Voor jouw lijstje: 9 kerststeden om NL te ontvluchten

CREDITS: Elias Andres-Jose | Unsplash

“It’s the most wonderful time of the year!” Kerst is inderdaad een magische periode waar we geen genoeg van krijgen. Toch… Meh, in ons kikkerlandje hangt echt niet altijd zo’n toffe kerstsfeer. Geen probleem. Dan gaan we toch gewoon weg?

Kerst én vakantie

Wat is er nou beter dan kerst vieren en tegelijkertijd een citytrip pakken? Juist, niets. En als je daar bent, kun je meteen mooie foto’s schieten om kerstkaarten te maken. Als je dat nog doet tenminste…

Als je iets met ‘sfeer en beleving’ hebt (zoals Peter Gillis), maar tijdens het traditionele kerstdiner je schoonouders liever vermijdt, dan is dit het beste idee van het jaar. We nemen je mee naar de tofste steden om kerst wél in stijl te vieren:

1. Rovaniemi – Finland

Over magie gesproken. Rovaniemi staat bekend als de thuishaven van de kerstman én heeft de ultieme Lapland-experience in zich. Hier heb je echt altijd een witte kerst, overal staan dennenbomen en de winterhutten vliegen je om de oren. Hét ultieme winterlandschap dus. Bovendien zit je ook zo in het centrum van dit stadje. Zo kun je genieten van Finse rust, terwijl je ook zo onder de locals bent. Een ultieme kerst, dus.

2. Tallinn – Estland

De meest toegankelijke stedentrip naar een écht kerstdorp: Tallinn. Hier vind je namelijk een prachtige stad vol sneeuw en versiering, terwijl de winterse natuur ook om de hoek ligt. Dankzij de grote kerstmarkt in het sfeervolle centrum vind je het ineens wél tof. Dus hup naar Tallinn jij.

kerst, Voor jouw lijstje: 9 <strong>kerststeden</strong> om NL te ontvluchten
Foto: Jaanus Jagomägi | Unsplash

3. Kerst in New York

In The City of Dreams is alles groot, groter, grootst. En al helemaal met kerst. Inwoners zijn in rep en roer, overal zie je kerstverlichting en midden in deze miljoenenstad vind je ook nog eens de grootste en mooiste kerstboom van allemaal. In New York hoef je je geen seconden te vervelen tijdens kerst en ontkom je niet aan de kerstsfeer. Het is niet voor niets dat zo’n beetje iedere romcom een schaatsscène op de Rockefeller Center-ijsbaan. Hier is het gewoon te doen.

 

4. Strasbourg – Frankrijk

We snappen heel goed dat je met kerst moeilijk naar alle uithoeken van de wereld kan vliegen. Gelukkig ligt Strasbourg dichterbij huis. De kans op heimwee naar het kerstdiner en gourmetten met familie is hier een stuk kleiner. Dit Franse stadje staat niet hoog op de lijst van wonderbaarlijke wereldsteden, behalve met kerst.

Hier tussen de stokbroden vind je een pittoreske kerststad met unieke architectuur. Bezoek de prachtige stad in combinatie met maar liefst 12 verschillende kerstmarkten. Bovendien heb je hier zelfs één van de oudste kerstmarkten in het vizier: 450 jaar oud. Die gaan wij helaas niet aan kunnen tikken.

kerst, Voor jouw lijstje: 9 <strong>kerststeden</strong> om NL te ontvluchten
Foto: Vincent NICOLAS | Unsplash


5. Kerst in Wenen

De stad van de Donau, klassieke muziek, architectuur én kerst natuurlijk. Waar anders dan in Oostenrijk vier je kerst met witte daken en genoeg kerstactiviteiten? Tal van kerstmarkten wachten in december op je om ontdekt te worden. In Wenen heb je de smaak echt te pakken. Een historische en prachtige stad om te bezoeken: de ideale mix van vakantie en kerst vind je tussen de schnitzels en glühwein. Wenen dus.

6. Praag – Tsjechië

Als je gebakken wil zitten tijdens kerst, boek je een enkeltje Praag. Om te ontsnappen aan de kerst-gekte heb je in Praag nog genoeg keuzestress. De stad heeft namelijk genoeg schoonheid in haar repertoire om je te laten zien hoe tof het kán zijn.

Kerst geeft de stad nét dat tikje extra. Volop versieringen, kerstmarkten in het oude stadsgedeelte en ’s avonds lopen langs de rivier tussen de lichtjes. Het enige wat dan nog mist is een portie sneeuw en warme chocolademelk met slagroom natuurlijk.

kerst, Voor jouw lijstje: 9 <strong>kerststeden</strong> om NL te ontvluchten
Foto: Alisa Anton | Unsplash

7. Keulen – Duitsland

Voor wie iets krapper in de agenda zit, heeft kerst nog genoeg wonderen in petto. Net over de grens in Keulen vind je kerst die de Nederlandse standaard een stapje te boven gaat. Ideaal om te combineren voor een weekendje of zelfs op en neer in één dag. Grote kerstmarkten en een heerlijke kerstcultuur vind je hier namelijk wel. De combinatie van tal van originele en handgemaakte spullen samen met Duitse versnaperingen maken deze trip af. Een pretzel en halve liters vloeibaar goud mogen hier natuurlijk niet ontbreken.

kerst, Voor jouw lijstje: 9 <strong>kerststeden</strong> om NL te ontvluchten
Foto: emrecan arık | Unsplash

8. Reykjavik – IJsland

Ice, ice baby! Kerst en ijs gaan hand in hand. Waar anders dan in de hoofdstad van IJsland vier je de kerstdagen? Dankzij de goede treinverbindingen sta je met slechts één vlucht voor je het weet met je pootjes tussen de sneeuw.

Gelukkig is Reykjavik niet nog zo’n stedentrip. Dit is meer dan een stad, namelijk ook nog genoeg natuur om je vingers bij af te likken. Behalve wat bomen en takken organiseren de vriendelijke Vikingen ook tal van winterfestivals en kerstmarkten. En als je een kerstengeltje hebt, zie je ook nog eens de magie van het noorderlicht.

kerst, Voor jouw lijstje: 9 <strong>kerststeden</strong> om NL te ontvluchten
Foto: Annie Spratt

9. Düsseldorf – Duitsland

Handig, net als buurman Keulen. Düsseldorf is een kerstmarkt op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. Deze kerststad is inmiddels gestegen in populariteit in ons landje. De korte afstand, grote kerstmarkten (8 om precies te zijn) en Duitse sfeer zorgt voor een magisch vakantiegevoel. En dat terwijl het makkelijk in één dagje te doen is.

Echter is een combinatie van meerdere dagen leuker. De combinatie Düsseldorf en Keulen klinkt net als de kerstmuziek goed in de oren – ahem….  Stap in het gigantische reuzenrad en bekijk de Duitse kerst vanuit hogere orden om vervolgens het terras op te duiken. Met de trein ben je namelijk zo weer thuis.

kerst, Voor jouw lijstje: 9 <strong>kerststeden</strong> om NL te ontvluchten
Foto: Moheb Anwari