Out-of-the-box-citytrip: Goteborg en omgeving

CREDITS: Jessica Carlén-westsweden.com

Citytripje, altijd leuk! Maar waar naartoe dan? Parijs bijvoorbeeld. New York? of Berlijn? Of eens een keer iets ra-di-caal anders? Göteborg bijvoorbeeld. Wat zeg je? Göteborg  ja. Over iets radicaal anders gesproken…

Stockholm, Volvo, Surströmming, Kanelbulle en mooie vrouwen. Zomaar een greep uit de items waar je aan denkt bij Zweden. Maar natuurlijk is er nog zoveel meer diks te ontdekken in “het land van de 100.000 meren”. Meren dus. En andere wonderschone natuur.

Maar denk ook aan een stedentrip naar Göteborg, finedining met lokale lekkernijen en de tofste outdoor activiteiten, zoals kajakken, boulderen en mountainbiken. Wij reisden af naar de regio West-Zweden om een aantal must sees, do’s and visits voor je op een rij te zetten.

GÖteborg

De bekendste plek in West-Zweden is Göteborg. Deze stad vormt de bakermat van Volvo en, door zijn historie als belangrijk visserscentrum, is het dé plek om seafood te eten. Welk tentje je ook kiest, grote kans dat er op de menukaart lokaal gevangen, verse vis en zeevruchten staan. Met een kleine 600.000 inwoners is het geen megagrote stad, maar het ademt zeker wel goede stadse vibes.

De straten van de wijk Linné vormen het hippe gedeelte van Göteborg en daarnaast is vooral de oude wijk Haga favoriet. Die laatste was ooit een dubieuze arbeiderswijk buiten de stad, tegenwoordig een gezellige plek om te zijn. Denk aan charmante straatjes, houten huizen, kleine winkeltjes en veel café’s. Linné en Haga liggen tegen elkaar aan. Aanraders zijn Café Husaren, waar je de grootste Kanelbulles kunt eten die je ooit gezien hebt. Kafe Magasinet heeft een lekker urban sfeertje met een groen, overdekt binnenterras. Houd je van koffie? Ga dan naar Da Matteo bij Magasinsgatan, waar je ook nice designwinkels vindt. Voor lokale biertjes, veggie food en een leuke avond moet je bij Hagabions café och Bar Kino zijn.

Natuur(lijk)! Hier moet je zijn

Göteborg ligt aan de westkust van Zweden, genaamd Bohuslän, en daardoor is natuur nooit ver weg. Vooral de zee is om de hoek, maar ook Vänern, het grootste meer van Zweden, ligt maar zo’n 100 kilometer verderop. Daartussen en omheen stikt het van de meren, bossen, reservaten en andere natuurgebieden. Hartstikke mooi natuurlijk, maar vooral ook een ideale setting voor de vetste outdoor avonturen. Wat we er overigens ook vonden: dikke horeca aanraders. Hierbij onze tips in de buurt van Göteborg, West-Zweden:

Boulderen en kajakken in de archipel

De West-Zweedse kust is een grote archipel, bestaande uit wel 8.000 grote en kleinere eilanden. Een groot deel van die eilanden is goed te bereiken met boten en bruggen. Verwacht geen lekkere zandstranden, maar wel een robuuste, granieten kustlijn waar je ‘U’ tegen zegt. Ideaal voor een avontuurlijke hike, een vet zeekajakavontuur of een uitdagende bouldersessie.

Boulderen

30km ten westen van Göteborg vind je het eiland Hönö, dat te bereiken is met een gratis veerboot. Op het eiland ligt natuurreservaat Ersdalen, wat een van dé boulder hotspots van Zweden is. En je weet misschien al: boulderen is hot! Heb je het nooit gedaan? No problemo. Er zijn zo’n 500 boulders, waar zowel beginner al expert blij van worden.

Kajakken

We blijven nog even in de archipel ten westen van Göteborg. Iets ten noorden van Hönö kun je namelijk zeekajakken met Jennie Walker. Jennie kent de eilanden en de zee eromheen als geen ander en kan je er alles over vertellen. Wij deden een sunset tour en boy oh boy, dat was een potje magisch.

Bonus tip #1:
We noemden de seafood net al even, maar we kunnen niet anders dan nog eens benoemen hoe lekker het lokale eten uit de zee hier is. De beste kreeften ter wereld, ofwel ‘het zwarte goud’, komt hier vandaan, maar wij proefden ook van allerlei heerlijke zeewier gerechten. Zeewier is misschien toch wel het voedsel van de toekomst. Duurzaam, klimaatslim en ook nog eens fantastisch nuttig. De dames van Ten Island Seafarm oogsten hun zeewier met de hand, vanaf een paddleboard. De moeite waard om eens een kijkje te nemen bij hen op het eiland Öckerö, direct ten noorden van Hönö.

Trails en traktaties in het groen

Weg van de kust wordt de West-Zweedse omgeving steeds groener en bosrijker. Een kleine 150 kilometer ten noordoosten van Göteborg ligt het Vänern meer, met daarnaast Kinnekulle. Die laatste is een heus UNESCO-geopark. Zegt je misschien niet zoveel, maar het betekent dat het landschap er internationaal gezien toegevoegde waarde heeft. En dat is altijd goed nieuws.

Hike en bike trails

De bossen van Kinnekulle lenen zich perfect voor een lekker rondje hiken of mountainbiken. Aanraders zijn de 135 kilometer lange Biosfärleden hiking trail en de 45 kilometer lange Kinnekulleleden biking trail. Bij beide opties doorkruis je meteen het hele geopark en tik je alle highlights af. We noemen alvast het indrukwekkende Munkängarna natuurgebied en Kinnekulle Stenbrott, de oude steengroeve. Op de website van West-Zweden lees je meer over hiken en biken in de regio.

Food

Van fietsen krijg je honger. Heb jij even geluk dat je onderweg op de Kinnekulleleden langs Hellekis Kök & Trädgårdscafé komt. We hebben namelijk vaak lekker gegeten, maar deze plek hoort echt wel in ons favorietenlijstje. Chefs Micke Gustafsson en compagnon schotelen je een ware smaak- en kleurexplosie voor op je bord. En dat gemaakt van alleen lokale ingrediënten, zoals wilde knoflook en cantharellen uit het bos, bloemen uit de tuin, tomaten uit de kas en komkommers van de buurman. Een ware traktatie voor de smaakpapillen. Oja, het landgoed waarop je dit café vindt is ook niet mis.

Bonus tip #2:
Als je van Göteborg naar Kinnekulle rijdt, kom je onderweg langs een oude fabriekslocatie die is omgetoverd tot hippe, creatieve hotspot. Dat is Nääs Fabriker. Winkels, werkplaatsen, een coworking space, hotel, restaurant, brouwerij en bakkerij in één. De koffie is lekker fairtrade. Het restaurant is grotendeels zelfvoorzienend en de rest wordt lokaal gekocht. Wat in de bakkerij overblijft, gebruikt de brouwerij als ingrediënten voor het bier. En de Fika is er gewoonweg top. Lekkerste Kanelbullar ooit.

West-Zweden it is

Göteborg is dus een perfect uitvalsbasis om de stad en omgeving te ontdekken. Natuurlijk is er nog veel meer te zien, beleven en ontdekken in de regio. Meer informatie vind je op de websites van Göteborg en van West-Zweden.

West Zweden-Göteborg
Credits: Jessica Carlén-westsweden.com