De mooiste jassen voor het najaar

CREDITS: Bruce Mars

Deze jassen zijn ideaal voor het najaar

De herfst is officieel aangebroken. Al is het weer in Nederland vrij wispelturig, wordt het vanzelf kouder en kouder. Tijd om de jassen uit de kast te trekken. We zetten voor jou de mooiste jassen voor dit najaar op een rijtje. Van de trends van dit jaar tot bekende klassiekers. Deze items maken jouw outfit helemaal af.

Barn coat: najaar trend van 2019

Wat eerst een jas voor harde werkers was, is dit nu een ware trend voor dit najaar. Deze jassen typeren zich aan de meerdere zakken en praktische look.

Barn coats zijn vaak van een stevig materiaal met een corduroy kraag. Of een andere voering die in de kraag te zien is. Ooit waren de jassen bedoeld voor bijvoorbeeld boeren die zwaar werk verrichten buitenhuis. De jas is dan ook bestand tegen water en wind, maar heeft geen capuchon. Ook heeft de jas dus vaak naast de normale zakken onderin aan beide kanten ook nog minstens één zak op de borst.

Inside-out jassen: najaar trend van 2019

Het idee achter deze trend is dat de mooiste jas eigenlijk aan de binnenkant zit. Jassen zijn vaak gevoerd in verschillende patronen. Ondanks dat deze voor praktische redenen zo gemaakt zijn, kan dit er vrij artistiek uit zien. Patronen van ruiten tot simpele stroken in een vaak speciale kleur typeren deze liner jackets. De jas is zo een kruising tussen een bomber- en een puffer jacket.

Fleece jassen: voor het najaar gemaakt

Fleece coats zijn ook ideaal voor het najaar. De jassen zijn vaak vrij licht, maar wel warm en voelen lekker aan. Bovendien zijn er tegenwoordig mooie uitvoeringen die heel goed kunnen staan. Je hebt ze namelijk in korte en lange varianten. Ga overigens niet voor een mega lange extra donzige jas, Pino.

Het nadeel van fleece is wel, afhankelijk van de voering, dat het niet top is voor een stortbui. Maar voor de frisse dagen tussendoor is het wel een lekkere jas die je makkelijk met je outfit kunt combineren. Ga bijvoorbeeld voor een lichte kleur, zoals beige of camel: staat goed bij je jeans en een paar boots.

jassen najaar, De mooiste jassen voor het najaar
Foto: Fikayo Aderoju

Sportieve jassen: weather-proof in het najaar

Niet alleen voor hikers, maar ook de normale luie man. We hadden het al eerder over wind-breakers, een trend uit de 80’s en 90’s. Dit blijft nog steeds een prima jas. Praktisch gezien is het een ideale jas voor de weersomstandigheden in het najaar. Zo ben je beschermd tegen wind en regen, aangezien deze vaak ook voorzien is van een capuchon.

Nu is de trend niet meer om deze zo kleurrijk mogelijk te dragen. Kan wel. Combineer het liever met de andere herfsttrend van 2019: aarde tinten. Ga dus bijvoorbeeld voor een bruine of beige variant. Dit kan er chique uit zien. Ook in het zwart is het een all-rounder. Zwart maskeert daarnaast de nep-sportiviteit een beetje.

jassen najaar, De mooiste jassen voor het najaar
Foto: Tobias Bjorkli

Netjes door het najaar: pea coat of camel coat

Je kunt niet altijd een sportieve of praktische jas dragen. Als je vaker nette kleren aan hebt, zoals een pak of gewoon een pantalon, is een wat langere jas vaak gepaster. Ook staat deze wat mooier op nette kleren. Ga dan voor een pea coat of een camel coat. 

Pea coats typeren zich bijvoorbeeld aan de wollen stof met twee rijen aan knoopjes voorop. Camel coats zijn typisch gezien bruine, langere jassen met maar enkele knopen. Allebei klassiekers die passen op een nettere stijl. Eigenlijk zou je één van deze varianten wel in je kast moeten hebben om je nette outfits aan te vullen. Of om je outfit minder casual te maken. Ze staan namelijk ook prima op je ripped jeans.

jassen najaar, De mooiste jassen voor het najaar
Foto: Malcolm Garret

De klassiekers met een voering voor het najaar

Je hebt ook een aantal klassiekers die eigenlijk elk seizoen wel kunnen. Zo heb je bijvoorbeeld de leren jas, bomber jacket of spijkerjas. Deze kunnen ook prima in het najaar gedragen worden. Houd dan wel rekening met de voering. Deze jassen zijn namelijk vaak licht en korter. Korte jassen houden je over het algemeen ook minder warm, want ze bedekken minder.

Vaak zijn er uitvoeringen van deze klassiekers met bijvoorbeeld een wollen voering en kraag. Dit ziet er goed uit en maakt het ook nog herfst-proof. Je hoeft dus niet van dit soort jassen af te stappen, maar investeer dus in een dikkere variant.

jassen najaar, De mooiste jassen voor het najaar
Foto: Cobro
LEES OOK