De vele voordelen van thuis werken: zo overtuig je je baas

CREDITS: Bruce Mars

Meetings die eigenlijk mailtjes hadden moeten zijn en de zoveelste borrel voor iemands verjaardag of vertrek. Zo kunnen we nog talloze voorbeelden noemen van kantoor-activiteiten die niet bepaald bijdragen aan je productiviteit. Soms moet je aanwezig zijn om er maar te zijn. Aangezien bijna al ons werk tegenwoordig op het internet is en er vrijwel overal een verbinding is, kunnen we eigenlijk flexibel werken. Veel werkgevers geven er al aan toe, want thuis werken heeft heel veel voordelen. Zo overtuig jij ook je baas hiervan.

Thuis werken is hierom beter en zo leg je dat voor aan je baas

De beste manier om je baas over dit onderwerp te benaderen, is door het serieus te nemen. Vooral als het niet heel gebruikelijk is binnen jullie bedrijf. Nu is het tegenwoordig wel vrij gangbaar, maar als de mogelijkheid er nog niet is, moet je het wel goed aanpakken. Sommige werkgevers kunnen er soms nog steeds moeilijk over doen. Pak het dus slim aan: geen e-mails of een post-it met de ‘mededeling’ dat je voortaan elke woensdag thuis werkt. Plan een meeting in en bereid je voor. En benoem vooral het volgende.

“Weet je hoeveel je bespaart?”

Thuis werken bespaart de werkgever geld. Als er een vaste dag is waarop mensen thuis werken of standaard een aantal mensen thuis werken, verbruik je veel minder. Zo heb je minder werkplekken nodig bijvoorbeeld. Alles wat daarbij komt kijken, kost natuurlijk ook wat. Bovendien is het veel groener om af en toe even het kantoor ‘uit te zetten’.

Verhoogde productiviteit bij thuis werken

Het is bewezen dat productiviteit verhoogd wordt als je thuis werkt. Je hoeft natuurlijk niet per se thuis te zitten: elke plek met internet voldoet. Een koffiebar waar je eens andere koppen ziet dan die van je collega’s kan ook verfrissend zijn. Je krijgt nieuwe inspiratie en komt wellicht tot nieuwe inzichten.

Bovendien is niet iedereen gezegend met een werkplek op vijf minuten fietsafstand. Velen van ons moeten toch een tijdje reizen, ofwel met de trein of de auto. De tijd die je hieraan kwijt bent, kan ook een flinke aanslag hebben op je energie en productiviteit. Wederom ook een stuk groener om deze afstand niet elke dag te hoeven afleggen met de trein of auto.

thuis werken, De vele voordelen van thuis werken: zo overtuig je je baas
Foto: Helena Lopes

Betere en gezondere relaties, ook met je collega’s

In die tijd dat je thuis werkt, kun je aan je persoonlijke relaties werken. Je kunt je tijd beter en anders indelen. Dit komt ten goede van zowel je professionele als persoonlijke leven, want die heb je ook nog.

Als je 40 uur werkt, werk je vaak stiekem meer en zie je diezelfde mensen wel erg veel. Je bent niet gemeen als je hier af en toe een break van nodig hebt. De tijd die je bovendien investeert in andere dingen doen, zorgen ook weer voor interessantere verhalen op de werkvloer. Zo ben je niet meer alleen maar uit beleefdheid naar elkaar aan het knikken.

Doe onderzoek en kom met een voorstel

Nu zijn de genoemde voordelen al erg belangrijk en wellicht al reden genoeg. Toch moet jij je goed voorbereiden voor het moment dat je dit gaat voorstellen aan je baas. Je plant een meeting in en doet van tevoren je onderzoek.

Kom met statistieken over thuis werken. Je kunt hier ontzettend veel over vinden, maar stem dit af op wat jullie bedrijf belangrijk vindt. Kom dan met concrete voorbeelden over bedrijven die bijvoorbeeld geld bespaard hebben of hiermee een lonende, milieubewuste beslissing hebben genomen. Zoek een aantal specifieke en goede voorbeelden. Dit maakt je verhaal ijzersterk.

Zorg dat jullie ook goede afspraken maken. Dit komt ten goede van jullie allebei. Hoe zou je het bijvoorbeeld oplossen als je plots wel met een klant of collega moet meeten? Wat heb je nodig om optimaal buiten het kantoor te werken? En wat denk je hier uiteindelijk mee te verbeteren in je skills? Dit geeft beide partijen houvast en laat zien dat je het serieus neemt.

Binnen no-time verruil jij je stijve kleding voor je casual wear en de vieze prut van kantoor voor échte koffie.

thuis werken, De vele voordelen van thuis werken: zo overtuig je je baas
Foto: Startup Stock Photos