Proef (en red) de zee met Talisker whisky

CREDITS: Cuno de Bruin

Op het Schotse Ilse of Skye vind je de direct aan de kust de distilleerderij van Talisker. Op deze ruige plek wordt al sinds 1830 een van de meest eigenzinnige whisky’s gemaakt uit Schotland. Talisker whisky is namelijk ‘made by the sea’. En dat proef je!

Om de diepe connectie tussen Talisker en de zee uit te leggen, moet je het ervaren. Wij reden naar Zeeland om het te gaan ontdekken. Het programma? Zeewier plukken, zeekajakken, zeewier eten en whisky drinken. Wat dacht je dat we zeiden toen we de uitnodiging zagen?

Talisker: Made by the sea

, Proef (en red) de zee met Talisker whisky

Alle whisky’s van het merk hebben één ding gemeen, de smaak is sterk afhankelijk van de zee. Je proeft dan ook altijd een ligt zilte noot, wat deze whisky’s zo uniek en veelzijdig maakt. Zo gaat het heel lekker met oesters, wat we absoluut kunnen beamen, maar ook met gerookte gerechten bijvoorbeeld.

Syrco Bakker

Het in de ochtend door onszelf geplukte zeewier werd in de avond voor ons bereid, door niemand minder dan tweesterrenchef Syrco Bakker. Dat de whisky van Talisker goed samen gaat met gerookte en zilte gerechten hebben we geweten. Op de Ofyr rookte hij vis in zeewier en wij konden alleen maar vol verbazing kijken. En whisky drinken.

 

, Proef (en red) de zee met Talisker whisky

Talisker Whisky’s

De distilleerderij heeft heel wat speciale flessen in hun assortiment, zoals bijvoorbeeld de Xpedition Oak, een single malt die maar liefst 43 jaar oud is! Maar de meest gangbare zijn toch wel de Storm, Skye en de 10 Years Old. Allen single malts met een hoog fenolgehalte, dat door het gebruik van turf een typisch Schotse rokerige smaak aan de whisky geeft. Vul dit aan met een licht ziltige nasmaak en je hebt een hele unieke, lekkere whisky.

Talisker & Parley

Bij Talisker beseffen ze heel goed hoe afhankelijk ze zijn van de zee en daarom willen ze er ook zo zorgzaam mogelijk mee omgaan. Onze oceanen beslaan 70% van het oppervlak van de aarde en herbergen meer dan 99% van alle levende organismen op onze planeet. Het is geen nieuws dat de zeeën enorm aangetast zijn door de mens. Het is blijkbaar zelfs zo dat nog maar 13% van de wereldzeeën als écht wild en onaangetast beschouwd kunnen worden.

, Proef (en red) de zee met Talisker whisky

Zeewier, waar de Schotse kust vol mee ligt, speelt een ontzettend belangrijke rol in het gezond houden van de oceanen. Dus buiten dat het ontzettend gezond en lekker is, zijn wij als mens er ontzettend afhankelijk van. En niet alleen omdat er anders geen Talisker whisky meer is, zoals we dat kennen.

Parley for the Oceans is een milieuorganisatie die zich inzet voor de gezondheid van onze zeeën. Samen met Talisker lanceren ze hun ‘Rewild Our Sees’ campagne om de onderwater begroeiing te herstellen. Nog vóór 2023 zou deze campagne moeten zorgen voor het behoud en bescherming van 100 miljoen vierkante meter aan eco-marine gebied, te beginnen rondom hun eigen eiland Skye. Een bijkomend voordeel: hun voortreffelijke whisky’s zullen nog wel een tijdje hun smaak behouden!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Talisker.
LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…