Stedentrip Tip: Athene

Griekenland is misschien wel een van de meest omstreden landen van Europa. Zeker niet iedereen is gelukkig met hun lidmaatschap bij de EU, maar als vakantieland is het in een keer wél allemaal prima. En dat is niet gek, want Griekenland is werkelijk prachtig. Het land bestaat uit een groot stuk vastenland dat grenst aan Europa en zo’n 6000 eilanden! Daarvan zijn er 227 bewoond en de grootste is het bekende Kreta.

Stedentrip Athene

Maar als je een stedentrip wil maken in Griekenland dan raden we Athene aan. De hoofdstad van het land zit bomvol geschiedenis. Recente- én eeuwenoude-. In het eerste opzicht is Athene niet de meest prachtige stad, aangezien het helemaal vol is gekladderd met gravity en bestaat uit aftandse flats. Een heel duidelijk stukje uit de recente geschiedenis van het land. Maar ga je richting het historische centrum dan waan je je ineens in een hele andere stad. Prachtige overblijfselen van gebouwen uit de tijd vóór en rondom Christus bepalen je gezichtsveld. Loop tussen tempels en voel je een gezegende Romein of bezoek het originele Olympische Stadion.

En buiten sightseeing heeft Athene een geweldige borrel-cultuur en is het op steenworp afstand van de zee, ideaal dus voor een stedentrip!

, Stedentrip Tip: Athene

Highlights Athene

Wat we áltijd aanraden is een fietstour door een nieuwe stad. In een korte tijd zie je de tofste highlights, zonder er zelf naar te hoeven zoeken. Je hebt dan vaak ook direct door hoe de stad in elkaar zit, zodat je er optimaal van kan genieten.

Bezienswaardigheden die je echt niet mag missen zijn de Akropolis, de oude tempels boven op de berg. Het Monastirakiplein, vanuit waar je overal naar toe kan en altijd wat te doen is. Het mooie aan dit plein is dat als je naar de berg kijkt je historische gebouwen ziet uit het Ottomaanse, Romaanse en Griekse tijdperk in één lijn. De Romeinse Agora, met de Toren der Winden. Deze toren was een hydraulisch uurwerk, ofwel een Horologion. Door middel van water konden ze in de 2e eeuw voor Chr. zien hoe laat het (ongeveer) was. De eerste ‘horloge’ ter wereld dus!

, Stedentrip Tip: Athene

, Stedentrip Tip: Athene

Ook de Tempel van de Olympische Zeus, ofwel Olympeion, is een bezoekje waard. In de 2e eeuw na Chr. werd de tempel voltooid onder de Romeinse keizer Hadrianus. het was toentertijd de grootste tempel van Griekenland met 104 kolommen van 17 meter hoog. Er staan er nu nog 15 overeind, de 16e begaf het tijdens een storm in 1852, maar de brokstukken zijn nog steeds goed te zien.

Daarnaast moet je natuurlijk ook het oude Olympische Stadion, Kalimarmaro, gezien hebben, lekker rondstruinen door de wijk Plaka en de kleine straatjes opzoeken van Anafiotika. Dit kleine wijkje aan de voet van de Akropolis heeft een unieke herkomst. Door een maas in de Ottomaanse wet, ronde 19e eeuw, mocht er gebouwd tussen zonsondergang en -opkomst op deze prachtige plek. De huisjes die hier staan zijn dus binnen enkele uren vervaardigd, zijn ontzettend klein en hebben een eiland-vibe, aangezien de originele bewoners van de Cycladic eilanden komen. Veel van deze huisjes staan er nog met afstammelingen van de originele bewoners er in!

Wil je deze prachtige bezienswaardigheden van grote hoogte wonderen met een fancy cocktail in je hand? Ga dan naar het dakterras van A for Athens. Rond zonsondergang is het er het drukst, maar heb je de mooiste views. Je drankje is dan ook niet spotgoedkoop, maar je voelt je hier als een een Griekse Prins.

, Stedentrip Tip: Athene

[powerkit_alert type=white]Alle foto’s en video’s zijn gemaakt met de Samsung Galaxy S9 en zijn niet bewerkt.[/powerkit_alert]

Eten en drinken in Athene

Als je denkt dat ze in Griekenland alleen maar droge mixed grills eten met tzatziki dan heb je het mis. Dat doen Nederlanders bij Griekse restaurants in Nederland, om een of andere reden. De Griekse keuken is juist heel veelzijdig en culinair! Zelfs als je minder of geen vlees eet zit je in Ahtene goed.

Wil je typisch Grieks eten en een fantastisch bandje op de achtergrond, ga dan naar Taki 13. By far onze favoriete plek om te eten én de hele avond te blijven borrelen. Het eten is er goed, maar niet mega speciaal, de drank is er standaard, maar de sfeer is onvergetelijk. Je zal hier, ondanks dat het centraal gelegen is, weinig toeristen vinden. Bereid je voor op dansen op de tafels met locals!

Wil je ontzettend goed eten en drinken, terwijl het ook nog eens gezond is, ga dan naar Avocado. Alles op het menu is lekker en de witte wijn zal je verrassen! Een heerlijke, snelle lunch doe je bij Taqueria Maya.

https://www.instagram.com/p/BhD5iKCFmr5/?taken-by=tommievandewiel

Athene heeft een geweldige borrelcultuur. Let wel op dat iedereen pas laat eet, dus dat het borrelen wat later op gang komt. Is het eenmaal 23.30 of 24u, loop dan van Syntagma Square, via de Kolokotroni (straat) naar de wijk Psyri. De straten staan vol met gezellig volk en op de terrassen en barren klinkt gezellig muziek. Sla zeker de super hippe bar Drunk Sinatra niet over (prachtige Griekse dames), al moet je hier wel vroeg zijn of even reserveren (dit is heel normaal in Athene, zelfs als je alleen een drankje komt doen).

, Stedentrip Tip: Athene

Let ook op dat je niet te ver Psyri ingaat, want daar wordt het een beetje dodgy. Ondanks dat Athene relatief veilig is, stikt het hier van de drugsverslaafden die op straat tegen je aan komen lullen. Beter blijf je er uit de buurt.

Beste reistijd Athene

Mocht je het nog niet doorhebben: Athene is teringwarm in de zomer. De stad gaat stinken en dat komt de sfeer niet ten goede. Juist omdat alles leuk en centraal is om op te voet te doen, is het niet aan te raden om in de zomer te gaan. Maart, april en oktober zijn dus de meest relaxte maanden om de hoofdstad te bezoeken.

, Stedentrip Tip: Athene

Athene aan zee

Een kwartiertje in de Uber en je bent aan het strand. Het leukste is om je af te laten zetten bij de SNFCC en National Library. Buiten dat dit een prachtige plek om te zien is, kan je hier voor weinig een fietsje huren om langs de kust te gaan fietsen. Houd de zee aan je rechterhand en je komt langs een mooie jachthaven en een sfeervolle kustlijn. Is het echt warm, dan kom je vanzelf wat strandjes tegen, waar je prima kan zwemen. Maar het is geen Barcelona!

, Stedentrip Tip: Athene

Sportief in Athene

Ondanks dat het al best een sport is om een stedentrip te maken, lees: gemiddeld 25k stappen per dag, kun je beslissen om de Lycabettus berg op te klimmen. Dit is de hoogste berg van de stad, die zeer centraal gelegen is. Als een vervelende steenpuist. Maar wel een met een prachtig uitzicht. Boven zit een kerkje en een restaurant, maar meer niet. Heb je geen zin om te lopen? Dan kun je voor weinig de Teleferik pakken.

, Stedentrip Tip: Athene , Stedentrip Tip: Athene , Stedentrip Tip: Athene , Stedentrip Tip: Athene

[powerkit_alert type=white]Alle foto’s en video’s zijn gemaakt met de Samsung Galaxy S9 en zijn niet bewerkt.[/powerkit_alert]
LEES OOK
8 fijne feitjes over Colombia
Pablo Escobar. Drugs. Criminaliteit. Ja, dat zijn waarschijnlijk de eerste drie dingen die momenteel in jouw hoofd opborrelen als je aan Colombia denkt. En, toegegeven, bij ons…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…