Dit zijn de meest indrukwekkende natuurwonderen op aarde

CREDITS: Ken's Tours

Onze aardbol kent ontzettend veel prachtige plekken, en die laten we je dan ook graag met regelmaat zien. Naast de bekende parelwitte stranden, azuurblauwe zeeën en indrukwekkende landschappen, heeft Moedertje Natuur nog veel meer te bieden. Er zijn een aantal plekken op aarde die bijna surrealistisch lijken. Deze vaak al duizenden jaren oude verschijnselen zijn het resultaat van natuurkundige processen, maar lijken soms bijna gephotoshopt. Wij hebben de meest indrukwekkende natuurwonderen voor je verzamelt en achterhaalt hoe deze zijn ontstaan. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit!

De meest indrukwekkende natuurwonderen

#1 Marble Caves, Chili

indrukwekkende-natuurwonderen
Foto: Robert O’Duill

Als de hemel bestaat, dan ligt ‘ie in Chili. Hier bevinden zich de magische Marble Caves. Deze enorme marmeren grotten zijn ontstaan uit duizenden jaren golfslag. De blauwe tinten zijn de weerspiegeling van zonnestralen in het turquoise water. Het lijkt misschien het werk van een kunstenaar, maar deze plek bestaat echt!

#2 Fly Geyser, Amerika

indrukwekkende-natuurwonderen2

Deze bijzondere geiser is per toeval ontstaan in 1964 toen men aan het boren was naar geothermale energie. Waarschijnlijk is er toen iets niet helemaal goed gegaan, want sindsdien neemt de geiser allerlei kleuren aan door de mineralen die tijdens het boren zijn vrijgekomen. Helaas is de ranch waar de Fly Geyser op staat vorig jaar gekocht door de mensen achter Burning Man. Het is dus niet mogelijk zomaar een bezoekje te brengen aan deze kleurrijke geiser. Maar Burning Man kennende gaat er ongetwijfeld iets heel tofs gebeuren met de grond.

#3 Lake Hillier, Australië

indrukwekkende-natuurwonderen1

Bovenstaande foto is niet het resultaat van een grapjas met Photoshop. Dit knalroze meer bestaat echt en ligt vlakbij de kust van het Australische Middle Island. Onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit hoe dit kan, maar denken dat de onnatuurlijke kleur te maken heeft met bepaalde organismen die in het water leven. Deze organismen zouden een roze stof produceren, waardoor het water een roze kleur krijgt. Maar nog veel belangrijker om te weten: kan je in dit roze water veilig zwemen? Ja, dat kan! Eentje voor op de bucketlist dus.

#4 Richatstructuur, Mauritanië

indrukwekkende-natuurwonderen3

Deze enorme bullseye ligt midden in de normaal platte woestijn van Mauritanië (Afrika). De krater heeft een doorsnee van 40 kilometer en is daardoor zelfs vanuit de ruimte te zien. Vroeger gingen er verhalen rond dat de enorme cirkel het werk was van aliens, later zeiden wetenschappers dat het natuurfenomeen is ontstaan door een meteorietinslag. Tegenwoordig denkt men dat het ‘gewoon’ is ontstaan door erosie. Wat het ook is, het ziet er indrukwekkend en buitenaards uit!

#5 Bloedwaterval, Antarctica

indrukwekkende-natuurwonderen4

Toen wetenschappers voor het eerst deze plek in de Droge Valleien van McMurdo ontdekten, ging men er vanuit dat het water dat uit de gletsjer spuit rood wordt gekleurd door algen. Tegenwoordig weet men dat het water deze bloedrode kleur heeft door een enorm concentratie ijzeroxide. Het levert een luguber beeld op.

#6 Antelope Canyon, Amerika

indrukwekkende-natuurwonderen5
Foto: Ken’s Tours

Deze prachtige kloven liggen in Arizona. De smalle kloven zijn in miljoenen jaren tijd uitgesleten door water en modder. Het resultaat zijn diepe, nauwe spleten waar je doorheen kan lopen. Met name de kleuren van de Antelope Canyon zijn indrukwekkend en verschillen per seizoen. Wil je dit natuurwonder bezoeken, dan zal je een gids moeten regelen. De kloven behoren tot het land van de Navajo-indianen, die alleen bezoek met een gids toestaan.

#7 Skaftafell grotten, IJsland

indrukwekkende-natuurwonderen6

In IJsland kan je onder de zee doorlopen. Tenminste, dat gevoel geven de Skaftafell grotten je wel. De enorme ijsgrotten zijn gevormd uit eeuwenoud gletsjerijs van de hellingen van Oraefajokull. Door de hoge druk bevat het ijs nauwelijks luchtbellen, waardoor de grotten zo goed als transparant zijn. Hierdoor lijkt het – mits je de juiste lichtval hebt – alsof het ijs helderblauw van kleur is. Wauw!

#8 Spotted Lake, Canada

indrukwekkende-natuurwonderen7
Foto: Chris Collacott

Je zou bijna denken dat je een potje Twister kan spelen op dit meer. Het meer ligt in één van de warmste streken van Canada, waardoor in de zomer het meeste water verdampt. Het water zit vol met mineralen als zout en calcium, die achterblijven als het meer droog valt. Zo ontstaan de er honderden groene, gele en bruine stippen, wat een bijzonder beeld oplevert.

#9 Cave of the of Crystals, Mexico

Indrukwekkende-natuurwonderen8
Foto: Carsten Peter

Je zou denken dat er hier geknutseld is met miniaturen, maar niets is minder waar. Deze enorme kristallen bestaan echt en zijn echt enorm. De kristallen bevinden zich honderden meters onder de grond, in een grot die is verbonden met een zilvermijn in Mexico. De enorme staven behoren tot de grootste natuurlijke kristallen die ooit gevonden zijn. Het grootste exemplaar is wel 12 meter lang en 4 meter in doorsnee. In de grot is het extreem warm, de temperatuur kan oplopen tot wel 58°C, waardoor je het er zonder de juiste bescherming niet langer dan tien minuten volhoudt. Zelf de kristallen bewonderen zit er dus helaas niet in.

#10 The Wave, Verenigde Staten

Deze hypnotiserende lijnen zijn het resultaat van honderden jaren wind en regen. Het is één van de meest gefotografeerde plekken in Noord-Amerika. Wij snappen wel waarom, The Wave levert prachtig beeldmateriaal op. Wil je zelf een kiekje maken van dit natuurwonder, dan zal je een vergunning moeten weten te bemachtigen. Vanwege de kwetsbaarheid van de rotsformatie, worden er dagelijks slechts 20 weggegeven.

Indrukwekkende-natuurwonderen9