Guide: zo heb je nooit meer een bad hair day

CREDITS: Unsplash | Mubariz Mehdizadeh

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je staat vroeg in de ochtend op en je hebt een goede nachtrust gehad. Een halve minuut later kijk je in de spiegel en je schrikt jezelf helemaal lam. Je weet hoe laat het is, vandaag heb je een bad hair day. Vooral kut als je die dag een belangrijke afspraak hebt. Het erge is dat het niet uitmaakt wat je probeert, je komt er toch niet vanaf. Tot vandaag, want wij hebben een guide voor je geschreven waardoor je kapsel áltijd goed zit.

Zo heb je altijd een goed kapsel

Er zijn genoeg redenen hoe een bad hair day kan ontstaan. Zo kan stress, voeding en je eigen verzorging daar een grote rol in spelen. Deze dingen hebben allemaal invloed op de kwaliteit van je kruin en op het haar wat er bovenop ligt. Mocht je toch iedere dag wakker worden met een hondenkapsel dan is het nu tijd om dat te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen, niet?

Bad hair day, Guide: zo heb je nooit meer een bad hair day
Foto: Adrian Swancar

Stop met elke dag je haar wassen

Het is fijn om ’s ochtends als je wakker wordt even onder de douche te springen. Nog even relaxen en wakker worden onder een warme straal voordat je drukke dag weer gaat beginnen. Dit betekent niet dat je ook elke ochtend met je koppie onder die kraan moet en je haar moet wassen.

Drie tot vier keer per week je haar wassen is meer dan genoeg om je haar schoon te houden en te bescherming tegen uitdroging. Ritme is hierbij key. Je kan om de dag of om de twee dagen je haar wassen, je kan zelfs vaste dagen inplannen. Alles is beter dan iedere dag je haar wassen.

Douche niet te warm én niet te koud

Ja we weten het, het klinkt een beetje tegenstrijdig. Maar je moet echt balans zien te vinden in de temperatuur van het water. Heet water zorgt er namelijk voor dat de glans uit je haar gaat en dat het droog wordt. Koud water zorgt ervoor dat je bloedvaten kleiner worden. Dus ook de bloedvaten boven op je kop. Deze bloedvaten leveren voedingsstoffen aan je haar en een koude douche zorgt ervoor dat prestaties van die vaten verminderen. Niet doen dus.

Waarschijnlijk zet je de douche automatisch op 37 of 38 graden. We raden aan om het eens een graadje of twee minder te proberen. Dat is een goede temperatuur voor de doorbloeding en dan verdwijnt de glans niet uit je haar.

Geld moet rollen

Iedere haarstructuur en haartype is anders. Wat je maten een chille shampoo vinden hoeft niet per se voor jouw haar te werken. Volg dus niet blindelings het advies van anderen en kies ook zeker niet je shampoo op basis van een lekker geurtje. Je bent volwassen, dus investeer ook in goede producten.

Ga eens op onderzoek uit, lees de recensies en probeer het een en ander uit. Daarbij is niet alleen belangrijk dat je een goede shampoo gebruikt, maar is een conditioner ook essentieel. Pro tip: een verzorgende shampoo voor pluizend haar is meestal een goede. Hier zitten speciale oliën in die je haar goed verzorgen.

Met deze shampoo en conditioner maak je een goede start:

Bad hair day, Guide: zo heb je nooit meer een bad hair day
Foto: matthew reyes

Een goede borstel is belangrijk

Een goede haarborstel is essentieel om een bad hair day te voorkomen. Nu hebben we het over een haarborstel die van jezelf is en niet die borstel van je vrienden of schoonmoeder.

Het is niet mannelijk en niet goed voor je haar, dus stop daar maar mee. Ook hierbij geldt dat ieder haartype een andere borstel nodig heeft. Check dat dus even voordat je klakkeloos de goedkoopste bij de supermarkt uit het rek trekt. Als je een goede haarborstel gevonden hebt dan zal je haar ook minder snel afbreken.

Ook belangrijk om te weten: borstel je haar nooit als je haar nog nat is, maar wacht tot je haar handdoekdroog is. Ja we weten het, klinkt lekker verwijfd. Maar hé, jij wilt dat je kapsel altijd goed zit.

Blijf van je haar af

Ongemerkt friemelen we allemaal aan ons haar of je gaat een paar keer per dag met je hand door die manen om de ladies te imponeren. Hoe vaker je aan je haar zit, hoe viezer het wordt en hoe slechter het er uit gaat zien. Al die bacteriën die op je hand zitten veeg je af aan je haar. Het wordt letterlijk een nest van bacteriën op je hoofd. Niet heel fijn lijkt ons, dus blijf van je haar af.

Bonus: ga incognito

Mochten al deze tips niet werken dan heb je waarschijnlijk toch gewoon bad hair in plaats van een bad hair day. Dan zit er nog maar een ding op: petje of muts over je haar, zonnebril op en incognito gaan. Jij vind je bad hair niet chill, maar voor anderen is het ook niet leuk om naar te kijken. Een tweede optie is om die haren van je hoofd te scheren. Milimeteren of helemaal kaal gaan is niet meer zo gek tegenwoordig.

Een ding is zeker: je hoeft in ieder geval nooit meer een bad hair day te hebben.

Bad hair day, Guide: zo heb je nooit meer een bad hair day
Foto: Angelo Abear