‘Baarden zijn viezer dan een hondenvacht’

CREDITS: William Krause | Unsplash

De ene man kan binnen de kortste tijd een volwaardige baard laten groeien, terwijl bij een ander de haren letterlijk zijn te tellen. Ondanks de verschillende pogingen die deze tweede man heeft gedaan, blijft het maar niet lukken. Je hebt ondertussen geaccepteerd dat een baard er voor jou niet in zit. Ieder zijn kwaliteiten.

Wetenschappers hebben een ontdekking gedaan dat wellicht een lichtpuntje is voor deze groep. Baarden zouden namelijk meer bacteriën bevatten dan een hondenvacht. Niet iets waar je op zit te wachten. Voor je het weet ben je niet zo ziek als een hond, maar zo ziek als een man met een baard.

Pijnlijk nieuws voor mannen met baarden, volgens dit onderzoek

Professor Andreas Gutzeit van de Hirslanden Klinik in Zwitserland voerde het onderzoek uit. Er werden voor deze studie achttien monsters bij mannen afgenomen. Deze bebaarde mannen waren tussen de 18 en 76 jaar. De honden hadden een groter totaal aan monsters. Hier werd namelijk een steekproef afgenomen bij de halzen van dertig honden.

Uit het onderzoek bleek dat er duidelijk meer bacteriën aanwezig waren in de baarden van de man, dan in de vacht van de honden. Alle mannen hadden namelijk een hoog aantal bacteriën in hun baarden. Dit in tegenstelling tot de vacht van de honden. Hiervan bleken er namelijk maar een klein aantal een hoog aantal bacteriën in hun vacht te hebben, terwijl de overige honden slechts een matige hoeveelheid hadden. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat de helft van de baarden luizen bevatten die de gezondheid van de mannen zouden beïnvloeden.

Tegenbeweging

Uiteraard leidde dit nieuws voor mannen met baarden tot tegenspraak. Zo trok Keith Flett, oprichter van de Beard Liberation Front, het resultaat in twijfel. Hij zegt namelijk dat je allerlei soorten bacteriën zult tegenkomen als je een monster neemt van mensenhaar of de handen. Als je die vervolgens onderzoekt zal je heel wel elementen tegenkomen die je liever niet ziet. De baarden op zich zouden volgens Flett dan ook niet onhygiënisch zijn. Door de constante stroom van negatieve verhalen over baarden lijkt ‘pogonofobie‘ wel trending te zijn.

Fans van baarden beweren dus het tegenovergestelde: gezichtsbeharing geeft je juist bescherming tegen infecties. Elkaar gelijk geven zullen beide partijen dan ook niet snel doen. Uiteindelijk wordt er gespeeld om des keizers baard.

nieuws voor mannen met baarden
Foto: Troy T
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…