Termen die je moet weten als sneakerfreak

CREDITS: Alex Haney

In Nederland is er een grote sneaker community die zich bezig houd met het kopen en verkopen van sneakers. Je zal het misschien wel herkennen, de fancy woorden die je tegen komt in het sneaker wereldje. Deze termen zijn vaak afkomstig uit Amerika en worden ook vaak gebruikt op sociale media. We besloten om een basis kicktionary samen te stellen van termen die je een handje op weg kunnen helpen. 

Termen die je moet weten als sneakerfreak

Release

Laten we bij het begin beginnen en dat is wanneer bijvoorbeeld Nike een nieuwe sneaker uitbrengt. Dit wordt ook wel een release genoemd. Zo wordt er door retailers vaak ruim van te voren aangegeven, op allerlei online platformen, wanneer een release plaats gaat vinden. Op deze manier ontstaat er een hoop aandacht voor dat nieuwe paar, waardoor sommige sneakers op de release dag zelf al gelijk uitverkocht zijn.

termen, Termen die je moet weten als sneakerfreak
Foto: Oliver Johnson

Restock

Een restock wil zeggen dat een retailer een model sneakers die onlangs uitverkocht waren opnieuw uitbrengt. Met andere woorden, de sneakers die je gemist hebt tijdens de release en voor €100 euro meer hebt opgehaald bij een reseller, ja, die zijn nu weer beschikbaar voor de normale prijs. Geen zorgen, het overkomt de beste.

Retro

Een retro sneaker is een model sneaker uit een verder verleden die weer opnieuw wordt uitgebracht. Het geeft de meesten de kans om ​​een paar schoenen te scoren die je vroeger droeg toen je jonger was. Het is een soort van nostalgisch gevoel wat velen erbij krijgen.

Reseller

Resellers zijn degene die sneakers opkopen met de bedoeling om ze door te verkopen met winst. Dit zijn meestal zeldzame sneakers die erg gewild zijn, maar tegelijkertijd moeilijk te verkrijgen zijn. Anders dan een retro-model, bieden resellers hun sneakers aan voor soms wel het drievoudige originele verkoopbedrag. Toch ligt menig sneakerfan er niet echt wakker van om wat meer te betalen voor die ene paar schoenen die hij of zij zo graag wilt.

Colorway

De colorway is de combinatie van kleuren die op een sneaker wordt toegepast. Het is ook een enorm irritante term, maar een noodzakelijk kwaad in deze wereld van ons. Vaak wordt een colorway op een fancy manier beschreven. Bijvoorbeeld, de Oregon, de Black Cements en de True Blues zijn allemaal verschillende colorways van het Jordan III silhouet model.

Hightop/mids/lows

Deze drie termen geven aan hoe hoog het model sneaker is. Lows komen tot ongeveer onder de enkel, mids komen tot de enkel en hightops komen boven de enkel uit.

Deadstock

Deadstock, vaak afgekort tot alleen DS, is een term die wordt gebruikt om te zeggen dat een paar sneakers nooit zijn gedragen. Zelfs als een sneaker eenmalig gedragen is kan de waarde ervan al enorm dalen. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan wanneer de kaartjes of tags niet meer zijn bevestigd aan een paar sneakers.

Grails

Een bucketlist is een lijst met dingen die je graag wilt doen in je leven. Grails zijn hetzelfde, in de zin dat dit schoenen zijn die je moet hebben voordat je sterft. De meeste grails hebben de neiging om extreem zeldzaam te zijn, maar voor een ander is dat een oude paar sneakers dat je als kind had en weer wil hebben. Grails zijn de schoenen die je sneaker-collectie compleet maken. Overigens is het voor echte sneakerfreaks een verloren zaak dat dit ooit “compleet” zal zijn……

OG

Geen retro, geen re-release, maar de eerste keer dat een schoen wordt uitgebracht, is de enige keer dat een sneaker OG wordt genoemd. Het is als code, voor origineel. Raak niet betrapt door de kritische sneakerfreaks, terwijl je zegt dat een retro een OG is.

Hypebeast

Je kent het misschien wel, die ene vriend die jaagt op elke nieuwe sneaker release. Zelfs als dit betekent dat ze het paar moeten verkopen die ze vorige week kochten. De term hypebeast zegt het eigenlijk al; iemand die onderdeel wil zijn van de nieuwste hypes. Het zijn degene die sneakers kopen op basis van hoeveel mensen op Facebook of Instagram zeggen dat het cool is.

termen, Termen die je moet weten als sneakerfreak
Foto: Satria Aditya