Waarom loafers altijd in het straatbeeld blijven

CREDITS: Bigstock

Loafers zijn onder mannen nog steeds zwaar underrated. De schoenen kunnen op verschillende manieren en momenten gedragen worden. Ze representeren een stukje geschiedenis en cirkelen continu in en uit de mode.

Iedere moderne man moet loafers hebben

Toch is het een schoen die iedere man – met een tikkie gevoel voor stijl – in zijn kast moet hebben. Een heren loafer kun je in ieder seizoen en zijn makkelijk te mix en matchen. Dit is waarom ook jij als man loafers moet hebben.

loafers mannen, <strong>Waarom loafers</strong> altijd in het straatbeeld blijven
 Foto: Bigstock

Het ontstaan van de loafer

De loafer is een essentieel stukje mannenschoeisel sinds zijn uitvinding in 1930 in Noorwegen. Een kleine geschiedenisles is op zijn plaats.

Nils Gregoriusson Tveranger introduceert in 1930 een schoen genaamd ‘Aurland Moccasin’ die later de Aurland-schoen gaat heten. In de late jaren ’30 maakt de Spaulding familie uit New Hampshire schoenen gebaseerd op de schoenen van Tveranger en noemt ze ‘Loafers’. In 1934 maakt G.H. Bass ook loafers, maar noemt ze WeeJuns, afkomstig van het Engelse ‘Nor-wegians’. Sinds de jaren ’50 is de loafer, of hoe je hem ook wilt noemen, een casual schoen die ook in formele situaties prima zijn mannetje staat.

Zo draag je als man loafers

Er zijn verschillende soorten loafers, waarvan de penny loafer de meest bekende is. Deze werd door Amerikaanse studenten veelvuldig gedragen en is nog steeds een van de meest populaire smaken in loaferland. Ook de tassel loafer is tegenwoordig vaak zichtbaar in het straatbeeld: de schoen met twee klosjes is over het algemeen vervaardigd uit glad leer. De meest formele loafer die rondloopt is de ‘horsebit’ loafer. Deze is voorzien van een miniatuur paardenbit op de bovenkant. De founder van dit type loafer is Gucci in 1968.

loafers mannen, <strong>Waarom loafers</strong> altijd in het straatbeeld blijven
Foto: Dr. Martens

Casual vs formeel

Koop je loafers dan koop je kwaliteit. Ze worden vaak gemaakt door schoenmakers die al tientallen jaren ervaring hebben in het creëren van écht goed schoenen. Met leren loafers voor mannen kun je dan ook niet fout zitten. Je kunt ze dragen onder een chino in de lente of bij een egale short in de zomer. De schoen is ooit ontworpen als casual schoen die inmiddels ook niet misstaat onder een goed maatpak. Met loafers kun je alle kanten op.

Wel of geen sokken

Bij loafers ligt de keuze écht bij jou. Ga je vandaag voor formeel dan kun je het beste sokken kiezen als het koud is. Egaal is the way to go onder een pak. In de zomer draag je in loafers geen zichtbare sokken. Een no-show sok beschermd het leer tegen vocht en vieze geurtjes. Wil je echt sokkenloos, laat je schoenen na een dag dragen dan absoluut goed drogen.

Loafers zijn van alle markten thuis

Met een loafer kun je werkelijk alle kanten op. Draag ze casual, formeel of casual-chique. Ze passen onder vrijwel iedere broek en zijn zowel met als zonder sokken te rocken. Ook heb je ze in allerlei verschillende materialen en types waardoor er zeker een variant voor jou bij zit. Bij twijfel, ga voor zwart.

LEES OOK