Rondreis door Florida: de onontdekte parels die je moet zien

CREDITS: Joรซl de Vriend

Florida. Miami, Disney en stranden vol met massatoeristen. Dat zijn vaak de eerste dingen waar men aan denkt bij deze Amerikaanse staat. Toch is Florida veel meer dan dat. Deze rondreis leidt je langs de onontdekte parels van Florida.

Rondreis door Florida: de niet ontdekte parels die je moet zien

Een rondreis door Florida brengt veel voordelen met zich mee. Je hebt (bijna) altijd goed weer, er is van alles te doen voor jong en oud én de flora en fauna zijn indrukwekkend. Alle ingrediënten voor een succesvolle roadtrip als je het ons vraagt.

Startpunt: Miami

We starten vanuit Miami. Niet per se een onontdekte parel, maar wel een mooie stad om aan de Amerikaanse cultuur (en de jetlag) te wennen. Je kunt ervoor kiezen om nog hier nog een dag te blijven en de stad te verkennen, of je kunt meteen met de roadtrip beginnen.

First stop: Key West

De eerste stop van de rondreis door Florida is Key West. In dit relaxte stadje waar het eigenlijk altijd zomer is, hangt een tropische vibe: er is altijd wel ergens live muziek, de zonsondergang wordt iedere dag vervierd en kippen steken hier onbezorgd de straat over.

Qua activiteiten is hier voor ieder wat wils. Alles in dit stadje is daarnaast op loop- of fietsafstand te doen. Toch liever wat avontuur? Dan is vooral de jetski tour rond het eiland een echte aanrader. Met een gids gas je over de golven en onderweg leer je zelfs nog iets over het eiland.

Foodliefhebbers opgelet: key lime pie is de specialiteit van de Florida Keys. Dit is een limoen-roomtaart en wordt gemaakt van de kleine limoenen die op de Keys groeien. Van de enigszins zure smaak moet je houden, maar is toch het proberen waard. Daarnaast heeft bijna ieder restaurant dit op de dessertkaart staan, dus grote kans dat je het tegenkomt.

rondreis florida
Foto: Hayden Dunsel

See you later alligator: Everglades Alligator Farm

Ook de Everglades is natuurlijk niets nieuws, maar wel iets dat je gezien moet hebben, als je er toch bent. Het nationale park bestaat uit moerrassen, rivieren en natte grasprairies. In dit natuurgebied leven als enige plek ter wereld de Amerikaanse alligator en Amerikaanse krokodil in één gebied.

Het winterseizoen (in Florida is het in de winter nog steeds mooi weer) is het beste moment om de Everglades te bezoeken. Doordat winters in Florida erg droog zijn, is het waterpeil laag en zullen de dieren samenkomen op plekken waar wél water is. Je zult dus waarschijnlijk veel dieren kunnen zien.

Buiten de welbekende airboat tour, kun je ook wandelen of fietsen en toch alligators zien. In Shark Valley in het Everglades Nationaal Park loopt namelijk een weg van 24 kilometer. Hier kun je overheen fietsen of wandelen en langs de kant van de weg liggen tientallen alligators die je vanaf je fiets van dichtbij kunt bekijken. Aanrader dus.

rondreis florida
Foto: Gemma Evans

Next stop: Fort Myers

Corkscrew Swamp Sanctuary

Onderweg van de Everglades naar Fort Myres kom je iets tegen dat velen nog niet kennen: Corkscrew Swamp Sanctuary. Dit moerrasreservaat is ooit opgericht oude cipressen van wel 700 jaar oud te redden van de bomenkap. Tegenwoordig is het een toegankelijk natuurgebied waar je makkelijk dieren kan spotten. De boardwalk van zo’n 3 kilometer lang voert je langs verschillende landschappen en diersoorten. Je vindt hier niet alleen vogels, hagedissen en eekhoorns, maar let ook op voor buizerds en kaaimannen!

rondreis florida
Foto: Jamie Hagan

Sanibel Island

Niet ver van Fort Myers is Sanibel Island. Dit eiland staat in de volksmond ook wel bekend als ‘het schelpeneiland van Florida’ en is met een grote brug verbonden aan het vaste land. Het grootste gedeelte van het eiland is natuurpark en een echte aanrader hier is dan ook de JN Ding Darling Wilderness Area.

Dit park kun je te voet, per fiets of met de auto bezoeken. Op de warme dagen is vervoer met de auto aan te raden, op verschillende plekken kun je namelijk ook uitstappen. Zo zie je meer dan alleen vanuit je autoraampje. In de JN Ding Darling Wilderness Area zijn allerlei dieren te spotten: van wasberen en schilpadden tot flamingo’s, krokodillen en slangen. Een echte dierentuin, maar dan in het wild.

roadtrip verenigde staten
Foto: Drew Darby

Rustdagje: Sarasota

Ondertussen wel toe aan een rustdagje? De stranden van Sarasota staan vaak in de lijstjes met mooiste stranden van Florida. Zeker de moeite waard dus. Ook is het vanaf hier niet ver meer naar Tampa. Om weer even van het stadsleven te kunnen genieten, is een bezoekje aan deze typisch Amerikaanse stad ook niet te missen.

Tarpon Springs

Vanaf hier rijden we noordwaarts. Voor we aankomen in Crystal River, is stoppen in Tarpon Springs een aanrader. Je hoeft voor je bezoek geen hele dag uit te trekken, dit dorpje is namelijk maar heel klein. Tarpon Springs staat bekend om ’s werelds beste sponzen. In dit dorpje komen ze op de historische dokken aan wal en worden ze verhandeld. Daarnaast wordt Tarpon Springs ook wel het ‘kleine Griekenland’ van Florida genoemd. In het dorpje zal je dan ook verschillende goede Griekse restaurantjes en bakkerijen vinden. Zo zijn we toch nog een beetje dichtbij huis.

rondreis florida
Foto: Bigstock

Next up: Crystal River

Three Sisters Springs 

Een hoogtepunt tijdens deze rondreis door Florida is een bezoek aan Three Sisters Springs. Dit is zoals de naam al verklapt, een warmwaterbron. Het water is helder saphirblauw en de omgeving staat vol groene planten en bomen. Door het warme water van de bron komen hier in vooral de wintermaanden ontzettend veel zeekoeien (ook wel manatees genoemd) op af. Je kunt hier deze indrukwekkende dieren dus al kanoënd, vanaf je sup of tijdens het snorkelen van dichtbij in het wild zien. Een toffe ervaring die je niet op veel andere plekken ter wereld kan meemaken. Ff meepakken dus.

roadtrip
Foto: Maegan Luckiesh

The Freezer

Een avondje eten bij een restaurant waar je gegarandeerd geen toeristen tegenkomt? Dan moet je bij The Freezer in Homosassa zijn. Dit restaurant aan het water is omgetoverd uit een oude vriezer die vroeger gebruikt werd voor de visserij. Laat je dus niet afschrikken door de buitenkant.

Deze plek is dé hotspot onder de locals uit de omgeving, dus kom op tijd om er zeker van te zijn dat je een tafeltje kunt bemachtigen. Ze doen namelijk niet aan reserveringen. Op het menu staan voornamelijk gerechten met vis en schaaldieren, die uiteraard allemaal vers uit de zee komen. Be prepared: het gaat niet zijn zoals een avondje uiteten als in Nederland, maar deze ervaring is het meer dan waard.

Homosassa Springs Wildlife State Park 

Vlakbij The Feezer vind je ook het bijna volledig door vrijwilligers gerunde Homosassa Springs Wildlife State Park. Dit dierenpark ligt in een natuurlijke omgeving en is helemaal gefocust op educatie. In het park leven zwarte beren, alligators, bobcats, flamingo’s en nog veel meer. Daarnaast is het Homosassa Springs Wildlife State Park is ook het thuis van Lucifer, het bekendste en oudste nijlpaard ter wereld dat in een dierenpark leeft. Zijn bekendheid heeft hij te danken aan dat hij in verschillende Amerikaanse films op het witte doek verscheen!

Tip: wanneer je vanaf het bezoekerscentrum (direct naast South Suncoast Blvd) het park binnengaat, word je met een bootje naar het daadwerkelijke park gevaren. Tijdens deze rit vaar je midden door de natuur en zijn allerlei wilde dieren te zien. Wil je tijdens je rondreis door Florida sowieso de welbekende manatees spotten? Het Homosassa Wildlife State Park wordt tevens gezien als een van de beste plekken om dit te doen. Een bezoekje waard dus!

rondreis florida
Foto: Gene Taylor

Tussenstop: Rainbow River

Voordat je naar de andere kant van Florida rijdt, kun je deze plek zeker niet vergeten: Rainbow River. Deze negen kilometer lange rivier is van alle markten thuis. Zwem of snorkel hier in het kristalheldere blauwe water, bewonder de watervallen die hier te vinden zijn of maak een tochtje op het water in de kano of tube. Deze plek is zelfs zo mooi, dat hier ook veel bruiloften worden gehouden!

roadtrip
Foto: Bigstock

Oudste stad van de VS: St. Augustine

Een plek die (onterecht) vaak wordt overgeslagen tijdens een rondreis door Florida is St. Augustine. Deze stad werd in 1565 gesticht door de Spanjaarden en is daarmee de oudste stad van heel de Verenigde Staten. Het centrum van St. Augustine ligt op de plek waar het in de zestiende eeuw allemaal begon. Het Historic Distict, zoals het historisch centrum heet, is eigenlijk één groot openluchtmusuem.

Direct naast het historisch centrum is het “Castillo de San Marcos” eigenlijk niet te missen. Dit stervormige fort werd meer dan 200 jaar geleden door de Spanjaarden gebouwd en is tot op de dag van vandaag te bezoeken.

roadtrip
Foto: Kristin Wilson

Einde: Orlando

Vanaf St. Augustine rijd je richting Orlando, het eindpunt van deze roadtrip. Ook in Orlando is van alles te doen. Op zoek naar adrenaline? Kies een van de Disney– of Universalparken uit om je een dagje (of meerdere) te vermaken. Daarnaast zijn bij Orlando gigantische shoppingmalls te vinden. Mocht je dus behoefte hebben om nóg meer geld uit te geven, dan moet dat in een van de vele malls geen probleem zijn. Aanraders zijn de Florida Mall of de Premium Outlets Mall.

roadtrip
Foto: Carol Kennedy