Malawi: het warme hart van Afrika

Als ik vertel dat ik naar Malawi ben geweest gaat niet bij iedereen direct een belletje rinkelen. Voor een land dat pas sinds 1964 in haar huidige vorm bestaat is dat ook niet zo gek. Economisch gezien is het een van de armste landen ter wereld, maar qua cultuur en natuur is het alles behalve arm. Hoewel de reis er naartoe een flinke is met minimaal één overstap in Johannesburg of Addis Abeba, trekt het toerisme in Malawi aan. En dat is meer dan terecht!

Malawi heeft namelijk ontzettend veel te bieden. In het Noorden zijn in de bergen tabak- en theeplantages te vinden. Ook zijn er bossen te vinden die er, op de bavianen na, erg Europees aan doen. Er zijn uitgestrekte savannes, grote rivieren en een nog groter meer. En dan hebben we het niet eens over de altijd vrolijke en gastvrije inwoners van het land gehad, die al het moois nog mooier maken.

Malawi, warme hart van Africa

Safari in Malawi

Safaritoerisme is in Malawi nog niet zo populair. En dat is een enorm voordeel! Wanneer je in Malawi bent is een Safari dan ook een must. Wij deden dat in Liwonde National Park. In het 550 vierkante kilometer grote natuurpark voel jezelf alleen op de wereld. Qua mensen dan, want dieren zijn er genoeg. Naast The Big Five, honderden nijlpaarden en krokodillen zijn er meer dan 650 verschillende soorten vogels te spotten.

Kuthengo Camp

Ga te voet, per jeep of per boot opzoek naar de dieren. Wij deden dat vanuit het splinternieuwe Kuthengo Camp. Een luxe tentenkamp midden in Liwonde National Park, waar je vanuit je buitendouche de zebra’s, nijlpaarden en olifanten voorbij ziet komen.

De enorm gastvrije Jason en Steegan runnen dit kleinschalige park en zullen er alles aan doen om het je naar je zin te maken. Stanley, de altijd vrolijke gids, zit vol informatie en vertelt je tijdens de vele gamedrives enthousiast alle feitjes, anekdotes en weetjes over al het geweld aan flora en fauna om je heen.

De dag sluit je af in stijl. Een sundowner met een Malawiaanse gin, of een potje Bao en een heerlijke braai, onder de indrukwekkende Afrikaanse sterrenhemel.

Lake Malawi

Het lijkt me vrij onmogelijk, maar mocht je genoeg krijgen van de uitgestrekte vlaktes en indrukwekkende dieren in Liwonde National Park, dan is Lake Malawi je next stop. Met een oppervlakte even groot als België, is Lake Malawi een van de grootste meren ter wereld. Het is zo groot dat het eigenlijk meer op een zee lijkt, maar dan met zoet water.

Lake Malawi is het meer met de meest verschillende soorten vis ter wereld. Er zijn alleen al 700 verschillende soorten cichliden. Hierdoor is het een uitstekende snorkel-en duikbestemming.

Mumbo Island

In Lake Malawi ligt een bijzonder eilandje waar wij overnachten: Mumbo Island. Op dit tot National Park uitgeroepen eiland bevindt zich een eco-lodge, dat al jaren een begrip is bij de reizigers in Malawi. Het kristalheldere water nodigt uit om er in te springen, te kayakken of te snorkelen en te duiken en dat is dan ook precies wat de meesten gasten hier doen.

Mumbo Island is een Sustainable locatie. Wat betekent dat er goed op de ecologische footprint wordt gelet. Er zijn composttoilletten en douchen doe je onder een emmer met warm water wat op bestelling wordt gebracht. Er zijn prachtige lodges te vinden op de rotsen van het eiland met uitzicht over het meer en ruim opgezette tenten wat hoger op de berg. Er lopen unieke varanen rond, er zwemmen Kaapse otters voor de deur en er vliegen de meest bijzondere vogels over je balkon. Al met al is Mumbo Island een plek waar je geweest moet zijn tijdens je reis door Malawi.

Pumalani Lodge

Aan het einde van je reis door Malawi wil je natuurlijk nog even genieten van de rust. Daarvoor kun je terecht bij Pumalani Lodge. Na een heerlijke dag op het water of aan het infinitypool geniet je hier van heerlijk eten en een fantastisch uitzicht.

Hier kom je erachter waarom David Livingstone de naam The Lake of Stars heeft gegeven. Zodra de zon onder is valt direct de fantastische sterrenhemel op. Zoveel sterren heb je werkelijk nog nooit gezien. Omdat de traditionele vissersboten op Lake Malawi een lamp voorop de boot hebben en de rest van het meer pik zwart oogt, lijkt deze indrukwekkende sterrenhemel door te lopen in het meer. Een bizar gezicht wat je het gevoel geeft aan de afgrond van de aarde te staan.

Heb je genoeg uitgerust? Neem dan een van de zeilbootjes die voor je klaarstaan, ga suppen, of ga mee op een snorkeltour.

De mensen van Malawi

Zoals de titel al aangeeft wordt Malawi The Warm Heart of Africa genoemd. Dat is niet alleen omdat de temperaturen aangenaam zijn en Malawi in het hart van het continent ligt. Dit komt vooral door de bewoners van Malawi en hun rijke cultuur.

In de grote stad is het leven hectisch en wat moderner, maar 80% van de Malawianen woont niet in de stad. De mensen leven hier met weinig luxe en vaak in kleine dorpjes langs grote wegen. Doordat er veel verschillende etnische groepen zijn in Malawi is er een grote rijkdom aan cultuur, maar er is een gemeenschappelijke deler: vrolijkheid.

Chinamwali

Tijdens onze reis door het land kwamen we toevallig langs een dorpje waar een Chinamwali aan de gang is. De jongens van het dorp worden bij dit ritueel omgedoopt tot man. Om een man te worden moeten ze eerst laten zien aan het hele dorp dat ze een echte man zijn. Als we stoppen met onze busjes worden we door het dorpshoofd uitgenodigd om het ritueel mee te maken. Iets wat we ons geen twee keer laten zeggen.

Als beroemdheden worden we ontvangen door het hele dorp waar mensen beginnen te joelen en te juichen. We worden volledig betrokken in het ritueel en we worden richting het midden van een kring met dorpsbewoners geleid. Het hele dorp is uitgelopen en er klinkt luide muziek. De jongens verkleed en dansen in het rond. Dorpsgenoten die verkleed zijn als boze geesten dienen verjaagd te worden met dans en muziek.

We worden gevraagd om mee te dansen, en terwijl we uitgelachen worden door het hele dorp ontstaat er een bijzondere sfeer. Dit alles vindt plaats bij een van de mooiste zonsondergang die ik ooit geien heb. Dit moment is een van de meest bijzondere momenten van mijn leven.

 

Malawi – De reis van je leven.

Dat jij naar Malawi moet, lijkt me op zich wel duidelijk. Maar op dit moment zijn er vanaf Nederland nog geen directe vluchten naar Malawi. Wij vlogen met Ethiopian Airlines via Wenen,  Addis Abeba en een tussenstop in Zimbabwe naar Blantyre, de tweede stad van Malawi.

Het is een pittige reis, maar daar krijg je veel voor terug: een ongerepte Afrikaanse ervaring. Safari zonder dat je in een polonaise van jeeps achter elkaar rijdt op zoek naar een olifant. Een ongelofelijk grote verscheidenheid aan zowel flora als fauna op een bereisbare afstand en natuurlijk de authentieke cultuur bij een gastvrije bevolking. Niet voor niets staat Malawi in veel toplijsten van gewaardeerde titels als Lonely Planet en nu dan ook Manify.