Off-piste: 5 brute wintersport-must do’s naast skien en boarden

CREDITS: Tomas Sobek

Wintersport? Bel ons maar. Sterker nog: we kunnen eigenlijk niet eens zonder. Zo organiseerden we een échte MANIFY Snowtrip, en schreven we de frustratie van ons af toen alles dicht was. We zijn big fans, dus. Dat komt vooral omdat wintersport véél meer is dan alleen skiën en boarden. En dan hebben we het niet alleen maar over 32 jägerboms bestellen met ‘Hey, wir wollen die Eisbären sehen’ op de achtergrond.

Wintersporten buiten de piste

Er zijn namelijk veel toffe dingen die je kan doen buiten de piste om. Tuurlijk, je hebt vast weleens gerodeld, een welnesssessie gepakt of sneeuwwandeling gemaakt. Dat behoort tot de doodnormale wintersport-acts, maar wij hebben nog een aantal activiteiten die jouw trip nog toffer maken. Samengesteld met onze outdoorvrieden van The Hike.

IJsklimmen

Off-piste skiën voor waaghalzen? Mwoa, dat ligt eraan hoe je het doet. IJsklimmen, dat is pas voor real men. Je hebt natuurlijk verschillende gradaties, maar als je een beetje durft kan je hele afstanden afleggen. Denk er zeker niet te licht over, want het is vrij zwaar. Waar je het kan doen krijg je ook gelijk de juiste uitrusting: steigijzers, ijsbijlen en een tuigje. Extra tip voor ons mannen: thermokleding voor heren is geen overbodige luxe.

Wij deden het bij Eispark Ost-Tirol, de grootste ijsklimwand van Oostenrijk. Aanrader!

wintersport, Off-piste: 5 brute wintersport-must do’s naast skien en boarden
Foto: 99.films

Moddervet: fatbiken

Mountainbiken is cool, fatbiken is de overtreffende trap. Fietsen in de sneeuw is namelijk f*cking tof. De banden van fatbikes zijn dikker en zijn zo gemaakt dat je niet wegglijdt of wegzakt. Je kan fatbiken op de piste, over parcours of door dichtbegroeide bossen. Dit is er eentje voor op de bucketlist hoor.

wintersport, Off-piste: 5 brute wintersport-must do’s naast skien en boarden
Foto: Paxson Woelber

Voel je een Red Bull-stuntman

Paragliden: meer mensen hebben het geroepen dan daadwerkelijk ook gedaan. Ergens logisch, want het vergt een portie lef en stiekem toch ook wel een iets dikkere portemonnee. Maar het is veel waard, zo’n slide door de lucht naar beneden.

Het mooie aan paragliden in de winter is dat je het soms ook met ski’s aan kan doen. Dat betekent dat je opstijgt én landt op je ski’s. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je een soort van parcours afgaat met ski’s en een paraglide. Hoe vet?

wintersport, Off-piste: 5 brute wintersport-must do’s naast skien en boarden
Foto: Henny Perks

Wim Hof op wintersport

Wim Hof heeft met zijn gekke ijsbaden Insta op meerdere plekken veroverd. Op wintersport kun je op een hele andere manier in een ijswak duiken. Dat ligt misschien toch iets meer in je straatje. IJswakduiken kun je namelijk op veel plaatsen doen. Je krijgt een soort sumoworstelaarspak aan, een helm op en er is altijd iemand om je te helpen.

Het toffe hieraan is dat je door het pak gewoon hard op het ijs kan springen, duiken of je matties een zet kan geven. En dat zonder pijn of kou te lijden.

Vlammen op een sneeuwscooter

Negen van de tien keer zorgt een sneeuwscooter met loeiende sirenes voor paniek op de rode piste. Hoe tof zou het zijn als jij op die rupsbanden kan vlammen? We kennen de sneeuwtochten in Lapland, maar ook in Oostenrijk (Hinterglemm en Serfaus) en Frankrijk (bijvoorbeeld Les Arcs en Les 2 Alpes) kan je het steeds meer doen.

wintersport, Off-piste: 5 brute wintersport-must do’s naast skien en boarden
Foto: Nate Johnston