Slovenie is (nog steeds) het geheim van Oost-Europa

Slovenië, het onontdekte pareltje van Europa. Of nou ja, misschien ondertussen een beetje ontdekt. Maar goed, dat is dan ook niet zonder reden. Dit prachtige land heeft namelijk zoveel ongelooflijk moois te bieden. En dat op, als je flink doortrapt, slechts een uurtje of twaalf rijden.

Ontdek SloveniË tijdens je volgende trip

Slovenië? Waar ligt dat ook nog eens precies? Dat zullen we je vertellen. Strak tegen Italië aan, direct onder Oostenrijk. Helemaal niet zo ver weg dus. En desondanks vind je er natuur en landscapes waarvoor je dacht dat je naar de andere kant van de wereld moest reizen. Want dat is wel een beetje waarvoor je naar Slovenië moet gaan, natuur snuiven. Mooie kampeerspullen mee en gaan. Houd je niet zo van natuur, en is een citytrip meer aan jou besteed? Dan is Slovenië misschien weer niet de allerbeste keus.

We gingen eerder al op motortrip door het prachtige land, en pakken er nu een aantal extra spots bij!

slovenië, <strong>Slovenie</strong> is (nog steeds) het geheim van Oost-Europa

De hoofdstad

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de stedenliefhebber helemaal niet aan zijn of haar trekken komt. Slovenië heeft alleen niet een plekje in ons hart bemachtigd door haar steden, dat heeft toch echt de Sloveense natuur gedaan. Enfin, de hoofdstad is bijvoorbeeld prima vertoeven voor een aantal dagen. Ljubljana is de naam. Voor een hoofdstad helemaal niet groot, met zo’n driehonderdduizend inwoners. Kleiner dan Utrecht nog dus. De sfeer is er laid back en er zijn talloze leuke restaurantjes en terrasjes. Ook kun je hier alle cultuur opdoen die je nodig hebt, met musea en theaters. Bovenal is het vooral fijn om er gewoon te ‘zijn.’ Wat rondwandelen met je lief, of met je maten op een knus terrasje halve liters ‘Laško’ wegtikken, het lekkerste biertje van Slovenië.

slovenië, <strong>Slovenie</strong> is (nog steeds) het geheim van Oost-Europa

Triglavski narodni park

De hoofdstad is natuurlijk niet de enige leuke stad in Slovenië, maar nogmaals: de natuur is waar het om te doen is. In het Triglav nationaal park vind je precies die natuur. In dit nationale park bevindt zich, zoals de naam al doet vermoeden, de Triglav. Met bijna drie kilometer de hoogste berg van het land. Het mooie is, is dat deze berg zich prima leent voor een beklimming. Je kunt helemaal naar de top. In het dal vind je het meer van Bohinj, een mooi beginpunt voor je tocht naar de top van de Triglav. Reken voor de hike naar de top en weer terug naar het meer van Bohinj drie hele dagen. Je kunt overnachten, eten en van een Laško genieten in de daarvoor bestemde berghutten. Het is een pittige tocht, maar ook waanzinnig rewarding.

slovenië, <strong>Slovenie</strong> is (nog steeds) het geheim van Oost-Europa
De machtige, imposante Triglav. Foto – Sébastien Goldberg | Unsplash

Bled en haar prachtige meer, hoogtepunt van Slovenië?

Bled is een klein stadje dicht in de buurt van het Triglavski narodni park. De sfeer en gezellige tentjes is nog niet eens het mooist wat dit stadje te bieden heeft. Dat is het schitterende meer waar Bled aan ligt. Over het algemeen gezien als hét hoogtepunt van Slovenië. In de zomer is het water van dit meer zo aangenaam warm, dat je haast het idee hebt dat je een duik neemt in een verwarmd zwembad. Je kunt met een kano het water op, om zo naar het kerkje te varen dat midden in het meer op een eiland staat.

slovenië, <strong>Slovenie</strong> is (nog steeds) het geheim van Oost-Europa
Foto: MANIFY

Bovec en omstreken

Bovec ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Bled. Een schattige Sloveense plaats, waarvan je twijfelt of het de naam ‘dorp’ of ‘stad’ zou moeten dragen. Je kunt er in ieder geval voor veel faciliteiten terecht, zoals genoeg supermarkten, leuke restaurants en barretjes. En, niet onbelangrijk, vanuit hier kun je zo veel geweldige Sloveense natuur ontdekken. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Bovec recht aan de rivier Soča ligt. Deze rivier leent zich uitstekend voor een potje flink raften. Ook kun je in de omgeving heel prima canyoningen. Voor zowel raften als canyoningen ben je wel afhankelijk van de stand van het water. Het liefst heb je natuurlijk tijdens je trip alleen maar strakblauwe lucht en zon. Eén of twee dagen voor het raften of canyoningen kun je toch maar beter hopen op wat regenval. Anders wordt je wilde, gevaarlijke raft trip meer een soort van bootje varen.

En geloof ons, dit is nog maar een fractie van wat Slovenië te bieden heeft. Deze bestemmingen bevinden zich meer in het westen van het land, dicht bij Italië. Wij raden aan hier te beginnen, en zelf te ontdekken waarom wij zo gek zijn van dit land.

slovenië, <strong>Slovenie</strong> is (nog steeds) het geheim van Oost-Europa
Foto: Kaja Sariwating | Unsplash
Source:
MANIFY