4 redenen waarom whisky omarmen een must is

CREDITS: Jasper Loeffen

Koffie moet je leren drinken. In het begin eerst met een melk én suiker, om vervolgens af te bouwen naar een zwart bakkie troost. Daarna ga je als echte liefhebber door richting de espressootjes.

Bij whisky is dat eigenlijk net zo. Eerst in een whisky-cola, met vooral cola. Daarna door naar een cocktail, om het vervolgens puur te gaan waarderen.

Wordt whisky jouw nieuwe go-to?

Whisky is een soort symbool van intellect . Je zou het kunnen vergelijken met het lezen van een goed boek of het genieten van goede muziek. Het imago van whisky is de laatste jaaren behoorlijk bewerkt met de swiffer duster. De drank wordt steeds toegankelijker voor jongere generaties en daar doen wij een dansje om. Whisky is namelijk vrij vertaald “levenswater” en een echte smaakdrager. Zowel op zichzelf, als in food pairing. Hier zijn nog een aantal redenen waarom je whisky moet leren drinken.

whisky leren drinken
Foto: Cottonbro

1. Het is laag in calorieën

Deze eerste reden zal je waarschijnlijk niet veel doen. Al zijn de vloeibare boterhammen die je in het weekend naar binnenwerkt bakstenen in vergelijking met de hoeveelheid calorieën die je in whisky vindt. Het is net als vodka laag in calorieën, bevat geen vetten en amper suiker. Het destillaat rijpt langzaam in houten vaten totdat de gewenste smaak is bereikt. In sommige whisky’s wordt echter karamel toegevoegd die niets doet met de smaak, maar wel met de kleur. Volgens experts zegt kleur dus weinig over de smaak.

2. Andere eindbazen dronken het ook

Winston Churchill was een vervend consument als het gaat om whisky en toevallig ook nog de man die een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog.  En grootheid Frank Sinatra werd zelfs begraven met een fles Jack Daniel’s, al is dit whiskey. Hij zei ook ooit: “Alcohol may be man’s worst enemy, but the Bible says love your enemy.”  Het moment dat je volgende keer van een glas whisky geniet, denk dan nog eens aan deze uitspraak. Proost pik!

3 Het staat geweldig in je woonkamer

Een half lege en bovendien lauwe fles pils zet je niet als blikvanger op je dressoir. Een half lege en lauwe fles whisky daarentegen…

Er zijn maar weinig dranken die net zo goed staan in je drankenkast als whisky. Oké, een mooie fles gin mag er ook wezen, maar een whisky misstaat nooit in de woonkamer. En laten we eerlijk zijn. Een beetje mannelijkheid in tussen die tierlantijntjes van de vrouw is geen overbodige luxe.

Whisky drinken
Foto: Josh Appel

4 Whisky is een wondermiddel tegen mannengriep

Tot slot: whisky is een wondermiddel tegen mannengriep. Voordat je nu met een sportief drafje naar de drankenkast huppelt, willen we je tegenhouden. Als je echt goed ziek bent is pure whisky geen goed idee. De schotten bedachten echter de ultieme remedie tegen een stevige verkoudheid en het gevoel van algehele malaise: de Hot Toddy. Een scheut whisky, heet water en nog wat extra ingrediënten. We leggen uit hoe je ‘m maakt in dit artikel: zo maak je de perfect hot toddy.

Najaar cocktaiis
Foto: Bigstock