Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist

Nationale parken. De Verenigde Staten. Bucketlist. Hoe vaak zullen deze zes woorden in één zin worden uitgesproken? Vaak. En terecht. Het hoort er gewoon een beetje bij. Er zullen mensen zijn die veel mooiere en minder toeristische dingen hebben gezien in Gabon. Maar ja, het zij zo, want in de VS zijn er nog véél meer nationale parken dan alleen de Grand Canyon. Spolier: die staat wel in de lijst.

We willen graag iets extra’s bieden. Daarom hebben we de hulp ingeschakeld van onze outdoor-vrienden van The Hike. Ze geven het zelf al aan: ”Eigenlijk volstaat een top tien niet om de mooiste nationale parken van Amerika te beschrijven. Er zijn er veel meer dan tien de moeite waard. Het is moeilijk om een echte nummer één te kiezen. Net zoals een nummer twee tot en met tien.” Toch hebben ze een poging gedaan.

Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist

Waarschijnlijk denk je dus bij de nationale parken van de VS meteen aan de Grand Canyon. Eventueel gevolgd door Yosemite, Yellowstone en noem ze maar op. In totaal telt de VS 62 nationale parken, maar je vindt er al 16 in de staten Californië en Alaska. Het liefst wil je direct een camper huren in Amerika en gaan, alleen dat staat nog even op een laag pitje. Ach, dromen mag. Toch? Deze nationale parken horen zéker op je bucketlist:

1. Acadia National Park, Maine

Acadia is niet alleen een erg mooi natuurgebied, het ligt ook nog in een regio waar zich een aantal charmante stadjes in New England-stijl bevinden. Het is het oudste nationale park in de VS dat ten oosten van de Mississippi ligt. Het is misschien niet vreemd dat dit een van de grootste attracties van Maine is.

Soms kan het er mistig zijn, maar als de nevel optrekt zijn uitzichten over Somes Sound, Frenchman Bay, de Porcupine Eilanden en Bar Harbor prachtig. Er zijn ruim 200 kilometer wandelpaden en een aantal leuke ruige stranden.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: Mick Haupt

2. Arches National Park, Utah

In Arches National Park vind je duizenden arches van zandsteen, rode rotsen en rotsformaties in allerlei vormen. Het licht is magisch en lijkt op ieder moment te veranderen. Het lijkt hier of je op een andere planeet beland bent. Panoramische wandelingen zijn er voor wandelaars van ieder niveau. In twintig minuten loop je van Balanced Rock naar Double Arch, maar je kunt ook een uitdagende tocht maken door de Fiery Furnace tot aan Delicate Arch.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: Ronald Diel

3. Bryce Canyon National Park, Utah

Bryce Canyon ligt in het Zuid-Westen van Utah. Het park is genoemd naar een Schotse immigrant, Ebenezer Bryce die er in 1875 met zijn familie ging wonen. De toppen van de bergen komen tot wel 3000 meter. Omdat er weinig bewoning in de buurt is, en dus weinig lichtvervuiling, is dit park ideaal om naar de sterren te kijken.

Het park staat bekend om haar natuurlijk gevormde amfitheaters, canyons in de vorm van een hoefijzer en spitse rotsen die hoodoos genoemd worden. De beste uitzichtpunten zijn Sunrise Point en Sunset Point, waar je kunt genieten van de – je verwacht het niet – zonsopkomst en zonsondergang.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: Philip Graves

4. Glacier National Park, Montana

Glacier National Park behelst ruim vierduizend vierkante kilometer natuurschoon. Hoge toppen, meer dan 700 heldere meren, valleien en allerlei soorten bomen maken dit park de hemel voor buitenmensen. Er zijn ruim 1000 kilometer wandelpaden en mountainbike routes voor elk niveau. Je kunt er ook naar hartelust skiën en raften.

Midden in dit natuurgeweld wonen elanden, grizzly beren, wolven en berggeiten. De naam Glacier National Park verwijst natuurlijk naar de 25 gletsjers die het park rijk is. Jammer genoeg eist klimaatverandering ook hier zijn tol en smelten die in rap tempo.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: JD Andrews

5. Grand Canyon National Park, Arizona

De Grand Canyon wordt ook wel de moeder onder de nationale parken van de VS genoemd. Of de Grand Canyon de mooiste is, dat laten we in het midden. De Coloradorivier doorkruist het park en heeft ervoor gezorgd dat gedurende de afgelopen zes miljoen jaar de prachtige canyons uitgesleten zijn. Bovendien kun je er fantastisch op raften.

De turkoise Havasu watervallen zijn een verplichte stop en bezoek ook de North Rim waar het lang niet zo druk is als op andere plekken in dit park. Het is niet onwaarschijnlijk dat je boven de grote kliffen condors ziet vliegen.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: Omer Nezih Gerek

6. Grand Teton National Park, Wyoming

Zowel in de zomer als in de winter is dit park een bezoek waard. Grand Teton ligt op een uur afstand van zijn bekendere broer Yellowstone, maar is veel minder druk. Je kunt er wandelen, klimmen, fietsen of gewoon van de prachtige uitzichten genieten, die je tegenkomt als je over een van de panoramawegen rijdt. De Snake Rivier trekt veel bezoekers die er gaan raften, maar ook pelikanen spotten en forel vissen. Je kunt ook met de boot naar Hidden Falls.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: Nate Foong

7. Kenai Fjords National Park, Alaska

Dit nationale park is de parel van Alaska. Het wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen en bijna veertig gletsjers die uitkomen op het ongelofelijke Harding Icefield. Een overweldigend landschap dat bevolkt wordt door beren, wolven en lynxen. Ook kun je er orka’s en walvissen spotten en zitten er zeehonden en bijna tweehonderd vogelsoorten.

Het park is niet alleen geliefd bij natuurzoekers, ook sportievelingen kunnen hun hart ophalen, met vele wandel- en kajak mogelijkheden. In de zomermaanden worden boottochten georganiseerd om de fjorden vanaf het water te bezichtigen.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: Izzy Majcher

8. Rocky Mountain National Park, Colorado

De bergen in de Rocky Mountains zijn ruim 4300 meter hoog en de natuur is overweldigend. Hier vind je te veel flora en fauna om op te noemen. Om alle mooie plekjes van dit nationale park te zien, kun je kilometers wandelen of zelfs met een auto alles bekijken. De gehele Rocky Mountains zijn overigens zó groot dat een camper huren richting Canada ook een optie is.

De westkant van het park is weelderig en groen terwijl de oostkant juist droger en bergachtiger is. Er zijn bovendien wel 150 meren en meer dan 550 kilometer wandelingen in de gezonde lucht.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: Quinn Nietfeld

9. Yellowstone National Park, Wyoming

Dit park is een van de bekendere nationale parken van de VS en een paradijs voor buitenmensen. Behalve hoge bergen en kristalheldere meren, watervallen, canyons en bossen heeft Yellowstone het grootste aantal natuurlijke geisers en warm waterbronnen ter wereld.  Deze ongerepte natuur biedt onderdak aan bizons, herten en soms vind je er zelfs een grizzly. Aan één dag heb je eigenlijk niet genoeg om de hoogtepunten van het park te zien. Bezoek in ieder geval Yellowstone Lake en Mammoth Hot Springs.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: MissMushroom

10. Yosemite National Park, Californië

In alle rijtjes staat Yosemite National park in de top. Hoge watervallen en Sequoia bomen van duizenden jaren oud worden afgewisseld met ijzingwekkende kliffen en unieke rotsformaties. De meeste toeristen stoppen in Yosemite Valley waar de bekende spots Half Dome en El Capitan te vinden zijn. Je kunt er klimmen, wandelen, sterren kijken, zwemmen in de Merced rivier of er met een raft op varen. Honderden wilde dieren zoals zwarte beren en poema’s wonen in dit bijzondere park.

, Deze 10 nationale parken in de VS horen op je bucketlist
Foto: Rakshith Hatwar