Deze treinreis door Sri Lanka is een van de mooiste ter wereld

CREDITS: Genine Alyssa | Pexels

In Nederland pak je de trein uit pure noodzaak, maar de trein in Sri Lanka van Kandy naar Ella wil je het liefst niet meer uit. De treinreis behoort tot een van de mooiste ter wereld en rijdt door de prachtige natuur van Sri Lanka langs ontelbare theeplantages en voorziet je van geweldige vergezichten. Tijdens de zeven uur durende rit brengt de trein je langs allerlei bergdorpen waar veel locals de trein in- en uitstappen.

Deze treinreis door Sri Lanka is een van de mooiste ter wereld

De trein rijdt de route van Kandy naar Ella gewoon als lijndienst. Voor de lokale bevolking is de trein niets meer dan een vervoersmiddel van A naar B. De trein vertrekt dan ook drie keer per dag om 8.45, 12.30 en 22.30 uur. Om het maximale uit de reis te halen kun je het beste de trein van kwart voor negen pakken. Dan is de kans op mist het kleinst en kun je de hele rit genieten van het uitzicht. Veel backpackers gingen je al voor en maakten de zeven uur durende rit. En op Instragram vinden ze dat helemaal niet erg!

Start van de treinreis

De treinreis begint voor de meesten in Kandy. Maar je kunt de reis ook andersom maken door in Ella op te stappen. Deze tweede optie is vaak veel rustiger. Om een kaartje te bemachtigen kun je de dag van vertrek naar het station gaan om deze bij het loket te kopen. De online ticketservice van Sri Lanka Railways is helaas nog niet in de lucht. Naast de eerst en tweede klas kennen ze in Sri Lanka ook een derde klas. Dit lijkt overigens meer op een stal op wielen, aangezien hier ook de lokale kinderboerderij in wordt vervoerd. Deze klasse is wel de goedkoopste!

Het is ook mogelijk om stoelen te reserveren in de eerste en tweede klas. Deze kaartjes zijn echter vaak al een maand van tevoren weg, dus je zult er snel bij moeten zijn. De eerste klas biedt een airco, de tweede klas heeft dit niet. Vanuit de wagons met reserveerde stoelen kunnen de ramen niet open om mooie foto’s te maken. Je kunt tijdens een stop in één van de vele bergdorpjes even naar achter lopen naar de tweede of derde klas. Je mag hier namelijk gewoon komen met je ‘premium’ €16 euro ticket. Hier kun je lekker met je voeten uit de deur bungelen terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. Je moet wel zorgen dat je de juiste kant kiest.

Wat is dan die juiste kant?

Van ervaringsdeskundigen kunnen we aannemen dat ieder deel van het traject een front row seat heeft. Je kunt hier rekening mee houden wanneer je de trein pakt voor het perfecte plaatje. Als je niet tegen een bergwand aan wilt turen terwijl je iedereen aan de andere kant ‘OH’ hoort zeggen, voordat de camera’s beginnen te klikken. Moet je van Kandy naar Nuwara Eliya aan de rechterkant zitten en hier overstappen naar de andere kant. Ze kun je de zeven uur durende treinreis genieten van een van de beste uitzichten die Sri Lanka te bieden heeft.

Tussenstop

De treinreis duurt met zeven uur behoorlijk lang en je kunt er dan ook voor kiezen om een tussenstop te maken en je SD-kaart weer even leeg te trekken. Populaire stops zijn Nuwara Eliya en de Adam’s Peak. Hier zou Adam voor het eerst voet op aarde hebben gezet. Het is daarom een belangrijke plek voor pelgrims.

Het eindstation

Tot slot hebben we nog een aantal tips die helpen deze adembenemende treinreis door Sri Lanka nog relaxter te laten verlopen.
Lunch – Zorg dat je voldoende eten meeneemt in de trein. Er worden in trein vaak samosa’s en fruit verkocht, maar een echte maaltijd wordt er niet geserveerd. Slim om die zelf mee te nemen!
Kaartje –  Bewaar je kaartje goed. De conducteur kan er ook na het uitstappen om vragen of je hebt hem nodig om van het station af te komen. Handig om gedoe te voorkomen.
Trui – Door de hoogte kan het behoorlijk fris worden in de trein. Zorg daarom voor een vest of trui binnen handbereik.
Geniet – Eenmaal terug in Nederland zul je het verhaal vaak moeten vertellen. Vergeet daarom niet te genieten!

Fijne reis!

 

LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…