Eeuwenoud abdijbier recept overleeft brand en komt op de markt

CREDITS: Bhavyesh Acharya | Unsplash

Een tijd terug hebben wij je al kennis laten maken met trappistenbier. Dit bier wordt enkel gebrouwen door twaalf Trappistenbrouwerijen verspreid over de hele wereld en is daarmee erg uniek in zijn soort. Door de strikte voorwaarden zijn er meer abdijbieren te vinden. Die bieren zijn wel verbonden aan een kloostergemeenschap, maar voldoen niet aan alle voorwaarden van een trappistenbier. Ook deze brouwerijen leveren af en toe een bijzonder verhaal op. Laten wij er nu eentje hebben over het Belgische abdijbier Grimbergen.

Eeuwenoud abdijbier recept overleeft brand en komt op de markt

Grimbergen is te herkennen aan zijn unieke fles met een groot afgebeelde feniks. Bovenaan het etiket lees je de woorden: “Ardet nec consumitur”. Wij zullen ons niet slimmer voordoen dan we zijn, want voor ons was dit net zo goed Chinees. Voor Google Translate bleek het Latijn te zijn en zij gaf ons de vertaling: “Brandt, maar vergaat niet”. Daarmee verwijst het naar de vele keren dat de abdij in brand heeft gestaan. De Franse revolutionairen brandde de abdij eind achttiende eeuw plat. Twee eeuwen hierna werd altijd gedacht dat de recepten van dit populaire bier verloren waren gegaan. Eeuwig zonde.

Die teleurstelling is inmiddels niet meer nodig, want recentelijk werden de oorspronkelijke recepten van minstens 220 jaar oud teruggevonden. Inclusief methoden en ingrediënten! De monniken brouwden sinds de twaalfde eeuw al bier en schreven alles op in boeken. Na vele branden verwacht je niet dat die papieren het overleven, maar niets is minder waar. Na het vertalen van de Latijnse en Oudnederlandse teksten hadden zij opeens de recepten voor het eeuwenoud bier in bezit. Daarmee moet je wel iets doen en dus zal de brouwerij binnenkort het nostalgische abdijbier uitbrengen. Het bier zal wel iets afwijken van wat er in de Middeleeuwen werd gedronken. Daar kan je beter blij mee zijn, want de maatstaven van toen waren niet zo lekker. Goede reden om weer eens te proosten!

abdijbier