De invloed van lichaamsgeur op je seksuele aantrekkingskracht

Is het je wel eens opgevallen dat je geliefde altijd heerlijk ruikt? Het maakt niet uit of hij net van onder de douche komt of dat hij een hele middag in de sportschool is geweest, je kan geen genoeg krijgen van deze lichaamsgeur. Is het je dan ook wel eens opgevallen dat je dat niet direct hebt bij je familieleden? Als je broertje bijvoorbeeld net heeft gezweet, vind je echt dat hij een uur in de wind stinkt. Of je vindt vreemden uit hun mond stinken – of dat nou door ontstoken tandvlees komt of door een vieze alcohollucht.

Ons radicale broertje Mellowed legt je uit waar dat vandaan komt.

Hoe beïnvloedt lichaamsgeur onze aantrekkingskracht?

Geur is belangrijk in ons leven. Het kan onze stemming helemaal laten omslaan. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van de surströmming challenge? Nee? Check dan deze video maar even, dan weet je meteen dat onze neuzen sterk zijn. Voordat mensen de gefermenteerde vis naar binnenwerken moeten ze al kotsen van de stank.

Heb je nog zin om te weten hoe het zit met seksuele aantrekkingskracht in verband met geur? Mooi, want dat wilden we net gaan vertellen…

Hoogtepunt-3
Foto: Bigstock

Feromonen

Een groot deel van het antwoord ligt bij de feromonen. Dit zijn geurloze stoffen die ons lichaam aanmaakt en afscheid via bijvoorbeeld zweet en speeksel. Ieder persoon heeft een unieke samenstelling van feromonen en wanneer we een nieuw iemand ontmoeten, pikken we onbewust de geur van zijn of haar feromonen op.

Aan de hand van die geur bepaalt je lichaam eigenlijk meteen of je wel of niet tot die persoon bent aangetrokken. Je denkt in je hoofd altijd dat je een goed beeld hebt van hoe jouw ideale partner eruitziet en welke eigenschappen hij of zij heeft, maar in de werkelijkheid het blijkt nog spannender dan een potje dice. In plaats van dat jij bepaalt of je je door iemand aangetrokken voelt op basis van fysieke eigenschappen zoals een sportief figuur, blonde haren en een gebruinde huid, komt het allemaal neer op hoe iemand ruikt.

Kort gezegd, als jouw neus de feromonen van de ander lekker vindt ruiken, dan krijgen jouw hersenen het signaal dat je je seksueel aangetrokken voelt tot een persoon. Andersom werkt het precies hetzelfde, iemand kan zich totaal niet tot je aangetrokken voelen omdat jouw geur niet bevalt. Zelfs in de dierenwereld werkt het op deze manier.

seksleven verbeteren
Foto: DeMorris Byrd

Kan je de samenstelling van je feromonen beïnvloeden?

Ziet je nieuwe collega jou niet zitten en hoop je daar verandering in te brengen door de samenstelling van je feromonen een beetje aan te passen? Helaas, dat is niet mogelijk. De geur van je feromonen wordt namelijk bepaald door je eigen immuunsysteem en je DNA.

Dat verklaart ook meteen waarom je je niet aangetrokken voelt tot de lichaamsgeur van je broer. Je vindt namelijk altijd iemand lekker ruiken als hij een ander immuunsysteem heeft. De bedoeling van seksuele aantrekkingskracht is natuurlijk om je samen met diegene voort te planten en om ervoor te zorgen dat je kinderen zo goed mogelijk uit de verf komen. Daarom gaat je lichaam altijd op zoek naar iemand die een ander immuunsysteem heeft dan jij. Als jij bijvoorbeeld goed beschermd bent tegen X, gaat je lichaam op zoek naar iemand die beschermd is tegen Y, in de hoop dat jullie kind beschermd zal zijn tegen allebei.

Wat je wel kan doen, is je lichaamsgeur proberen te manipuleren met deodorant of parfum. Daarmee maskeer je de geur van je feromonen en kan je dus de neus van de ander voor de gek houden. Er worden zelfs parfums gemaakt waaraan feromonen worden toegevoegd, maar het is nog maar de vraag of het het waard is om daar in te inversteren.

fouten tijdens seks
Foto: W R