Helpt het om je agressie te uiten bij frustratie?

CREDITS: Mark Adriane

Soms loopt het leven niet helemaal zoals je wilt. Iedereen heeft wel eens een deur extra hard dicht gesmeten. Of iets kapot gegooid. Meestal heeft hetgeen waar je op afreageert niks met je frustratie te maken. Helpt het dan wel om je agressie te uiten als je boos of gefrustreerd bent? Psycholoog Pontus Leander vroeg zich dit ook af en probeert de vraag te beantwoorden.

Je agressie uiten helpt op de korte termijn bij frustratie

Het is een normale reactie om je frustratie af te reageren op een object in je omgeving. Volgens psycholoog Leander, van de Rijksuniversiteit van Groningen, helpt dit dan ook even op de korte termijn.

De reden dat we een object toetakelen, is omdat we als mens de behoefte hebben om invloed te hebben op onze omgeving. We willen direct ons gewenste effect zien op de omgeving. Zo dus ook door je agressie te uiten. Vaak ontstaat de behoefte namelijk uit frustratie dat je niet de gewenste invloed had op je omgeving. Slecht nieuws, pech of andere dingen die niet lopen zoals je wilt: door je agressie te uiten op iets wat wel meteen ‘effect’ heeft, ben je heel even bevredigd.

Heel even dus. Want meestal ben je naderhand niet zo blij dat je die dure vaas kapot hebt gegooid. Bovendien heeft het afreageren vaak geen meerwaarde voor het oplossen van je probleem. Maar het is dus instinctief en niet gek dat vrijwel iedereen dit wel doet.

Wat zou je beter kunnen doen?

Alhoewel veel mensen het zien als een manier van agressie uiten, helpt het beoefenen van een vechtsport als kickboksen je om controle te ‘leren’. Het uiten van je woede op zo’n moment van frustratie is namelijk het proberen te controleren van je omgeving.

Door een vechtsport als kickboksen leer je hoe je jezelf en je lichaam moet controleren. Het kan zowel als uitlaatklep werken als een manier om je competentie te bewijzen en zelfvertrouwen te krijgen. Iedere andere sport of hobby kan je ook dat gevoel van voldoening geven. Dit helpt dan ook op de langere termijn.

agressie uiten, Helpt het om je agressie te uiten bij frustratie?
Foto: Dmitrii Vaccinium
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…