Waarom anti-sociaal zijn je succesvol maakt

CREDITS: rawpixel.com

Heb je weer eens een verjaardag afgezegd of weer die borrel op het werk geskipt? Geen probleem. Jouw asociale gedrag is compleet geoorloofd volgens onderzoek uit de V.S.. Ondanks dat er constant gehamerd wordt op ‘netwerken‘, blijkt dit niet altijd de enige manier om succesvol te zijn. Anti-sociaal en succes zijn namelijk positief aan elkaar verbonden. Wij vertellen je hoe dit recept voor succes werkt.

Hoe word je dan succesvol door anti-sociaal zijn?

In het onderzoek ‘Academically Adrift’ vonden de Professors Richard Arum en Josipa Roksa dat studenten gedurende hun studententijd niet tot hun volledige potentie komen door verschillende factoren van sociale afleiding. Dit is waarom je toch soms dat feestje over mag slaan.

anti-sociaal succesvol, Waarom anti-sociaal zijn je succesvol maakt
Foto: Logan Fisher

Mensen zijn sociale dieren. We leven in groepen en hebben behoefte aan interactie. Echte kudde dieren die altijd geaccepteerd willen zijn en ergens bij willen horen. Dit geeft je een gevoel van bevestiging en extra zelfvertrouwen. Maar als jouw sociale contacten er niet altijd zijn, ben je dan eenzaam? Nee, dan ben je gewoon even alleen. Tijd voor jezelf en je eigen gedachten is namelijk erg belangrijk.

FOMO wordt JOMO – anti-sociaal zijn wordt succesvol zijn

Het is misschien niet erg beleefd om niet naar de housewarming van je vriend te gaan. Maar je hebt al een lange werkdag erop zitten, zijn irritante neef die met te veel consumptie praat over zijn oninteressante leven zal er zijn en je lever is eigenlijk nog niet helemaal hersteld van vorig weekend. Genoeg redenen om jezelf een free pass te geven. But there is more.

In de tijd die jij bespaart aan de vrij nutteloze sociale interactie, waar je op dit moment ook geen behoefte aan hebt, heb je tijd om aan jezelf te werken. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Het hoeft geen bucketlist item als parachute springen te zijn die je afwezigheid rechtvaardigt. Soms heb je die paar uur op een dag nodig om na te denken voor jezelf of te ontspannen. Dit kost ook gewoon tijd.

De tijd die men voor zichzelf nodig heeft, wordt tegenwoordig erg onderschat. We hebben een grote ‘Fear of Missing Out’, terwijl er niks interessants gebeurt op dat feestje. Mits Tupac herrijst van de dood om een daverend optreden te geven, mis je echt niks speciaals. Op een gegeven moment is het missen van je vrienden die baden in hun eigen kots echt wel een ‘Joy of Missing Out’. Bovendien heb jij in die tijd je gedachtes voor de dag kunnen ordenen en wellicht zelfs wat productiefs kunnen doen. Good for you, pal.

anti-sociaal succesvol, Waarom anti-sociaal zijn je succesvol maakt
Foto: Startup Stock Photos

Geef je creativiteit de ruimte

Je creativiteit is een onderdeel van succesvol zijn. Ook als je geen kunstenaar of artiest bent, moet je af en toe je brein de vrije loop kunnen laten gaan. Zo kom je achter bepaalde ideeën en inzichten die je over de tijd onbewust hebt opgedaan. Of kun je bewuste ideeën uitwerken.

Uiteindelijk kom je zo misschien wel tot jouw million dollar plan. Of kun je morgen je baas op het werk verrassen met een nieuwe aanpak voor dat probleem waar jullie al tijden over brainstormen. Even anti-sociaal zijn dus.

“The mind is sharper and keener in seclusion and uninterrupted solitude. Originality thrives in seclusion free of outside influences beating upon us to cripple the creative mind. Be alone — that is the secret of invention: be alone, that is when ideas are born.”

– Nikola Tesla

Succesvol met extra zelfkennis

Nu gaat het begrip ‘anti-sociaal’ niet over het hebben van een persoonlijkheidsstoornis. Ook betekent het niet dat het leven als een kluizenaar je uiteindelijk een succesvolle, gereïncarneerde Steve Jobs gaat maken. Het gaat om plannen maken met jezelf en beseffen dat alleen zijn niets te maken heeft met eenzaamheid. Het lijkt vrij logisch, maar in een tijd waarin full-time werkweken de 40 uur dik overschrijden en elk weekend al snel volgepland staat, is het nodig om stil te blijven staan bij jezelf.

De tijd die je voor jezelf neemt, leert je meer inzicht te krijgen in jezelf en je doelen. Uiteindelijk leert deze zelfkennis je beter omgaan met wat er om je heen gebeurt. Bovendien krijg je dus de tijd om tot nieuwe inzichten te komen.

Natuurlijk helpen anderen je hier ook bij, dus probeer die balans te vinden. Zorg dat als je dan uit je hol van isolatie kruipt, er nog wel wat mensen buiten op je aan het wachten zijn. Met een biertje.

anti-sociaal succesvol, Waarom anti-sociaal zijn je succesvol maakt

LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…