Deze dingen kunnen de gezondheid van je hersenen verbeteren

CREDITS: Chinmay Singh

Je brein is een van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam. Reden genoeg om deze grote vriend dus goed te onderhouden, want wat zouden we zonder ‘m moeten. Heb je je ooit afgevraagd wat je kunt doen om je hersenen optimaal te laten functioneren? Daar geven wij vandaag antwoord op. Deze dingen kunnen de gezondheid van je hersenen verbeteren.

Dingen die de gezondheid van je hersenen kunnen verbeteren

Positief denken

Positief denken kan het verschil maken als het gaat om het beste uit jezelf naar boven halen. Een theorie die dit uitlegt is het “Pygmalion effect”. Deze theorie beschrijft hoe kinderen die van jongs af positiviteit en hogere standaarden meekrijgen, uiteindelijk dit ook zullen naleven. Tegenovergesteld betekent dat, dat kinderen die hiernaar niet streven eerder op zullen geven. Dit effect is een motivatiefenomeen die het brein stimuleert om meer voor elkaar te krijgen.

gezondheid hersenen
Foto: Andrea Piacquadio

Voeding

Net als voor de rest van je lichaam, profiteren ook de hersenen van voedzaam eten en drinken. Daarnaast geldt ook, dat het ene product meer doet voor de gezondheid van de hersenen dan het andere product.
Voedsel dat rijk is aan antioxidanten zou bijvoorbeeld goed zijn bij het voorkomen van hersenziektes zoals dementie en Alzheimer’s. Producten die dit bevatten zijn bijvoorbeeld blauwe bessen, spinazie, broccoli, granaatappel en boerenkool. Daarnaast stimuleren avocado’s een gezonde bloedsomloop en verminderen ze de kans op een hoge bloeddruk. Dit is namelijk een risicofactor bij geheugenverlies. Ook helpen noten om de gezondheid van de hersenen sterk te houden. Een gezonde snack is dus zo gek nog niet.
gezondheid hersenen
Foto: Damien Creatz

Relaties

Ook is het goed om af en toe onder de mensen te zijn. Deze interpersoonlijke interacties vormen namelijk onze dagelijkse positieve gevoelens en deze hebben weer invloed op onze mentale staat. Het zijn met andere mensen kan dus ook bijdragen aan een betere gezondheid van de hersenen.

Mental exercise

Een van de beste dingen die je kunt doen om de gezondheid van je hersenen te verbeteren is het spelen van spelletjes. Zo simpel kan het soms zijn. Er zijn allerlei verschillende dingen die je kunt doen. Zo werken spellen zoals poker bijvoorbeeld goed als je voor langere perioden je brein betrokken en gefocust wil houden.

Daarnaast kun je ook nieuwe skills leren of informatie terughalen om zo de spieren in je hersenen te trainen. Hierdoor blijft je brein aan de gang en wordt de kans op bijvoorbeeld dementie kleiner.

gezondheid hersenen
Foto: Marin Tulard

Roken

Roken is slecht voor je, we know that. Maar wist je ook dat naast de bekende risico’s van roken, het ook negatieve effecten kan hebben op de hersenen. Bij een onderzoek dat werd gedaan door Archives of Internal Medicine werden meer dan 21.000 mensen die langer dan 40 jaar rookten onderzocht. Hieruit kwam dat de kans bij deze mensen twee keer zo groot is dat ze later te maken krijgen met dementie.

Beweging

Naast mentale oefeningen wordt het brein er ook blij van wanneer je je schoenen aantrekt en beweegt. Bij een minimum van 20 minuten van een dagelijkse vorm van cardio, gaat de hartslag omhoog en wordt er meer zuurstof de hersenen ingepompt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer hormonen vrijlaat die de groei van nieuwe cellen stimuleert.

Het beste is om deze dagelijkse beweging aan het begin van de dag te doen om je brein en lichaam voor te bereiden op de challenges van de dag. Hardlopen of fietsen zijn daarvoor dus goede alternatieven. Probeer in je achterhoofd te houden dat je activiteiten kiest die je hersenen en je lichaam uitdagen zonder dat het zorgt voor extra stress op de gewrichten of de gewichtsbanden.

gezondheid hersenen
Foto: Luca
LEES OOK