Guide: vlees marineren doe je zo

CREDITS: José Ignacio Pompé

Vlees marinade. De een gooit zo veel mogelijk verschillende kruiden bij elkaar zodat de matige kookskills verborgen worden, de ander houdt het liever bij een snufje zout en peper. Maar wat is nu de perfecte manier om zelf het vlees te marineren? Veel zal een kwestie van smaak zijn, maar er zijn ook een aantal vuistregels die je in het achterhoofd kan houden. Dit zijn ze!

Guide: zo zorg je voor de perfecte marinade van je vlees

Voor we beginnen is het goed om te begrijpen dat marinade niet gebruikt wordt zodat de binnenkant van de vlees ook smaakt krijgt. Uiteraard zal het wel een beetje in het vlees trekken, maar het gaat er nooit helemaal in. De marinade dient er juist voor dat het vlees van de buitenkant een smaakvolle laag krijgt.

marinade
Foto: Max Delsid

Ieder vlees is anders

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat ieder vlees anders is. Dat betekent dus ook dat niet ieder soort vlees even lang hoeft te marineren. Sterker nog, je kunt beter te kort marineren dan te lang. Wanneer je de marinade te lang laat intrekken, vooral met marinades op basis van citrussap of azijn, kan het vlees zelfs een zompige textuur krijgen. Onthoud daarom goed dat je doel bij marineren vooral is om de buitenste laag van het vlees extra smaak te geven. Helemaal binnenin het vlees komt de marinade toch niet.

Zo lang laat je je marinade intrekken

  • Kip
    • Een hele kip: 4 tot 12 uur
    • Stukken kip met bot: 2 tot 6 uur
    • Stukken kip zonder bot: 1 tot 2 uur
  • Varkenskarbonade: 1 tot 4 uur
  • Rood vlees
    • Kleine stukken zoals steak: 1 tot 4 uur
    • Grotere roasts: 6 tot 24 uur
marinade
Foto: Alison Marras

Er zijn daarnaast ook nog een aantal andere regels waar je rekening mee kunt houden tijdens het marineren:

  • Gebruik in plaats van bakjes of servies gewoon Ziploc bags voor het marineren van je vlees. Hier gaat de marinade niet uit lekken en het zorgt ervoor dat het gehele product omringt wordt.
  • Laat je vlees in de koelkast marineren.
  • Je marinade kan altijd dienen als saus voor het vlees, maar kook dit dan wel even. Zo worden de bacteriën gedood en gaat je bezoek niet met een voedselvergifteging naar huis. Wel zo handig.
  • Prik geen gaatjes in het vlees wanneer je wilt marineren! Dit zorgt er namelijk niet voor dat de marinade beter in het vlees trekt. In plaats daarvan zal het vocht uit het vlees lekken waardoor het droog wordt. Niet wat je wil dus.
  • Wanneer je je vlees wilt grillen, kun je het beste van tevoren met een stuk keukenrol en wat olie over de grill heen gaan. Wanneer je namelijk vlees met marinade grillt, kan het voorkomen dat het blijft plakken. Uiteraard willen we dit voorkomen en daarom gaat een beetje olie op een keukenpapiertje je daarbij helpen.
marinade
Foto: Amna Akram