Deze eigenschappen zorgen voor een langer leven

CREDITS: Burst

Jezelf goed verzorgen door te sporten en gezond te eten, herkennen we allemaal als voorwaarden om onze houdbaarheidsdatum wat te strekken. Deze voorwaarden zijn gericht op fysieke voordelen. Jaren geleden is echter al vastgesteld dat ook bepaalde eigenschappen in ons karakter kunnen bijdragen aan een langer leven. Onderzoekers hebben gekeken naar eigenschappen die van invloed waren op de gezondheid. Check even hoe gezond je bent.

De eigenschappen die invloed hebben op je gezondheid en een langer leven

Wat ooit begon met het vinden van de ‘Type A Behavorial Pattern’ is nu verder ontwikkeld tot een interessant onderzoeksveld. De bevinding van ‘Type A’-gedrag is een soort grondlegger van hoe persoonlijkheid en gezondheid aan elkaar gelinkt zijn. Zo staat dit soort gedrag voor iemand die echt een competitieve, ongeduldige over-achiever is. Het klinkt vrij logisch, maar uit onderzoek bleek dat dit gedrag gepaard ging met hogere risico’s op hart- en vaatziekten. En dus een ‘ongezonder’ leven.

Vijf factoren van eigenschappen

Onlangs zijn er recentere onderzoeken gedaan, waaronder aan de Universiteit van Helsinki. Dit onderzoek onder 131.000 mensen uit vier verschillende landen werd gebaseerd op een Five Factor Model. De factoren in dit model zouden van invloed kunnen zijn op gezondheid. Dit model, het OCEAN-model, bevat de volgende eigenschappen: Openness to Experience, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness en Neuroticism.

De belangrijkste resultaten bleken uit de eigenschappen Conscientiousness (nauwkeurigheid) en Neuroticism (dwangmatigheid).

Zo zijn nauwkeurige personen bijvoorbeeld veel bewuster in de keuzes die ze maken. Hierdoor zouden zij dus vaker gezonde en dus betere keuzes maken voor zichzelf. Dus hoe nauwkeuriger je bent in het leven, hoe beter je voor jezelf zult zorgen en hoe langer je eventueel zou kunnen leven.

Meer neurotische, of dwangmatige, mensen zijn weer vatbaarder voor mentale stoornissen. Dit heeft uiteindelijk een negatieve invloed op je fysieke gesteldheid.

Welke eigenschappen zorgen dan voor een langer leven?

Eigenschappen die gepaard gaan met een gezondere persoonlijkheid zijn eigenlijk het tegenovergestelde van de ‘Type A’. Dit komt neer op zelf-acceptatie, tolerantie voor frustratie en emotionele controle. Daarbij is het dus van belang dat je bewuste keuzes kunt maken, aangezien nauwkeurigheid een belangrijke eigenschap is.

Het is dus niet per se goed om te laid-back en zorgeloos te zijn. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je geen doordachte, verantwoordelijke keuzes maakt.

Uiteindelijk komt het namelijk voor een betere levenskwaliteit neer op een combinatie van beiden: mentaal én fysiek. De eigenschappen die je nodig hebt om langer te leven, zijn eigenschappen die je fysieke gezondheid zouden bevorderen.

eigenschappen langer leven, Deze eigenschappen zorgen voor een langer leven
Foto: Tomasz Filipek