Zo krijg je de beste deal voor je (nieuwe) auto

CREDITS: Oleg Magni

Een auto is een van de duurdere aankopen in het leven. Het is dan ook fijn om dit zo te onderhandelen dat je niet je organen of ongeboren kind hoeft op te offeren. Jokes aside, bij een dure aankoop wil je wel zeker weten dat je de beste deal hebt gekregen. Het is pijnlijk om er achteraf achter te komen dat je heel wat misgelopen bent. Het gaat namelijk om veel meer geld dan de jas die je net buiten de uitverkoop hebt gekocht. Hou rekening met deze zaken om de beste deal binnen te slepen voor je nieuwe auto.

De beste deal voor een auto sleep je zo binnen

auto dealer deal foto
Foto: Rangga Aditya Armien

Ken de kosten van de verkoper

Als het goed is, doe je vooraf je huiswerk over je auto en ken je ongeveer de prijzen. Wat ook goed is om te weten: de kosten van de handelaar. Als je bij een autohandelaar je auto koopt, moet je weten dat de opbrengsten van de verkoop van een ‘nieuwe’ auto vaak niet hun grootste inkomstenbron in.

Nieuwe auto’s verkopen ze namelijk vaak heel dicht tegen de inkoopprijs aan. Grotere inkomstenbronnen zijn: het verkopen van gebruikte/tweedehands auto’s, financiële zaken zoals leningen, garanties en verzekeringen en vooral service en onderdelen. Uiteindelijk bedraagt de omzet van het verkopen van de auto’s maar ongeveer 20% van hun algehele omzet.

Wat betekent dit? Voor de nieuwste auto’s heeft de handelaar meestal niet heel veel bewegingsruimte. De prijs voor een gloednieuwe auto zal dus niet zoveel variëren als bij een gebruikt model. Er is toch altijd een deal die het beste is: loop niks mis.

Je huiswerk doen: over de auto en de deal

Als je de beste prijs voor je auto wilt krijgen, zorg je er dus allereerst voor dat je goed je huiswerk hebt gedaan. Je weet wat de gemiddelde prijs van de auto is en je wilt zeker niet meer betalen. Dit betekent ook dat je zeker weet welke auto je wilt. En vanaf welke prijs het gewoon een no deal is. Weet wanneer je weg moet lopen: stel je budget streng vast voor jezelf. Voor jezelf ja, dit communiceer je niet!

Laat je niet kennen

Zelfs als je de meest smooth rit van je leven hebt gehad en dacht dat je zweefde: doe rustig. Laat de verkoper niet meteen je enthousiasme zien. Kraak de auto natuurlijk ook niet helemaal af. Maar een simpele: ‘goede optie, maar ik zocht toch eigenlijk een andere kleur’ geeft al aan dat je niet helemaal om bent. Dat geeft je wat meer macht bij het onderhandelen van de deal.

deal auto, Zo krijg je de beste deal voor je (nieuwe) auto

De deal: zo onderhandel je de prijs van de auto

Doe nooit het eerste bod. Dit geeft ook je budget aan en voorkomt dat je per ongeluk te hoog inzet.

Laat de verkoper het eerste aanbod doen. Dit is sowieso een gouden regel bij onderhandelen. Zelfs als hij de bal bij jou legt met de vraag hoeveel je kwijt kan of wilt, gooi je een subtiele: “Wat is jouw beste prijs voor deze auto?” Je weet dat je dan vaak wat lager kunt gaan dan de genoemde prijs. De handelaar zal namelijk niet lager gaan dan jouw budget als je dit vroegtijdig aangeeft.

Je weet inmiddels dat je bij een gloednieuwe auto minder laag zal kunnen gaan. Hier kun je vaak rond de 5% korting krijgen. Bij een gebruikte auto kun je vaak wel tot 20% proberen te onderhandelen. Je zult nooit zomaar zoveel korting krijgen, maar het is een goed punt om te beginnen.

De échte prijs van de auto weten

Weet dat het aanschaffen van een auto niet alleen om de verkoopprijs ervan gaat. Er komt meer bij kijken. Zoals we al aangaven: autohandelaren halen meer binnen uit andere inkomstenbronnen. Zorg dat je bijvoorbeeld niet misleid wordt door langere betaaltermijnen. De verkoper kan bijvoorbeeld de betalingstermijnen uitrekken om aan je budget aan te passen. Dit kost je uiteindelijk meer aan rente bijvoorbeeld. Hou dus rekening met de échte prijs van de auto.

Benoem hierom ook pas aan het eind als je een ander voertuig wilt inruilen. De verkoper zal dit anders in het begin al verrekenen bij het aanbod. Dan krijg je dus ook niet de echte prijs. Zorg dat je informatie niet te snel weg geeft en hun informatie zo goed mogelijk overziet.

Vergelijken voor de beste deal

Het is belangrijk om te weten wat al je opties zijn. Als je ergens anders een betere deal had kunnen krijgen, is dat erg zonde om achteraf te weten. Ook zou het jammer zijn om een goed aanbod te krijgen en deze af te slaan omdat je een betere deal ‘denkt’ te kunnen krijgen. Als je echt een betere deal had bij de voorgaande verkoper kun je dit wel gebruiken als middel voor je onderhandeling.

Bluf overigens niet zomaar met andere ‘betere deals’ die je niet hebt. Je valt snel door de mand of je krijgt een ‘graag of niet’ naar je hoofd geslingerd.

foto binnenkant auto deal
Foto: Fabio Lima