af met fanatieke Oranjesupporters die het land naar de overwinning schreeuwen en de kledingkasten worden weer overhoop gegooid op zoek naar dat ene goudvisachtige shirt uit ’88.

Een shirt dat veertig jaar later nog altijd voor krankzinnige verkoopcijfers zorgt. Zeker rond deze periode.

De vraag naar voetbalshirts blijft stijgen

Goed, het Oranjeshirt uit ’88 is in Nederland natuurlijk een bestseller, maar het is tegenwoordig zeker niet het enige shirts dat wordt opgehangen in de kledingkast.  Voetbal en mode gaan tegenwoordig hand-in-hand met elkaar. Zelfs fashiongoeroe’s die de ballen – pun intended – verstand hebben van voetbal, lopen tegenwoordig rond in voetbalshirts met een hoog retrogehalte. Volgens onderzoek van online veilingplatform Catawiki is de verkoop van voetbalshirts op hun platform sinds 2022 met maar liefst 50% gestegen. Bovendien zijn de vraagprijzen van waardevolle shirts met meer dan 20% gestegen.

voetbalshirts, <strong>Goudmijn-alert:</strong> investeren in vintage voetbalshirts
Foto: Catawiki

Van fashion item naar slimme investering

Waar voetbalshirts in de afgelopen jaren dus steeds vaker werd gezien als fashion item, is het tegenwoordig zelfs een goede investering. En is er geen beter moment om te investeren dan aan het begin van een eindtoernooi. Tijdens het WK in december 2022 verdubbelde de verkoop van voetbalshirts op het platform en de verwachting is dus ook dat de populariteit tijdens het EK alleen maar verder toeneemt. Logisch, want op dit soort eindtoernooien wordt geschiedenis geschreven met de voetbalshirts als ultieme belichaming van de herinneringen.

De populariteit van voetbalshirts in cijfers uitgedrukt

Om even de toenemende populariteit in cijfers uit te drukken, kijken we even naar een gesigneerd voetbalshirts van Diego Maradona dat in 2017 ‘slechts’ 510 euro opleverde. Een habbekrats als je het vergelijkt met de prijs van vijf jaar later. In juli 2022 werd hetzelfde shirt namelijk doorverkocht voor 9.999 euro. Een stijging van maar liefst 1.861%. Ter vergelijking: het rendement van Bitcoin sinds 2017 is 958.11%. Just saying. Shirts van Pelé, Messi en Cristiano Ronaldo gaan tegenwoordig voor duizenden euro’s over de toonbank. Een investeringsmogelijkheid waar zelfs Bill Gates nog oren naar heeft.

Foto’s: Catawiki

LEES OOK
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…