Vier single malts die perfect zijn voor vaderdag

Elk excuus is geschikt om aan te grijpen om een mooie fles whisky te vragen, of om te geven. Om daarna weer samen op te drinken. Vaderdag is zo’n moment. Ben je zelf vader, dan weet je dat je een lekkere fles kan vragen. En anders koop je er zelf een voor je ouwe, om hem daarna samen lekker soldaat te maken. Wij vonden vier spannende single malts die je dit weekend zomaar de jouwe zou kunnen noemen.

Single Malts voor vaderdag

Tamdhu 12 years – 43 %

Voor wie op zoek naar naar een mooie sherry-bom: here you go. Deze single malt uit de Schotse speyside focust zich enkel en alleen op 100 % sherry cask rijping. De 12 jaar oude variant mag dan wel de instap zijn van dit huis, het is een zeer volle whisky gerijpt op first- en second fill ex-Oloroso vaten. Tamdhu laat al hun vaten zelf maken uit Amerikaans en Spaans eiken en deze mix van vaten maakt dat het een bijzonder palet creëert.

Wij ruiken zoet eiken, licht kaneel en een hint van munt. In het glas proeven we een zijdezachte whisky met banaan, moutbiscuit en de herkenbare gelaagdheid van de sherry. De afdronk is lang en kruidig.

Voor net iets meer dan € 40 is deze fles dit weekend nog bij jou thuis.

, Vier single malts die perfect zijn voor vaderdag
Foto: Tamdhu

GlenDronach 12 years – 46 %

Je raad het misschien al, maar we kunnen whisky gerijpt op sherry vaten nogal waarderen. Daarom hebben we nog een Schotse single malt voor je die 100 % sherry-rijping heeft ondergaan. In dit geval de GlenDronach 12 years, die niet alleen op ex-Oloroso vaten heeft gelegen, maar ook ex-Pedro Ximenez. Dat zou dus zomaar een volle, wat zoetere whisky kunnen zijn.

De neus is alvast kruidig en vol zoet met licht gember. Heel fraai. De smaak is super: rozijnen, eiken, zacht fruit en met die heerlijke typische nootachtige sherrytonen. Deze Highland-distillery specialiseert zich al sinds 1826 in het vervaardigen van single malts gerijpt op sherryvaten.

Bij o.a. Gall & Gall bestel je deze whisky voor net boven de 40 piek.

, Vier single malts die perfect zijn voor vaderdag
Foto: GlenDronach

Royal Lochnagar Baratheon Game of Thrones – 40 %

Schotse distilleerderijen met het predikaat Royal zijn op één hand te tellen. En dan heb je ook nog twee vingers over. Dus dat is wel een dingetje daar. Royal Lochnagar, vernoemd naar de 1150 meter hoge gelijknamige berg, mag zich na een bezoek van Queen Victoria en haar man Albert in 1848 koninklijk noemen. Deze relatief onbekende distilleerderij is recent opgenomen in een wel zeer illusteren reeks single malts geselecteerd voor Game of Thrones.  Deze is uiteraard vernoemd naar Robert Baratheon, de heerser over de Seven Kingdoms. Een logische link dus. De distilleerderij ligt overigens vlakbij Balmoral Castle, het zomerverblijf van de Engelse koninklijke familie.

De Royal Lochnagar Baratheon is een frisse en levendige single malt met aroma’s van citroenzest, vanille, toffee en kersenbloesem. Ook bij het proeven komen we deze smaken tecgen: fris citrus, karamel, toffee en getoast eiken.

Deze editie uit de Game of Thrones serie koop je bij Bol.com voor € 50.

, Vier single malts die perfect zijn voor vaderdag
Foto: Royal Lochnagar

Glenmorangie Allta – 51,2 %

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van hun Private Edition-serie lanceert deze Schotse whiskymaker een single malt gemaakt met wilde gist. Enige toelichting is hier op z’n plek. Normaal gesproken gebruikt een whiskyhuis een vaste soort gist, die ze inkopen bij producenten. Voor elke batch graanbeslag die wordt gefermenteerd wordt dan een kleine hoeveelheid van dit gist gemengd met water en dit beslag, zodat de gistcellen kunnen doen wat ze het beste kunnen. Namelijk hun leven opofferen voor ons plezier.

De gistsoort die Glenmorangie hier gebruikt heet Saccharomyces diaemath, een tot dusverre onbekende soort gist die ontdekt werd door dr. Bill Lumsden, de Director of Distilling bij dit huis. Deze soort bleek zeer geschikt te zijn voor het maken van whisky, zodat hij aan de slag kon gaan met het experimenteren bij fermentatie. Het smaakprofiel dat werd verkregen had duidelijk de signatuur van Glenmorangie, maar bracht tegelijk nieuwe smaken met zich mee. En zo ontstond de Allta, was Gaelisch is voor wild, de tiende in deze serie dus. Een whisky die acht jaar heeft gerijpt op enkel first- en second fill ex-Bourbon casks.

De Glenmorangie Allta kun je vinden voor een kleine honderd euro.

, Vier single malts die perfect zijn voor vaderdag
Foto: Glenmorangie

 

LEES OOK
Darker Don
De Filipijnse rumcocktail: Darker Don
Een cocktail en de Filipijnen. Als je het in één zin neerkrabbelt, vloeit het als namen van een getrouwd stel dat voor elkaar gemaakt is. Dat de…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…