Guide voor beginners: zo start je met mediteren

CREDITS: Unsplash | Ksenia Makagonova

Meditatie. Sommige mannen zweren erbij en anderen vinden het voor watjes. Als je in de tweede categorie valt willen we tegen je zeggen: je weet niet wat je mist. Een half uurtje per dag helemaal tot jezelf komen en je kan de wereld weer aan. Bill Gates, Michael Jordan, Clint Eastwood en Arnold Schwarzenegger probeerden het uit en kunnen niet meer zonder. Nu jij nog.

Stap uit je comfort zone en geef meditatie eens een kans

Wat moet je nu precies doen? Op de grond zitten in een kleermakerszit en dan nergens aan denken? Klinkt easy niet? Toch is het allemaal niet zo makkelijk als dat het lijkt. Daarom is hier de meditatie guide voor beginners.

Voordat je met meditatie gaat beginnen moet je even de stereotypes uit je hoofd zetten. Je gaat namelijk niet op het strand zitten en denken over wereldvrede. Daarnaast gaat je chakra er ook niet van tintelen en je gaat ook niet een meter boven de grond zweven. Hoe zweverig meditatie ook klinkt en hoe hipster het er ook uit ziet, meditatie is in de essentie juist down to earth.

Meditatie, Guide voor beginners: zo start je met mediteren
Foto: Mitchell Griest

It’s all about the connection 

Bij meditatie gaat er erom dat je connect met het hier en nu. Dit is het deel wat vaag klinkt en dat is het ook. Daarbij komt er ook nog eens bij kijken dat het niet makkelijk is.

Je gaat zitten, je observeert, laat los en je komt terug. Huh wat? Ja mannen, je gaat het huidige moment ontdekken, spannend. Je verbind jezelf met de creativiteit van je mind en word jezelf bewust van je gedachtes en emoties. Hierdoor word je rustig en heeft het een positieve invloed op je gezondheid.

Meditatie, Guide voor beginners: zo start je met mediteren
Foto: Tim Goedhart

Ontdek het land van mediteren

Bij meditatie wil je niet meteen in het diepe duiken. Doe dat jezelf niet aan want je weet niet wat je overkomt. Je wilt er rustig inkomen en het land van mediteren op je gemakje ontdekken. Met deze guidelines word je eerste keer mediteren een makkie.

Meditatie guidelines voor beginners:

  • Zoek een rustig plekje en maak het jezelf comfortabel;
  • Consistentie is belangrijk. Kies dus voorafgaand aan je meditatie hoe lang je het wil doen. Het hoeft niet lang te zijn, iedere dag een paar minuten kan al wonderen verrichten;
  • Pak even je momentje en ga er goed voor zitten. Denk er wel aan dat je met een rechte rug moet zitten;
  • Ga er met een open mind in. Parkeer die vooroordelen even ergens anders en adem rustig in en uit;
  • Let op de fysieke spanningen die je wellicht voelt en probeer te ontspannen;
  • Laat je helemaal gaan in je ademhaling en voel de lucht naar je buik gaan. Concentreer je en blijf consistent ademen;
  • Breng je gedachten rustig terug naar je ademhaling als je merkt dat ze afdwalen;
  • Mannen dit is nu mindfulness. Je traint jezelf in het bewustzijn, erkennen en loslaten van je adem in het huidige moment;
  • Als je klaar bent om de meditatie te beëindigen probeer dan te relaxen, te stretchen en geniet van het moment voordat je weer terug gaat naar je drukke leven.
Meditatie, Guide voor beginners: zo start je met mediteren
Foto: Kelvin Valerio

Maak gebruik van hulpmiddelen

Als je de guidelines van hierboven volgt dan heb je een goede basis. Om dan heb stapje te maken naar pro kun je gebruik van maken van hulpmiddelen. Er zijn verschillende apps die je een goede houvast geven en waardoor je jouw meditatiesessie naar een hoger niveau kan tillen.

Headspace: Meditation & Sleep is jouw persoonlijke guide voor je dagelijkse portie mindfulness. In een paar minuten kun je elke dag helemaal tot jezelf komen. De app stelt haar programma’s zo af dat je minder stress hebt, beter kan slapen en meer gaat bewegen. Klinkt als het ideale plaatje! De eerste twee weken kan je gratis uitproberen. Daarna moet je gaan dokken.

De app Calm is ontworpen om de wereld gelukkiger en gezonder te maken. Dat is wel een fikse opgave, maar het idee is goed. Calm is al meer dan 50 miljoen keer gedownload en is gespecialiseerd in meditatie, slaap en relaxen. In 2017 werd de app uitgeroepen tot Apple’s App of the Year, dus het proberen waard.

Meditatie en mindfulness kunnen je helpen om dingen in perspectief te zien. Niks om je voor te schamen en het is zeker niet iets wat alleen vrouwen doen. Be a man and meditate!

Meditatie, Guide voor beginners: zo start je met mediteren
Foto: Keegan Houser
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…