Waarom bescheidenheid een ondergewaardeerde eigenschap is

CREDITS: Mad Rabbit Tattoo

Tegenwoordig lijken we ons te allen tijden te moeten profileren en laten zien. Wanneer iemand juist bescheiden is, ligt daar vaak een negatieve lading op. Ook leidinggevenden zien deze eigenschap vaak niet als kwaliteit. Dit is natuurlijk geheel onterecht. Sommige bescheiden mensen zouden zelfs juist meer succes hebben! Dit is waarom bescheidenheid wél een goede karaktereigenschap is.

De kracht van bescheiden zijn

Kenmerken

Twijfel je of je zelf bescheiden bent? Dit zijn een aantal kenmerken die passen bij deze eigenschap. Kan je je hierin vinden? Dan ben jij dus bescheiden:

  • Je bent een vrij ingetogen persoon.
  • Je voelt je niet gedwongen om opdringerig te zijn. Alles komt op zijn tijd wel.
  • Je hebt een realistisch beeld van jezelf, maar je schat jezelf niet te hoog in.
  • Tijdens een gesprek praat jij niet ‘om te praten’, maar zeg je alleen iets wanneer je iets te zeggen hebt.
  • Je denkt en praat niet overdreven groots over jezelf.
bescheiden
Foto: Verne Ho

Ben jij bescheiden? Dit is waarom het een goede karaktereigenschap is

Een bescheiden persoon zal een ander niet gauw onderschatten. Omdat ze zelf weten wat er achter een persoon kan schuilen, zullen zij daarom anderen niet snel onderwaarderen. Ook heeft een persoon met deze eigenschap vaak een realistisch zelfbeeld. Dit zorgt ervoor dat ze niet met ‘grote praatjes’ allerlei dingen voor elkaar krijgen, maar ook echt kunnen leveren wat ze beloven.

Bescheiden mensen zijn vaak verbindend. Ze waarderen anderen en benutten juist andermans sterke punten. Hierdoor gunnen zij de ander alle waardering die naar hen toekomt. In het middelpunt van de belangstelling staan is voor een bescheiden persoon immers niet het belangrijkste.

Een bescheiden persoon is ook vaak zelfstandig. Ze zijn namelijk niet afhankelijk van de bevestiging en waardering van anderen. Ze weten wat ze aan zichzelf hebben. Hierdoor kunnen ze hun eigen weg gaan.

bescheiden
Foto: Tiago Felipe Ferreira

Goede leider

Zoals al in de inleiding genoemd werd, zouden bescheiden mensen meer succes hebben. Ook een leidinggevende die deze eigenschap bezit kan hogere prestaties leveren. Dit komt doordat zij bijvoorbeeld de successen met het hele team vieren in plaats van dat zijzelf de credit ervoor pakken.

Een leider met de eigenschap bescheidenheid durft daarnaast ook toe te geven dat collega’s in bepaalde opzichten misschien beter zijn in dingen. Denk hierbij aan expertise, vaardigheden en kennis van het vak. De beste zijn is niet hetgeen waar het volgens hen over gaat.

Dus, feeling better about yourself now? Of ben je eigenlijk helemaal niet bescheiden? Ook niet erg natuurlijk. Jij hebt weer andere kwaliteiten!

bescheiden
Foto: Erwann Letue
LEES OOK
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…