Griekse heimwee naar de zomer: deze 5 secret spots horen op je radar

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, maar als je naar Griekenland gaat zie je soms door de toeristen het land niet meer. Veel eilanden zitten tegenwoordig tot aan de nok toe gevuld met influencers die via Instagram jouw FOMO voeden.

Dit zijn de eilanden die je wÉl wil bezoeken

Toch blijft Griekenland wel een echte must-visit voor elke persoon die van mooie landschappen, warm weer en bovendien verrukkelijk eten houdt. Daarom worden er jaarlijks duizenden vliegtickets naar Zakynthos geboekt. Of naar de hoofdstad Athene zelf. Maar om al dat genot te ervaren, hoef je jezelf echt niet in de drukte van het massatoerisme te proppen.

Er zijn genoeg eilanden in dit Zuid-Europese land waar je in alle rust kan genieten van een kraakheldere blauwe zee, een goede portie gyros en de authentieke ouzo. Wij helpen je een handje op weg met deze lijst van vijf Griekse eilanden die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. En nu niet in een keer met zijn allen hiernaartoe vertrekken hé. Keep it a secret.

Lefkas, Ionische Eilanden

We beginnen met het eiland waar we uit eigen ervaring van kunnen zeggen dat het een fantastische plek is om een bezoekje aan te brengen: Lefkas. Voor veel eilanden in Griekenland moet je de boot of het vliegtuig pakken, maar naar Lefkas a.k.a. Lefkada kan je gewoon met de auto op pad gaan. Het vasteland van Griekenland is namelijk alleen gescheiden door een kleine brug.

Lefkas is de ideale plek voor de sensatiejunkies onder ons: zelden ga je zulke heerlijke stranden, adembenemende uitzichten en heldere zeeën zien. Bovendien zijn Vassiliki en Nidri geweldige plekken om wat dikke watersporten te beoefenen, dus ook de adrenalinejunkies zitten hier goed. Lefkas krioelt, gelukkig, nog niet van de toeristen, en de toeristen die je wel vindt zijn vaak van Griekse afkomst. En als mensen uit eigen land hiernaartoe komen, dan weet je zeker dat je goed zit.

Griekenland, <strong>Griekse heimwee naar de zomer:</strong> deze 5 secret spots horen op je radar
Johnny Africa | Unsplash

Ithaka, Ionische Eilanden

Je hebt het misschien al door: de Ionische Eilanden heeft enkele schitterende plekken, en Ithaka is daar zeker eentje van. Het eiland dat voor elke liefhebber van mythische literatuur wel bekend is – met dank aan de Trojaanse koning Odysseus – is voor de toeristen nog altijd een verborgen juweel. Ithaka herbergt enorm veel bos, heuvels en ruige kliffen. Voor de zeilers onder ons, is Ithaka the place to be. Het eiland zit vol met beschutte havens en bovendien is het water niet helderblauw, maar smaragdgroen. Dat ga je niet op heel veel plekken vinden. Voor de cultuursnuivers is er ook genoeg te zien met de Grot der Nimfen – wederom weer een mythisch wezen in Ithaka – en de Fontein van Arethousa.

Griekenland, <strong>Griekse heimwee naar de zomer:</strong> deze 5 secret spots horen op je radar
Foto: Bigstock

Milos, Cycladen

Voor het volgende eiland staan wij in vuur en vlam. Vrij letterlijk, want het eiland ‘Milos’ heeft een vulkanische bodem en dat resulteert in een ongekende natuur, met onder andere grote witte rotsen en bijzondere zeegrotten. Naast de schitterende natuur, heeft Milos ook nog eens 65(!) stranden die allemaal hagelwit zijn. En het water? Dat ziet er zo blauw uit dat je denkt dat het door een Instagram-filtertje heen is gehaald. Hopelijk gaat Milos nu niet als een lopend vuurtje rond, want we willen deze plek in Griekenland graag nog lowkey houden.

Griekenland, <strong>Griekse heimwee naar de zomer:</strong> deze 5 secret spots horen op je radar
Foto: David Tip | Unsplash

Folegandros, Cycladen

In de zuidelijke hoek van de Cycladen vindt je het schitterende eiland: Folegandros. Volgens kenners is dit misschien wel het meest betoverende eiland van de Cycladen groep, en als we de plaatjes zo zien kunnen we ze geen ongelijk geven. Folegandros is de buurman van Santorini, maar deze buurman is een stuk vriendelijk voor je portemonnee en heeft daarnaast een stuk minder last van toeristen. Toch heeft Folegandros alles wat Santorini ook heeft, en misschien nog wel beter. Hora is dé plek die je moet bezoeken op dit eiland, maar voor de rest kan je ook genoeg zien met prachtige heuveldorpen, geheime strandjes en indrukwekkende uitzichten.

Griekenland, <strong>Griekse heimwee naar de zomer:</strong> deze 5 secret spots horen op je radar
Foto: Jacob Galuten | Unsplash

Symi, Dodekanesos

Het eiland Symi ligt bij de Dodekanesos, maar aan deze plek bezoeken is niks doods aan. Integendeel, Symi oogt bij het binnenrijden direct als een levendig eiland met kleurrijke neoklassieke huizen, zachte hellingen en een bijzonder turkoois gekleurde kust. Symi is een aanrader voor de stelletjes onder ons, want tijdens zonsondergang zijn wandelingen langs de kust op dit eiland betoverend romantisch. Bovendien zijn er op Symi nog heel veel kleine stranden die nog niet ontdekt zijn en kliffen die een uitzicht bieden waar je U tegen zegt. Last but not least is Symi ook heel easy bereikbaar: vanaf het vliegveld van Rhodos ben je maar 20 minuutjes onderweg met de taxi om aan te komen in de haven, waar om het kwartier wel een boot vertrekt richting Symi.

Griekenland, <strong>Griekse heimwee naar de zomer:</strong> deze 5 secret spots horen op je radar
Foto: Dimitris Kiriakakis | Unsplash