Oester guide: het seizoen is van start!

Het oesterseizoen is afgelopen donderdag officieel geopend door de Nederlandse oestervereniging. De oesters kunnen weer volop gegeten worden en daar moet optimaal van genoten worden. Daarom hebben wij, speciaal voor jou, alle ins and outs van oesters op een rijtje gezet. Een soort guide over deze ware delicatesse.

Alles wat je moet weten over oesters

Welke soorten oesters zijn er?

Een oester is een prachtig product uit de natuur. Het zijn in de zee levende weekdieren en worden al eeuwenlang als een delicatesse beschouwd. Oesters hebben een unieke en ziltige smaak waar weinig aan gedaan hoeft te worden. Ze hebben weinig bereiding of toevoegingen nodig. Europa kent twee soorten oesters: de platte oester (Ostrea edulis) en de Creuse (Crassostrea Gigas).

Platte oester

De platte oester wordt ook wel de Zeeuwse platte genoemd en is dus plat als vorm. Le Platte, Belon, flat oyster of native oyster – het zijn allerlei benamingen van de Zeeuwse platte. Deze oester heeft een ronde gladde schelp en de maten worden in nullen aangegeven. De platte oester is een schaars product, omdat deze na vijf of zes jaar pas rijp is voor consumptie. Daarnaast heeft de platte oester tussen de 0,5 en 1,5 miljoen eitjes per jaar, waar slechts een aantal uitgroeien tot oester. Dit is ook de reden dat we de oesters steeds vaker importeren uit Ierland, Groot-Brittannië en Denemarken. De platte oester heeft een intens heftige, maar zeer verfijnde vol en romige smaak.

Creuse

De Creuse wordt ook wel de bolle, wilde, holle, Japanse of Portugese oester genoemd en voelt zich als een vis in het Nederlandse water. De Creuse kan in grote hoeveelheden gekweekt worden, omdat de voortplantingscyclus maar twee tot drie jaar duurt en dus veel korter is dan die van de platte oester. Daarnaast heeft een Creuse tussen de twintig en honderd miljoen eitjes, maar ook hier groeien er maar enkele uit tot oester. De schelp heeft een diepe kom en is grillig aan de buitenkant. De smaak van een Creuse is licht romig en heeft zilte metaalachtige kenmerken.

Classificering

De oesters kunnen op twee methodes worden geclassificeerd naar grootte. Bij de Creuse oesters loopt dit van klein naar groot, van 5 tot 0, waarbij 5 klein is en 0 het grootst. Hierbij zijn de groottes 5 tot en met 3 goed om rauw te eten. Wanneer een Creuse geclassificeerd wordt met 2, 1 of 0 worden ze gebruikt om mee te koken.

De platte oesters worden juist geclassificeerd met nullen: hoe meer nullen, hoe groter de oester. Verwarrend maar goed om te weten is dat ze dit in Frankrijk precies andersom doen. Hier geldt: hoe meer nullen, hoe kleiner de oester.

Hoe eet je oesters?

Het lijkt een heel geglibber, het eten van een oester voor de eerste keer. En dat kan het ook heus zijn. Daarom is het goed om te weten hoe je een oester moet eten en op wat voor manier de smaken het beste tot zijn recht komen.

Guide voor het eten van oesters:

 1. Zet de schelp aan je mond.
 2. Laat de oester naar binnen glijden.
 3. Kauw minimaal drie keer op de oester.

Slik de oester nóóit in een keer door, dat is een echte no go.

Foto: Viviana Rishe

Op smaak maken

Oesters kunnen op vele manieren gegeten worden. The classic way: citroen en peper. Maar er wordt ook gevarieërd en geëxperimenteerd met bijvoorbeeld vodka & tabasco of frambozen vinaigrette met peper.

Het gereedschap

Een oester is hét versproduct. Ze worden daarom vaak aan tafel of voor je neus geopend met de nodige tools. De oester wordt vastgehouden met een speciale oesterhandschoen en wordt vervolgens met een oestermesje of oesteropener open gemaakt. Hierbij is het belangrijk dat de oester zo plat mogelijk wordt vastgehouden, het mes tussen beide schelpen wordt gestoken en de oester op deze manier open wordt geduwd. Vervolgens moet de oester nog van de bovenste schelp worden los gesneden. De eerste laag water moet uit de schelp worden gegoten. Het nieuwe laagje vocht dat vervolgens uit de oester omhoog komt kun je wel opslurpen.

Foto: izikmd

Beetje algemene kennis

 • Superfood

Oesters zijn gezond. Ze bevatten nauwelijks vet, weinig calorieën en zitten vol met vitamines, proteïne en mineralen.

 • Verhoogde weerstand

Oesters hebben een hoog gehalte aan zink wat zorgt voor een verhoogde weerstand dat helpt tegen verkoudheid.

 • Filteren

Een oester filtert zo’n tweehonderd tot driehonderd (!) liter zeewater per 24 uur. Ze halen hier drie elementen uit: zuurstof, plankton en kalk. Zuurstof gebruiken ze om te leven, plankton om te groeien en kalk is voor de groei van de schelp.

 • Casanova

Oesters eten zorgt ervoor dat je opgewonden raakt. Schijnt. Dit komt door de grote hoeveelheid zink dat zorgt voor een verhoogd libido. Dat is dan ook de reden dat Casanova iedere ochtend vijftig oesters als ontbijt at…

 • 000

Het formaat Creuse 000 is een oester van 150 gram, gelijk aan een gemiddeld biefstukje. Flink ding dus.

 • Numéro 3

Nummer drie is het perfecte formaat voor de meeste mensen en daarom het meest verkocht. De mond is niet té vol, maar de oester is wel groot genoeg om optimaal te genieten.

 • De grootste oester

De grootste oester ter wereld werd in 2015 gevonden in België. De oester was 38 cm lang, ruim twee kilo zwaar en 25 jaar oud.

 • Leven

Ja, het is waar: oesters leven nog als je ze opeet. Dit kun je zien door een mesje tegen de rand aan te duwen. Een echte verse oester beweegt dan een klein beetje.

Foto: Jessica To’oto’o


ESSENTIALS