Dit bier uit een 220 jaar oud scheepswrak is nu te drinken!

CREDITS: James Squire

Het is een regelrechte rage: craft beer. Als bierliefhebber is je wereld tegenwoordig enorm, er zijn héél veel verschillende bieren op de markt. Van exotische fruitige speciaalbiertjes tot triple IPA’s. De voorliefde voor bier is een erg oude: in de geschiedenis zijn duizenden verschillende biertjes gecreëerd.

Een museum in Tasmanië gaat een stapje verder. Ze hebben samples genomen van bier dat in de 90’s op een gezonken schip gevonden is en het opnieuw gebrouwd in samenwerking met een lokale brouwerij!

Bier drinken van 220 jaar oud

De vondst

Een 220 jaar oud biertje, wie wil dat nu niet proberen? Het bier is gevonden op een gezonken schip uit 1796. Dankzij  het feit dat het bier bevroren was toen het gevonden werd is het goed behouden gebleven. Na de vondst werd het naar het Queen Victoria Museum & Art Gallerry gebracht voor conservering. Het museum is vervolgens een samenwerking aangegaan met de Australische brouwerij James Squire. Samen hebben ze besloten het biertje opnieuw te gaan brouwen.

Het product

Bij het onderzoeken van de genomen samples van het oude bier, kwam de brouwerij tot de verrassende conclusie dat het bier compleet anders gebrouwen was dan hoe wij het vandaag de dag maken. Het had helemaal andere verhoudingen. Een biertje uit onze tijd zou namelijk nooit zo lang bewaard gebleven zijn. Het oude recept had een ander fermentatieproces waardoor de suikers sneller opgenomen waren. Dankzij de unieke receptuur was het bier gemakkelijk te herstellen, waardoor ze veel over de receptuur hebben kunnen leren.

Na het ontleden van de oude biertjes gevonden op het schip, begonnen ze aan het brouwen van hun nieuwe bier. Het nieuwe bier is gebrouwen met recepten van drie verschillende biertjes uit 1796. Van deze drie bieren is het besluit gevallen op de Porter, omdat deze het meest in de smaak zou vallen bij hedendaagse consumenten. Het uiteindelijke resultaat? Een rijk, zacht biertje met een kruidige ondertoon.

Het uiteindelijke product is ‘The Wreck Preservation Ale’ genoemd, onder brouwerij James Squire. Het zou zich kenmerken door kruidige aromas met een hint van chocolade. Het biertje is limited edition en is te krijgen bij de James Squires brouwerijen en het Queen Victoria Museum in Tasmanië.

Je zal er dus wel wat voor moeten doen…

bier, Dit bier uit een 220 jaar oud scheepswrak is nu te drinken!

LEES OOK
De ADE-survivalgids
De ADE-survivalgids
Amsterdam is deze week één grote dansvloer. Overdag meetings, ’s avonds borrels, ’s nachts clubs. En ergens daartussen probeer je te slapen, eten en functioneren. Knap als…
Koken van A tot Z met Google Gemini
Koken van A tot Z met Google Gemini
Een knapperige biet, knisperende aardappelen en coquilles die in de pan zingen alsof ze weten dat ze zo de hoofdrol krijgen. Koken wordt ineens een samenspel van…
Een Spartaanse keuze uit Ingolstadt
Een Spartaanse keuze uit Ingolstadt
Sinds we terug zijn uit Fins Lapland, waar we mee hebben gedaan aan een driftcursus op ijs, zijn we dol op Quattro rijden… De RS3 Sportback schept…
De heruitvinding van mannelijk welzijn
De heruitvinding van mannelijk welzijn
Er was een tijd dat rust synoniem stond aan luiheid. Dat stilzitten iets was voor mensen zonder ambitie. Die tijd is voorbij. Een man weet dat échte…