Vanaf welke leeftijd kun je deze kleding beter niet meer dragen?

CREDITS: Keanen Geego

Als je ouder wordt, zijn er bepaalde dingen waar je overheen groeit. Of overheen zou moeten groeien. Bijvoorbeeld met kleding. Dat je er nog in past, betekent niet dat je het ook nog moet dragen. Alhoewel we al moeite hebben met sommige trends op te volgen, hoef je hier dus niet voor altijd aan mee te doen.

Vanaf een bepaalde leeftijd zijn fanny packs en chunky dad sneakers écht niet meer oké. Wij vertellen je wanneer je wat beter wel of niet kunt dragen. En kom niet aan met: ‘Ik heb geen tijd’, want online shoppen heeft je leven beter gemaakt.

Deze kleding kun je vanaf deze leeftijd beter niet meer dragen

Er zijn wat ruime leeftijdscategorieën waarin je bepaalde kledingstukken wel of niet kunt dragen. Je leven is eigenlijk in drie delen opgedeeld. Vanaf je geboorte tot ongeveer je 25ste, dan weer tot je 35ste en vanaf je 35ste tot het eind van je leven. Vrij restrictief en misschien een beetje somber om dit zo te classificeren. Maar er is over nagedacht.

T-shirts: wat voor welke leeftijd

Een T-shirt is een makkelijk en meestal basic item in je kledingkast. Je hebt ze in verschillende kleuren, prints en merken. Onder de 25 mag dat tenminste nog. Dan mag je je lievelingsbands, -merken en -motto’s nog op je borst verkondigen.

Tussen de 25 en 35 wordt het tijd om dat wat in te dammen en mag je nog wel een simpel logo dragen. Dit is dan ook om het af te leren: vanaf je 35ste zijn logo’s en bands niet meer schattig. De gedachte hierachter is dat je je dan meer kwalitatieve kleding kunt veroorloven. Die zijn vaak simpel en gemaakt van betere stoffen die veel mooier zitten. Bovendien is het leven een beetje uit je geslopen en zijn optimistische politieke uitspraken niet meer voor jou. Hang in there.

kleding leeftijd, Vanaf welke leeftijd kun je deze kleding beter niet meer dragen?
Foto: Malcom Garret

Jeans: tot welke leeftijd ripped jeans nog tussen je kleding

Ripped jeans zijn klassiekers en bijna iedereen heeft een paar in de kast liggen. Iedereen onder de 25 mag deze dan ook houden. Behalve de incidentele “is je broek kapot” van je oma kun je er tot dan nog prima mee door het leven.

Niet getreurd: ook vanaf je 25ste mag je nog jeans dragen met wat stoere losse draadjes. Je bent nog wel jong en zorgeloos, maar je hebt inmiddels een wat serieuzere baan. Je wilt er graag uitzien alsof je je wél hele kledingstukken kunt veroorloven, maar nog wel jeugdig. Tussen 25 en 35 ga je voor de distressed-look. Daarna moet je toch echt geloven aan broeken die er niet uitzien alsof ze met jou de stoep hebben geveegd. Je hebt dan ook genoeg geld voor tenminste één hele broek, zonder happen eruit.

kleding leeftijd, Vanaf welke leeftijd kun je deze kleding beter niet meer dragen?
Foto: Goh Rhy Yan

Sneakers: dad sneakers zijn niet voor dads

Wederom ben je onder de 25 nog safe: je mag meedoen met de trend en comfortabele chunky dad sneakers dragen. Dit is eerlijk gezegd ook een trend die voornamelijk de jongere mannen aanspreekt. Het is niet voor niets een onderdeel van de (rebelse) Normcore-trend. Je hebt dan nog wat minder inzicht en perspectief: het is sneller vergeven.

Vanaf 25 tot 35, eigenlijk tot altijd, wordt het tijd om die kleurrijke grove schoenen weg te doen. Het is niet zo dat je opeens vanaf je 35ste alleen nog maar Chelsea boots of Oxford schoenen mag dragen. Je moet überhaupt lekker doen wat je wilt. Maar wat klassiekere sneakers, zoals All Stars, Vans, Adidas en minder heftige Nikes zijn gangbaarder. Liever dus ook geen Air Max: je bent tot die leeftijd wel helemaal uitgegroeid. You’re not fooling anyone.

kleding leeftijd, Vanaf welke leeftijd kun je deze kleding beter niet meer dragen?
Foto: Austin Wade

Horloges: tot welke leeftijd is een goedkopere variant vergeven?

Volgens de regel zou je tot je 25ste met elk soort horloge door het leven kunnen. Je bent nog onverantwoordelijk en je kunt je nog niet iets heel duurs veroorloven. Eigenlijk zou de regel wat naar beneden bijgesteld moeten worden. Onder de 20 is het eigenlijk nog net acceptabel om met dat Casio-horloge rond te lopen. Op je 25ste ben je namelijk soms al wel begonnen met je eerste serieuzere baan: ga dan voor minimalistisch en zeker meer kwaliteit. Scandinavische horloges zijn dan prima.

Als je dan even werkt, verdien je na een tijd wat meer. Vaak is dit in een accessoire als een horloge goed terug te zien. Vanaf je 35ste is er bovendien vast wel een familielid die je wat heeft nagelaten… Een waardevol erfstuk of duurder horloge is dan the way to go.

kleding leeftijd, Vanaf welke leeftijd kun je deze kleding beter niet meer dragen?
Foto: Hunters Race

Accessoires: waar berg jij je spullen in op?

De controversiële fanny pack: tot wanneer kun je je spullen nog gerust om je nek hangen? Velen zullen “nooit” zeggen. Maar dit populaire festival-item wordt toch weer vaak gedragen. Handig en vaak nog eens modebewust ook. Laten we afspreken dat ondanks dat de leeftijdsgrens van 25 is vastgesteld, je dit best tot je 30ste mag dragen op een festivalletje. We weten ook niet wie deze wél op een dagelijkse basis draagt.

Vanaf je 25ste is het overigens verstandiger om voor een kwalitatieve rugzak te gaan. Het ziet er nog vrij sportief uit, maar wel netjes. Vaak ‘vierkanter’, strakker en van een stevige stof. Ga dus niet voor zo’n ronde Eastpak.

Mits je nog gaat backpacken, draag je vanaf je 35ste dagelijks het liefst een classy briefcase-tas. Je draagt niks meer op je rug of borst: gewoon je schouder of hand. Die kunnen dan wat meer hebben.

kleding leeftijd, Vanaf welke leeftijd kun je deze kleding beter niet meer dragen?
Foto: Adeolu Eletu