De waarheid achter Peaky Blinders

Achter iedere leugen schuilt een kern van waarheid. Ditzelfde geldt vaak ook voor fictie en dit is bij onze favoriete serie Peaky Blinders niet anders. Dacht jij dat de schrijvers van Peaky alles uit hun duim gezogen hadden? Denk dan nog maar eens na. Er zitten namelijk best wel een aantal op waarheid beruste feiten in de serie. Helaas moet je nog even wachten op het nieuwe seizoen, maar dit betekent niet dat we de magie niet in leven kunnen houden. Daarom zetten we hier wat feiten voor je op een rijtje.

De feiten achter Peaky Blinders

1. The Peaky Blinders bestonden echt

First and foremost: de Peaky Blinders bestonden echt. Ze waren een gang in Birmingham. De serie laat de bende alleen wel een stuk spannender lijken dan hij was. De groep was namelijk niet veel groter dan de gemiddelde gang in Birmingham. En laten we je alvast vertellen, dat waren er een hoop in die tijd. Daarnaast waren de Peaky Blinders niet veel buiten Birmingham te vinden en nog niet hálf zo invloedrijk. Ja, ze pleegden overvallen, ze beroofden mensen, ze smokkelden en hielden zich bezig met wedden op paarden. Maar om ze een georganiseerde misdaadbende te noemen zou erg overdreven zijn.

De echte Peaky Blinders waren lang niet zo taai als ze geportretteerd worden in de serie. Het was maar een klein groepje. De bende bestond uit jongens van twaalf (!) tot negenentwintig jaar. Er zaten dus voornamelijk kids in. Nét iets anders dan de Peaky Blinders zoals wij ze kennen. Thomas Shelby was trouwens ook niet hun leider. Helaas is onze grote vriend een volkomen fictief figuur. Maar het blijft een held!

2. De tijd

De echte Peaky Blinders bestonden rond 1890, ook al vertelt de serie ons wat anders. De serie speelt zich namelijk af in 1920. De oorlog speelt in de serie een grote rol. Waarschijnlijk is het oorlogstrauma binnen de Peaky Blinders gang ook de reden dat ze het tijdsframe dertig jaar verschoven hebben. Het is namelijk een feit dat veel bendes opgericht zijn na de oorlog, omdat er toen een flink gat was ontstaan in de maatschappij. Dat zorgde voor veel chaos. Daarom moesten mensen voor zichzelf opkomen en dit creëerde ruimte voor deze bendes.

In 1890 waren trouwens scheermesjes een groot schaarste, ze kwamen toen namelijk pas nét op de markt. Daardoor is het erg onwaarschijnlijk dat de bende gebruik maakte van de beroemde scheermes. Toch wordt er gezegd dat er wel degelijk bendes waren die wél gebruik maakten van de scheermesjes in hun petten, maar dit zal dan een stuk later geweest zijn. Deze mesjes hadden overigens vooral het doel om de vijanden te verblinden.

3. Birmingham

Dat Birmingham een zootje ongeregeld was klopt. De stad stond bekend om arme fabrieksarbeiders, goedkope prostituees die op straat rond tippelde, veel geweld en bendes. Zoals in de serie te zien was waren de straten daadwerkelijk gevuld met zuipschuiten en de geur van goedkope alcohol. Het was een van de dichtstbevolkte steden van het Verenigd Koninkrijk en dit uitte zich in een zichtbare rotzooi op straat. Er was veel criminaliteit en er waren vaak gangfights. 

4. Billy Kimber

Billy Kimber heeft echt bestaan. De goede man was een echte Engelse gangster en stond inderdaad bekend om zijn invloed binnen de paardenraces. Hij was het hoofd van de bende Birmingham Boys en was niet bepaald een lekker ventje. Om de een of andere reden waren de Peaky Blinders de Birmingham Boys opgevallen. Deze zorgden er uiteindelijk voor dat de échte Peaky Blinders vluchtte naar het platteland om te ontsnappen uit de handen van Billy Kimber. Hier eindigt helaas ook hun naam meteen. De Birmingham Boys verloren uiteindelijk hun invloed doordat zij ze overmachtigd werden door, jawel, Sabini’s gang. In de realiteit golden dus dezelfde regels als in de serie: big fucks small. 

5. Fleaky Blinders

De outfits die de Peaky Blinders in de serie dragen zijn behoorlijk accuraat. Het blijkt dat de Peaky Blinders  tot aan hun ondergang erg stijlvol zijn geweest. De mannen zouden overhemden over overhemden, zijden sjaals en altijd glimmend opgepoetste leren schoenen gedragen hebben. Hun kledingstijl was erg ongebruikelijk voor bendeleden in die tijd. ‘Peaky’ zou duiden op de ‘Peak’ of te wel de klep van hun beroemde platte petjes. Daarnaast staat ‘Blinder’ eigenlijk gewoon voor ‘oogverblindend’. Ze zagen er dus letterlijk zo stijlvol uit dat het gewoon oogverblindend was.

Semi-waarheid

Zoals blijkt zijn dus enorm veel aspecten van Peaky Blinders daadwerkelijk geïnspireerd op het verleden van Birmingham. Echter is er enorm veel gespeeld met waargebeurde situaties en ficties. Maar daar klagen wij natuurlijk niet over: het resultaat mag er zijn. Een enorm vette serie die zeker het kijken waard is!